Wanneer heb je voor het laatst gedroomd over je Bruidegom?

22

okt

Corline Hoefnagel

Ze droomt over hem. Elke nacht droomt ze over hem. Soms hoort ze zijn stem. Soms ziet ze hem komen. Lichtjes branden in zijn ogen. Over de bergen komt hij – springend, huppelend, rennend, want hij wil naar haar toe, naar haar alleen. Een andere keer ziet ze hoe hij bij het raam komt staan. Dan ziet ze hem turen door het glas of hij haar kan zien. En dan hoort ze hem zeggen: “Kom, ga met me mee. Ik houd van je. Voor mij ben jij de allermooiste. Ik wil niemand anders dan jou.”

Hooglied is het mooiste liefdeslied aller tijden. Je kan er van alles over zeggen, uitleggen, over schrijven, over denken. Het lied gaat in elk geval over een meisje en een jongen die smoorverliefd zijn op elkaar.

Liefdesvuur

Pas las ik Hooglied en het raakte me. Het verlangen van beide kanten. De beeldspraak. Ik dacht aan Jezus. Ik dacht aan hoe ik Hem ooit lief had gekregen. Dat mijn enige verlangen was om Hem te prijzen. Ik dacht aan de tijd dat ik mijn mond niet over Hem houden kon. De hele wereld moest het weten. Wie Hij was. Dat Hij mensen roept en zoekt.

Dat prille liefdesvuur uit Hooglied brandde ooit in mijn hart. Maar eerlijk gezegd is dat vuur bij mij lang niet altijd meer zo groot. Het verlangen om Gods Stem te horen, uit de Bijbel te lezen, ontbreekt soms zelfs. ‘Jezus, wakker dat liefdesvuur in mij weer aan’, bid ik zacht. En dan lees ik de woorden uit Hooglied nog een keer:

De stem van mijn Liefste!
Zie, daar komt Hij,
springend over de bergen,
huppelend over de heuvels.
Mijn liefste lijkt op een gazelle
of het jong van een hert.
Zie, Hij staat achter onze muur,
kijkend door de vensters,
speurend door de spijlen.

Mijn liefste antwoordt en zegt tegen mij:
Sta op, Mijn vriendin,
Mijn allermooiste, en kom.
– Hooglied 2:8-10 (HSV)

Mijn liefste

“Mijn liefste“, fluister ik zacht. Wanneer heb ik dat voor het laatst tegen God gezegd? Dat Hij mijn Liefste is? Mijn aller- allerliefste? Ik buig mijn hoofd en schaam me. Ik ben van het leven gaan houden. Van de mensen om me heen, van de dingen die op mijn pad zijn gekomen. En dat is op zich niet erg, maar waar heb ik de afgelopen tijd nou het meeste van gehouden? Van al het aardse, of van Jezus?

Dromen over onze Bruidegom

Zullen we weer gaan dromen? Dromen, zoals dat meisje uit Hooglied deed? Dromen over de Bruidegom, over de dag dat Hij terugkomt? Dat kan vandaag al zijn! Mijn Liefste, onze Liefste, zal komen. Springend over de bergen. Huppelend over de heuvels. Het licht zal stralen in Zijn ogen. Rennen zal Hij naar ons, omdat Hij zo naar ons verlangt. Hij wil ons in Zijn armen sluiten. Hij zoekt ons, speurt naar ons, en lokt ons mee: “Kom, Mijn vriendin, mijn allermooiste. Kom!”

Hoe kan ik me ooit tegen die liefde van mijn Liefste verzetten?

Aan de slag!

  • Hoe zit het met jouw liefdesvuur voor God? Wanneer heb je God voor het laatst jouw Liefste genoemd?
  • Schrijf deze reminder op een post-it, in je agenda, op je hand, of op een andere plek die je vaak ziet vandaag: “Mijn Liefste is van mij en ik ben van Hem.” (Hooglied 2:16a, HSV)
  • Bid met dit lied of God jouw liefdesvuur weer wil aanwakkeren.

Deel deze overdenking

  1. Astrid schreef:

    Deze overdenking is precies raak dank je wel! ❤️

  2. Wilma schreef:

    Wat mooi bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap