Wat is echte vreugde? Prediker geeft drie sleutels tot blijdschap!

24

nov

Sarah Rokach

Het Loofhuttenfeest ligt alweer even achter ons, maar tijdens dit feest wordt het boek Prediker uitvoerig gelezen. Het komt ieder jaar weer terug, maar dit keer liet het mij niet los. Hoewel Prediker eigenlijk vooral beschrijft hoe nutteloos het leven is, viel mijn oog op vier verzen die juist gaan over blijdschap. Wat zijn volgens Prediker de drie sleutels tot blijdschap? Wat is echte vreugde? En wat als dit lastig is?

Prediker en het Loofhuttenfeest

In het Jodendom lezen we het boek Prediker tijdens het Loofhuttenfeest. En dat is op z’n zachtst gezegd vreemd, omdat er juist geschreven staat dat we ons moeten verblijden tijdens het Loofhuttenfeest (Leviticus 23:40). In het Hebreeuws staat dat er zelfs in de gebiedende wijs. En toch lezen we Prediker, waar het meer gaat over de ellende van het leven, dan over iets waarover wij ons zouden kunnen verblijden. Waarom zou je Prediker lezen als je door een moeilijke periode gaat?

Tijdens het Loofhuttenfeest leven velen in een soort tent, met een half open dak (je moet de sterren kunnen zien). Comfortabel is anders, maar het herinnert ons aan de barre tocht door de woestijn. Het was zwaar. Soms kan het in jouw leven ook voelen als in de loofhut: zwaar en vermoeid door de levensreis. En daar zit je dan, met het boek Prediker in je handen.

Wat is echte vreugde?

Echte vreugde is alleen bij God te vinden en zit diep in je hart. Echte vreugde kan niet stil blijven, want waar het hart vol van is daar loopt het van over. Het gevolg van vreugde is de uiting aan de buitenkant, door God te prijzen of door met anderen over Hem te praten, etc.

Blijdschap is een innerlijke ervaring van geluk en is van voorbijgaande aard. Maar soms, zoals in die loofhut, zijn de vreugde en blijdschap niet altijd spontaan aanwezig. Soms is het leven heel zwaar, op wat voor manier dan ook. De schrijver van Prediker heeft dat gezien en komt zo heel dicht bij ons mensen. Hij herinnert ons aan een aantal praktische basisbehoeften om door die zware periode heen te komen. Om uiteindelijk weer die echte vreugde te vinden: God!

Drie sleutels tot blijdschap

Prediker geeft ons ‘three ways to happiness’:

 1. Ga [uw weg], eet uw brood met blijdschap, drink uw wijn met een vrolijk hart, want God schept al behagen in uw werken.
  – Prediker 9:7 (HSV)

  Vreugde is volgens Prediker allereerst jezelf voorzien van eten en drinken. Eet, drink en geniet daarvan. Zorg goed voor jezelf en wees lief voor jezelf.
 2. Geniet van het leven met de vrouw die u liefhebt, al de dagen van uw vluchtige leven die Hij u gegeven heeft onder de zon, al uw vluchtige dagen. Want dit is uw deel in het leven en bij uw zwoegen waarmee u zwoegt onder de zon.
  – Prediker 9:9 (HSV)

  Vreugde is genieten van degenen die je liefhebt. Familie, vrienden, partner, man, vrouw, kinderen en vul maar in. Ga niet alleen door het leven. Prediker wenst jou mensen om je heen, die dicht om je heen staan. Met wie je lief en leed kan delen. Door middel van gezonde relaties zal je emotionele vreugde vinden.
 3. Alles wat uw hand vindt om te doen, doe [dat] naar uw vermogen, want er is geen werk, geen overleg, geen kennis of wijsheid in het graf, waar u naartoe gaat.
  – Prediker 9:10 (HSV)

  Vreugde is je best doen voor de dingen die je tegenkomt in je leven. Studie, werk en al het andere waar jij je voor inzet. Ga ervoor! Gebruik je talenten!

Eten, drinken, een goede dagelijkse verzorging, relaties; het sluit aan op hoe God het heeft bedoeld. We mogen genieten van Gods schepping. Hij heeft alles gemaakt en ondanks de zondeval mogen wij ten volle leven!

Aan de slag!

Luister eens naar het lied ‘Vreugde van mijn hart’ van Sela.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap