Wat jij kunt leren van Lydia, de zakenvrouw

03

okt

Liza

Je ziet het steeds vaker: online platforms en boeken voor vrouwelijke ondernemers. En dat is niet gek, want zeg nou eerlijk: wij vrouwen houden ervan om elkaar te empoweren. In 2017 houden we ervan, maar zo’n tweeduizend jaar geleden hielden vrouwen daar ook al van. In de Bijbel lezen we over zo’n groep vrouwen die bij elkaar komen om God te aanbidden en elkaar ongetwijfeld te bemoedigen. En één van hen, Lydia, was een echte zakenvrouw.

In Handelingen 16 gaan Paulus en Silas naar Macedonië en daar ontmoeten ze die groep vrouwen. Lees maar mee:

11 Vanuit Troas voeren we recht naar Samotrace en de volgende dag naar Neapolis en Filippi. 12 Filippi is de belangrijkste stad in dit deel van Macedonië (Macedonië is één van de landen die door de Romeinen zijn veroverd). We bleven er een paar dagen. 13 Op de heilige rustdag liepen we de poort uit, naar de rivier. Want we dachten dat daar wel een Joodse gebedsplaats zou zijn. Daar gingen we zitten en spraken met de vrouwen die daar bij elkaar waren gekomen. 14 Eén van hen heette Lydia. Ze verkocht textielverf in de stad Tyatira en ze aanbad God. Ze luisterde goed. De Heer opende haar hart en ze geloofde wat Paulus vertelde. 15 Zij en alle mensen die in haar huis woonden, lieten zich dopen. Daarna nodigde ze ons uit. Ze zei: “Als jullie geloven dat ik echt bij de Heer hoor, kom dan in mijn huis logeren.” En ze drong er erg bij ons op aan.

Lydia verkocht textielverf (purper) in de stad Tyatira, zo staat het over haar geschreven. Het lijkt maar een klein en onbenullig zinnetje, maar hier staat eigenlijk veel meer in! Het spreekt van iets heel opmerkelijks: Lydia was een echte zakenvrouw. Als ze in 2017 had geleefd, hadden we haar vast en zeker een girlboss genoemd.

Vrouwen stonden destijds zo’n beetje onderaan de sociale ladder en de meeste vrouwen zorgden voor het huishouden. Kijk maar eens naar Marta, die de hele dag in de weer was in de keuken. Haar irritatie tegenover Maria was volledig terecht: het was niet aan vrouwen om onderwezen te worden, laat staan door een echte rabbi.

Je snapt m’n punt vast: Lydia was een revolutionaire vrouw, omdat ze een eigen onderneming had. Ze kon haar eigen boontjes doppen en was niet afhankelijk van een man, zoals de meeste vrouwen dat in die tijd waren.

Lydia was een business babe

Of ze succesvol was in haar werk lezen we niet, maar ik kan me zo inbeelden dat ze keihard werkte. Vrouwen lopen in 2017 nog steeds tegen een glazen plafond aan, laat staan tientallen jaren na Christus. Als vrouw moet je vaak nog steeds harder werken om hetzelfde te kunnen bereiken als mannen, dus in die tijd zal dat niet anders geweest zijn.
Om die reden veronderstel ik (maar let op: ik heb de waarheid niet in pacht) dat Lydia en hardwerkende business babe was.

En toch. Toch komt ze op de Sabbat met andere vrouwen bij elkaar om God te aanbidden. Ze had er ook voor kunnen kiezen om thuis te blijven en uit te rusten van haar harde werken. Maar nee, Lydia besloot om met andere vrouwen God te aanbidden.
De Heer opende haar hart, dat lezen we letterlijk. Maar Lydia nam zélf de eerste stap om naar een plek te gaan waar het Woord werd gebracht.

Hard werken en tijd voor God maken kunnen dus kennelijk heel goed samen gaan!

Als je een zakenvrouw bent met een eigen onderneming net als Lydia, of keihard werkt op een andere plaats (dit kan ook studeren zijn), wil dat dus niet zeggen dat je geen tijd hebt voor God. Je zult alleen zelf een (eerste) stap moeten zetten. Je zult zélf plekken moeten opzoeken waar jij God kunt vinden. En dat is echt niet alleen in de kerk, hoor! Het kan overal.

Aan de slag!

Ik wil je uitdagen om vandaag heel bewust een plek op te zoeken waar God tot je kan spreken. Zoek een plek op waar het Woord wordt gebracht. Is dit door naar een online preek te luisteren? Doe dat dan! Is het door zelf de Bijbel in te duiken? Probeer het eens! Luister je liever een lied? Doen! Laat in een comment weten wat jij hebt gedaan en hoe je dit hebt ervaren!

Naar ‘Lydia, de zakenvrouw’ uit ‘Je mag er zijn! – Ina van der Beek’ . In dit boek vind je nog 39 korte overdenkingen over vrouwen uit de Bijbel. Een absolute aanrader!

Deel deze overdenking

  1. Muriel Held schreef:

    Lydia moet succesvol zijn geeweest. Althans ze had voldoende om de apostelen uit te nodigen om in haar huis te verblijven. Als je uitnodigt draag jij de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap