Wees liefdevol voor jezelf!

01

sep

Mandy

Wij vrouwen kunnen er wat van: kritisch zijn. We leggen onszelf een hoge standaard op en proberen daaraan te voldoen. Dat is niet altijd de meest liefdevolle manier van omgaan met onszelf. Ik ben er absoluut schuldig aan! En als ik dan plotseling een tekst als ‘be kind to yourself’ tegenkom heb ik het gevoel dat ik weer even kan ademhalen. Pff. Oja, ik mag wel wat liefdevoller met mezelf omgaan.

En daar is de Bijbel het volledig mee eens. Misschien weet je wel waar ik het over heb.

Maar jullie moeten van de andere mensen net zo veel houden als van jezelf.

Liefhebben: zowel de ander als onszelf

Een bekend gebod uit Leviticus 19:18 en volgens Jezus het op één na belangrijkste, zoals Hij in Matteüs 22:39 zegt. In eerste instantie denk ik een gebod over de ander, en hoe die lief te hebben. Maar door toevoeging van de woorden ‘als uzelf’ heeft het óók betrekking op hoe liefdevol wij naar onszelf toe zijn.

Jezelf en de ander liefhebben zijn verbonden

Ik heb gemerkt dat die twee – je naaste en jezelf – onlosmakelijk verbonden zijn. Als ik bijvoorbeeld niet lekker in m’n vel zit, heb ik de grootste moeite om me op anderen te richten. Dan vind ik mezelf niet leuk, en zie ik ook veel gemakkelijker de minder plezierige kanten van anderen. Herkenbaar?

God vindt het belangrijk dat wij onszelf liefhebben

Ik denk dat God het belangrijk vindt dat we onszelf liefhebben. Waarom? Omdat Hij van ons houdt en Hij wil dat we onszelf zien zoals Hij ons ziet. Net zoals wij willen dat onze familie en vrienden van zichzelf houden, en zichzelf zien zoals wij hen zien. En Hij wil het óók, omdat we vanuit die positie veel beter liefdevol naar onze naaste kunnen zijn. Als je vrede hebt over wie je bent, heb je enorm veel ruimte om van die vrede uit te delen aan anderen. Maar hoe doe je dat: jezelf zien zoals God je ziet?

God heeft ons goed gemaakt

Aan het einde van het allereerste hoofdstuk van de Bijbel staat heel duidelijk hoe God ons ziet. Hoe Hij ons bedoeld heeft.

En God maakte de mens. Hij maakte hem zó, dat hij heel veel op Hem leek. De mens leek heel erg op Hem. (Genesis 1:27) En God keek naar alles wat Hij gemaakt had en het was heel goed. (Genesis 1:31a)       

God heeft ons naar Zijn evenbeeld gemaakt. Kun je je dat voorstellen? Hij maakte ons als afspiegeling van Hem, zette een stap terug en dacht: ja, dit is heel goed. Jij bent goed, zo heeft Hij je gemaakt en bedoeld!

God kent ons beter dan wie dan ook

Heer, U kent mij door en door. U weet alles van mij, waar ik ook ben. U weet alles wat ik denk. U bent dag en nacht bij mij, U weet alles wat ik doe. U kent elk woord van mij, nog voordat ik het heb gezegd. U bent aan alle kanten om mij heen en uw hand rust op mij. (Psalm 139:2-5)

Ook weet Hij zelfs precies hoeveel haren jullie op je hoofd hebben. (Matteüs 10:30)

Niet alleen heeft God ons ‘goed’ gemaakt, ook kent Hij ons door en door! Hij is altijd en overal bij ons, en Zijn hand rust op ons. Spreekt hier niet de liefde van een Vader doorheen? Niemand is dichterbij dan Hij. Hij kent ons beter dan wij onszelf kennen. Hij denkt liefdevol over ons!

God heeft ons liefdevol uitgekozen

Want al voordat Hij de wereld maakte, heeft Hij ons uitgekozen. Hij wilde dat we bij Hem zouden horen en dat we in Hem volmaakt zouden zijn. Hij houdt heel erg veel van ons. Daarom wilde Hij dat we door Jezus Christus zijn kinderen zouden worden. Hij had dat van tevoren al besloten. Want dat is wat Hij graag wil. Want als we zijn kinderen zijn, zullen we God ervoor prijzen dat Hij zo geweldig goed voor ons is. Hij gaf ons zijn Zoon, van wie Hij heel veel houdt. Daarmee heeft God laten zien hoe goed Hij voor ons is. (Efeziërs 1:4-6)

Zie je hoeveel Hij van je houdt? Zie je hoe Hij je ziet? Kostbaar en voordat de wereld bestond al uitgekozen. Een liefde die zelfs dwars door de zonde heen ging en gaat. Zo mogen we onszelf zien: geliefd en gered! En dat mogen wij ook weer liefdevol uitdragen.

Aan de slag!

Kun jij ook wel wat liefdevoller voor jezelf zijn? Schrijf behulpzame woorden op papier. ‘Be kind to yourself’ of ‘God houdt van mij’ of ‘Hij heeft mij uitgekozen’ of wat jou ook maar helpt om jezelf eraan te herinneren. Of schrijf deze woorden op je spiegel! Zo kom je de herinnering elke dag weer tegen, en kijk je met die woorden in gedachten naar je eigen spiegelbeeld.

Download de dagtekst en deel ‘m via social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap