Wat je aandacht geeft groeit – over roze olifantjes en Filippenzen

16

dec

Annika

Het gebeurt me regelmatig dat ik iets stoms doe. Gewoon iets wat ik niet had moeten doen, zeggen of denken. Net als ieder ander mens dat weleens doet. En op zo’n moment heb ik moeite om het los te laten, blijf ik erover nadenken en houdt het me wakker. Ik kan het mezelf lang kwalijk blijven nemen als ik een onhandige opmerking heb gemaakt, of iets onaardigs tegen iemand heb gezegd. En dan neem ik mezelf voor, dat ik dat nooit meer laat gebeuren. Tot het een volgende keer weer gebeurt… Iemand zei ooit tegen mij, dat dat hetzelfde werkt als een grote, roze olifant…

Een grote roze olifant

We doen een experimentje. Sluit je ogen en denk niet aan een roze olifant. Ik herhaal: DENK. NIET. aan een roze olifant.

En, waar dacht je aan? Tien tegen één dat er een roze olifant voorbij wandelde in jouw gedachten. Want zo werkt het, waar je aandacht aan geeft groeit, ook in je gedachten. Onze hersenen hebben moeite met het woordje ‘niet’, op de een of andere manier registreren ze dat niet goed. Met als gevolg, dat wanneer je je voorneemt om iets niet meer te doen, je je hersenen onbedoeld een duwtje in de verkeerde richting geeft.

De brief aan de Filippenzen

Dat het zo werkt, wisten Paulus en Timoteus waarschijnlijk maar al te goed. Zij schrijven in hun brief aan de christenen in Filippi:

“Laat alle mensen zien dat jullie vriendelijk zijn. De Heer is dicht bij jullie. Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles.Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus. En, broeders en zusters, richt je gedachten op alles wat waar, eerlijk, heilig, vriendelijk, mooi en goed is. Doe alles wat jullie van mij geleerd, gezien en gehoord hebben. Dan zal de God van de vrede bij jullie zijn.”
(Filippenzen 4: 5-9, BasisBijbel)

Okay, dus blijkbaar hebben zij ook door dat je meer bereikt wanneer je je gedachten richt op goede dingen, dan op negatieve dingen. Er staat niet: ‘Zorg dat jullie niet liegen, oneerlijk zijn, onheilig, onvriendelijk of lelijk doen.’ Paulus en Timoteüs kiezen ervoor om het op een positieve manier op te schrijven, misschien onbewust, maar het effect is hetzelfde. Wanneer wij iets op een ontkennende manier horen, richten onze hersenen zich op het verkeerde. Wanneer we iets op een positieve manier verwoorden, zonder het gebruik van het woordje ‘niet’, bereiken we waarschijnlijk eerder ons doel.

Roze olifanten en zonde

Ik denk dat hetzelfde van toepassing is voor alle fouten die we maken in ons leven. We zullen ze blijven maken, daar twijfel ik niet aan. Maar als we onszelf blijven richten op alle fouten in ons leven, alles wat beter zou moeten en kunnen, richten we onze aandacht op het verkeerde. En alles wat aandacht krijgt, groeit…

Aan de slag!

Laten we ons richten op het positieve. Laten we ons richten op Jezus, op zijn vergeving en zijn boodschap van liefde aan ons. Te lang stil blijven staan bij onze fouten helpt ons niet vooruit. Laten we vergeving vragen en verder gaan, ons richten op alles wat waar, eerlijk, heilig, vriendelijk, mooi en goed is. Zodat we aandacht geven aan wat goed is, en het goede mag groeien in ons.

Worstel jij hier ook weleens mee? Welke dingen kun jij maar niet loslaten? Denk er eens over en bid ervoor, God wil je helpen met loslaten van fouten en verkeerde keuzes!

Fijne dag vandaag!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Bedankt voor deze mooie blog!
  Een reminder om onze aandacht op Jezus te vestigen, Hij heeft alles volbracht en God wil ons in Christus alles geven , zelfs genade op genade! Wat een grote God en een liefdevolle Vader! Hij ziet ons in Christus aan❣️

 2. Lisebeth schreef:

  Wat een fijn en positief begin van de dag! Dankjewel! 💚

 3. Hannie schreef:

  Soms is het leven met God en de Heilige Geest bijna te grappig voor woorden. Exact dit zei ik gisteren tegen iemand die worstelt met waarheid; wat je aandavht geeft groeit samen met Filipp. 4:4-8
  Ongeloofelijk! Natuurlijk weet ik dat God met z’n 3-en bijzonder is maar toch ben ik telkens weer verbaasd hahahahaha.
  Heel veilig voelt dit!

 4. L schreef:

  Bedankt voor alle Zijlachtblogs (van iedereen dus)! Ze zijn heel fijn en ze helpen me heel erg!
  @Hannie: En wij lazen dit gedeelte vandaag in de kerk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap