Wat God over jou zegt is de enige waarheid

18

feb

Gastblogger

Wat kun je soms met jezelf in de knoop zitten, als er bepaalde negatieve gedachten zijn binnengeslopen waar jij je druk over kunt blijven maken. Het gevolg daarvan is dat je je er ook naar gaat gedragen. Als je bepaalde gedachten niet gelijk gevangen zet, kunnen het complete bolwerken in je denken worden. Soms komen die gedachten als een klein zaadje binnen doordat iemand iets negatiefs tegen je heeft gezegd, maar kan het uitgroeien tot een wirwar van onkruid. De satan, de vader van de leugen, is er ontzettend goed in om je te misleiden met halve waarheden. Als je deze leugens, want dat zijn het tenslotte, gaat geloven kan het je volledig naar beneden halen. God spreekt vol liefde over jou, vol hoop en goedheid. Dat wat God over jou zegt is de enige waarheid.

You say…

Ik zit heerlijk in de zon op mijn ligbedje en kijk zomaar wat om me heen. Naast mij zit mijn dochter muziek te luisteren. Ze heeft haar oortjes in en zingt zachtjes mee, af en toe zingt ze wat harder en  hoor ik welk liedje ze aan het luisteren is. Geregeld kruisen onze blikken elkaar en geven we elkaar een glimlach. Opeens zegt ze: “Mam, dit lied vind jij vast te gek, mijn docent Engels heeft dit lied een keer in de klas aangezet, wil je meeluisteren?” Ze komt naast me zitten en met beiden één oortje in ons oor luisteren we naar het lied. Aan het intro hoor ik gelijk welk lied het is: You Say van Lauren Daigle. Ondanks de warmte lopen de rillingen over mijn arm en schieten er tranen in mijn ogen. “Dank U Heer, dat Esmée deze woorden, die U tot haar spreekt door dit lied heen, mag horen. Ik bid dat ze deze waarheid ook op zal bergen in haar hart.”

Het raakt mij omdat dit mijn gebed is voor haar, dat ze ten diepste mag weten hoe God over haar denkt, en zijn waarheid voor haar leven eigen maakt. Zeker nu ze in de puberteit zit en zoveel dingen haar aan het wankelen en twijfelen kunnen brengen. Het is ook mijn gebed voor jou, want als jij weet hoe God over je denkt en jij je identiteit weet in Christus, zal dit je sterk maken voor elke strijd die nog kan komen.

Identiteitscrisis

Als je niet weet, wat of wie je bent, of waar je voor staat, ga je door een identiteitscrisis. Ik heb een tijdje in zo’n crisis gezeten. Ik had het idee dat ik alles had wat mijn hartje maar begeerde, maar diep van binnen was ik ongelukkig. Ik haalde mijn voldoening uit de verkeerde dingen, die mij uiteindelijk alleen maar uitputten. Ik was op zoek naar wie ik nu werkelijk was en wat mij nu echt gelukkig zou maken, dit kwam doordat ik de echte waarheid, wie ik ben in Christus, niet kende. Ik had een misvormde identiteit, en daar worstelde ik enorm mee. Ik leefde op hoge toppen of in diepe dalen. Mijn gedachten waren vol met negatieve woorden die een ander of de satan mij ingefluisterd had, en ik geloofde ze stuk voor stuk. Gedachten als: “Ik ben vast niet goed genoeg, ik kan dat niet, niemand vindt mij aardig…” gingen constant rond in mijn hoofd. Tot ik de waarheid mocht ontdekken wie ik nu werkelijk ben: een geliefd kind van de Vader, gereinigd en geheiligd door het kostbaar bloed van Jezus. Ik mocht leren hoe ik die verkeerde gedachten gevangen kon nemen en Gods Woord, de waarheid, er tegenover mocht plaatsen.

Neem je gedachten gevangen

Ondanks dat ik God steeds beter mag leren kennen, en hierdoor ook mezelf steeds beter mag leren kennen, is er nog geregeld een strijd in mijn denken. Dan komen er gedachten binnen die mij naar beneden willen halen. Gedachten die ervoor zorgen dat ik mijn doel mis in Christus en mij bij God vandaan willen houden. Paulus schrijft hierover aan de gemeente in Korinthe. Het gaat hier niet alleen over negatieve gedachten die we kunnen hebben over onszelf, maar ook over de eigenwijsheid van de mens die tegen God opstaat:

“De wapens waarmee wij ten strijde trekken dienen niet ons belang, maar zijn er om met hun kracht bolwerken te slechten voor God. We halen spitsvondigheden neer en iedere verschansing die wordt opgetrokken tegen de kennis van God, we maken iedere gedachten krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen…”
(2 Korinthe 10: 4-5, NBV)

Wat doe jij met de gedachten die binnen komen, de woorden die bijvoorbeeld een ander spreekt waarvan je weet dat ze niet overeenkomen met wat Gods Woord zegt? Pak ze beet, zet ze gevangen en plaats wat God over jou zegt er tegenover. Sommige gedachten lijken soms steeds weer terug te komen in je denken. Helaas merk ik dat ook, maar dan zet ik ze elke keer weer opnieuw gevangen. Ik wil je aanmoedigen je niet uit het veld te laten slaan, vernieuwing van je denken kost soms tijd. Maar je mag samen met Christus zegevieren over jouw gedachten, Hij is de grote overwinnaar. Ook als je dit niet voelt of ervaart, wat God over jou zegt is de waarheid. Geloof het!

Aan de slag!

Luister naar het lied You Say van Lauren Daigle.

Ik bid dat deze woorden tot diep in je hart mogen doordringen. Dat je mag geloven dat wat God over jou zegt, de waarheid is.

Deel deze overdenking

 1. Christa schreef:

  Mooi Carola 🙌🏼❤️!!

 2. Femke schreef:

  Dit is precies de bemoediging die ik nodig had 🙏

 3. Carola schreef:

  Hoi toevallig heet ik ook Carola. Ik ben zo dankbaar en blij met deze overdenking. Ik heb er even mijn hoop en steun door kunnen vinden. Het lijkt of ik zelf nu ook in een identiteitscrisis beland ben. Ineens weet ik niet meer wie ik ben, en wat ik wil bereiken. Over alles zijn er twijfels. Alles komt goed! Als je dit leest bid alsjeblieft dat ik mijn identiteit mag vinden in Jezus.

 4. Stella schreef:

  Hoi,
  Dat gevangen zetten van gedachten, hoe doe je dat nu letterlijk, ik heb dat nooit begrepen, kan iemand mij dat uitleggen? Hoop op een reactie! Liefs, Stella.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap