Weduwe zijn – God ziet jou! 

23

jun

Marije Brandwijk

Het is een titel die je eigenlijk liever niet zou willen hebben. Maar voor mijn gevoel doet er niets anders recht aan wat jij nu misschien bent. Ik heb het over het woord ‘weduwe’. Toen ik voor het eerst zo genoemd werd na het overlijden van mijn man vond ik het vreselijk.  

Vandaag is het de ‘Dag van de Weduwe’. Een dag waarop we stilstaan bij alle vrouwen die weduwe zijn, of ze nu jong of oud zijn. Bij de eerste voorstelrondjes die ik na het overlijden had, bedacht ik van te voren al wat ik zou gaan zeggen om mijzelf te omschrijven. Ik kon niet meer zeggen dat ik getrouwd was, maar single dekte ook totaal de lading niet. Het werd toen toch het woord weduwe. 

In mijn zoektocht naar acceptatie van dit woord, ontdekte ik dat de Bijbel er veel over schrijft. Het raakte mij hoe God naar de vrouwen omziet die weduwe zijn. Ik kende wel de verhalen van bijvoorbeeld Naomi & Ruth (zie het Bijbelboek Ruth) en van de weduwe te Zarfath (1 Koningen 17:8-24), maar die kwamen nu opeens in een heel ander daglicht te staan. 

De Bijbel en weduwe zijn 

Wanneer je in de tijd van de Bijbel weduwe werd, was je heel kwetsbaar. Je had vaak geen eigen bezittingen of je kreeg maar een heel klein deel van de erfenis. Voor werk en inkomsten was je eigenlijk van je man afhankelijk. Het was zwaar om voor jezelf en eventuele kinderen te zorgen. Wel waren er bepaalde wetten door God ingesteld die de weduwen moesten beschermen, zodat anderen voor hen moesten zorgen (zie Deuteronomium 24).  

Er kon bijvoorbeeld ook sprake zijn van een leviraatshuwelijk. Dit is een huwelijk waar een eventuele broer van de overleden man verplicht was om met de weduwe te trouwen, zodat er toch nog eventuele kinderen als nageslacht konden komen. Dat kunnen we ons nu helemaal niet meer voorstellen, maar het was in die tijd heel gewoon. Zo lezen we:

Wanneer broers bij elkaar wonen en een van hen sterft zonder dat hij een zoon heeft, dan mag de vrouw van de gestorvene niet de vrouw van een vreemde man buiten de familie worden. Haar zwager moet bij haar komen en haar voor zichzelf tot vrouw nemen, en zo zijn zwagerplicht tegenover haar vervullen. En het moet zó zijn dat het eerste kind dat zij baart, op naam van zijn gestorven broer zal staan, zodat diens naam niet uit Israël wordt uitgewist.
– Deuteronomium 25:5-6 (HSV) 

God ziet de weduwe 

De hele Bijbel door kun je lezen dat God de weduwe ziet en voor haar zorgt. 

De HEERE bewaart de vreemdelingen, 
Hij houdt wees en weduwe staande.
– Psalm 146:9a (HSV) 

Toen het voor het eerste echt diep tot mij doordrong dat God mij in deze situatie zag en voor mij zou zorgen, was ik ontzettend ontroerd. Ik was nu Zijn bruid geworden, die Hij innig liefhad. Dit is nu mijn troost en houvast. 

Zie jij de weduwe? 

Hoe sta jij klaar voor de vrouwen om je heenwiens partner is overleden, nog maar kort of al langer geleden? Ik denk dat God ons ook nu nog oproept om rondom deze vrouwen te staan met medeleven en zorg.  

Nu denk je misschien: maar wat kan ik voor ze doen? Luister allereerst naar hun verdriet en rouw, hoe lang het misschien ook geleden is. Bid voor deze vrouwen, dat ze de diepe liefde van God mogen ervaren.  

Maar bied bijvoorbeeld ook praktische hulp aan, zoals koken of helpen in het huishouden. Samen eten is nou eenmaal gezelliger dan alleen. Laat weten dat je hun niet vergeet, ook als het overlijden steeds langer geleden wordt. Bemoedig hen in de dingen die ze doen, de keuzes die ze maken, wanneer het soms zoeken is om het leven nu alleen door te gaan. Ik weet zeker dat het gewaardeerd wordt wanneer dit met liefde wordt gedaan! 

Aan de slag! 

Stuur vandaag een berichtje of kaartje naar de weduwe(n) in je omgeving of kerk om te laten weten dat je aan hen denkt. Lees ook over hoe God een weduwe ook wil gebruiken voor Zijn plan in 1 Koningen 17:8-24. 

Deel deze overdenking

  1. Grace schreef:

    Dank Marije om je hart zo te openen en te delen uit je eigen ervaring. Ik denk niet enkel voor de weduwen maar ook aan onze weduwnaren die ook vaak eenzaamheid kennen. Gezegende zondag.

  2. Petra schreef:

    Mooi verwoord Marije. Ik wist niet dat het vandaag de dag van de weduwe is, maar vanochtend voelde ik mij bij wakker worden ‘ in het zonnetje gezet’. Ik wens iedereen die alleen door het leven moet, liefde en support van anderen toe. Want dat is wat God wil, de liefde en steun delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap