Waarom de zondag zo fijn is!

29

mei

Belinda Bos

De zondagsrust wordt steeds meer omstreden. Winkelen op zondag: ideaal toch? Hoef je dat de rest van de week niet meer te doen. Werken op zondag? Perfect: 200% uitbetaald!
Als ik vertel aan mensen dat ik op zondag graag de dag voor mijzelf, mijn familie en de kerk houdt, wordt ik nog weleens medelijden aangekeken: ‘Die arme meid zit helemaal vast op zondag’ zie ik ze denken. Vandaag vertel ik graag waarom de zondag als rustdag zo ontzettend fijn is!

De vrije dag voor de Joden
De Joden vieren de Sjabbat, op zaterdag. Deze dag staat volledig in het teken van God, aanbidding en gastvrijheid. Elke vorm van arbeid is verboden en hierover bestaan hele duidelijke regels. Het feit dat er weinig onenigheid over zal ontstaan moet heel prettig zijn, lijkt mij. Daarbij begint de Sjabbat al op vrijdagavond. Eigenlijk staat dus een heel groot deel van het weekend in het teken van God en Hem dienen. Koken wordt niet gedaan. Dat is al voorbereid omdat er niet gekookt mag worden op de Sjabbat. Het is dus echt het hoogtepunt van de week. Maar nu, wat betekent die vrije dag voor ons?

Je hebt meer vrij
Laten we heel praktisch beginnen. Stel je even voor dat je net als de gemiddelde Nederlander recht hebt op ongeveer 5 weken vakantie per jaar. Als je full-time werkt zouden dit dus 25 dagen zijn op jaarbasis. Maar wat nou als je elke week nog een wat extra rust neemt, op die zondag? Heerlijk! Gelijk 52 vakantiedagen in de pocket voor dit jaar! Ideaal.
Om eerlijk te zijn heb ik dan medelijden met mensen om mij heen die niet christelijk zijn en (bijna) elke zondag moeten werken. Zij kunnen niet tegen hun baas zeggen dat ze niet willen werken ‘omdat het zondag is’ en zijn dus in feite elke dag in de weer.
En natuurlijk weten we dat er mensen in sectoren werken waar werken op zondag noodzakelijk is, zoals de zorg. Uiteraard is dit een uitzondering en is ook de zondag de ideale dag om jouw prachtige werk te doen en Gods liefde uit te dragen.

Maar Hij zei tegen hen: ‘Als je schaap op de heilige rustdag in een put valt, trek je het er toch onmiddellijk uit? En is een mens niet veel meer waard dan een schaap? Daarom mag je op de Heilige rustdag goed doen.’ (Matt. 12:11-12, de Basisbijbel)

Tijd voor God
Dan iets wat er doordeweeks in alle haast snel doorheen kan schieten: tijd voor God! God gaf ons een dag ter ere van Hem! Je krijgt extra mogelijkheden om met hem bezig te zijn: de kerkdienst, tijd om een extra stukje uit de Bijbel te lezen, of tijd voor bezinning van je week. Hoe speelde God door jouw week heen bijvoorbeeld?

Zes dagen mogen jullie werken. Maar op de zevende dag mag niemand werken. Het is een rustdag, met een heilige bijeenkomst, in alle plaatsen waar jullie wonen. Jullie houden die rustdag voor Mij. (Leviticus 23:3, de Basisbijbel)

Op zondag hoef je niet alles te weten
Waar ik soms zo moe van word: dat ik de hele dag alles lijk te moeten weten. Op school, op het werk, als de computer weer niet naar behoren werkt. Hoe vermoeiend kan dit zijn. Maar op zondag hoeft dit niet. In de kerk hoef ik Gods plan niet te snappen, want Zijn grootse plannen gaan mijn verstand te boven. Ik mag erop vertrouwen dat Hij weet wat goed is, en zijn plan klopt. Ik hoef het niet te begrijpen! Thuis is het tijd voor aandacht voor elkaar en liefde. Hoe fijn is het, dat de druk om alles te moeten weten er even vanaf is?

Tijd voor elkaar
Tijd voor je ouders, broertjes en zusjes, je opa en oma. Doordeweeks schiet het er snel bij in of je loopt elkaar mis. Maar we zijn op deze aarde voor elkaar. Hoe fijn is het dan dat God een dag gaf om samen te zijn en naar elkaar te luisteren? Samen de week door te spreken en te horen wat er speelt in elkaars leven, waar we ons mee bezig houden. Luisteren naar elkaar, een spelletje spelen, samen aan tafel.

Rust is voor iedereen anders
Wat ik wel graag nog even wil zeggen, is dat rust voor iedereen anders is. Waar de één geniet van een warme kop chocolademelk op het terras op zondag, gebruikt de ander de zondag om bij te slapen van de week. En dat is voor iedereen anders en daar is iedereen vrij in. Ook ik heb de waarheid niet in pacht en daarom is het ook niet aan ons om hierover een oordeel te vellen. Ik wil je alleen wel nog meegeven: geniet van deze vrije dag, die je tijd geeft voor God, elkaar en bezinning. Een dag waarop je niet alles hoeft te weten. Geniet van je rust, op welke manier je dit dan ook ervaart!

Aan de slag!
Wat maakt de zondag voor jou bijzonder en anders dan andere dagen? Zijn er nog extra redenen die voor jou de zondag zo waardevol en het hoogtepunt van de week kunnen maken? Noem ze hieronder, ik ben benieuwd!
Geniet van dit wekelijkse cadeautje van de Heer en besef hoe mooi en waardevol deze dag is!

Deel deze overdenking

  1. Mandy schreef:

    Ik vind het heerlijk, de zondag als rustdag! Weken dat ik die niet eer en op zondag werk heb ik het gevoel dat ik in één keer doorga naar de volgende week, en geen moment neem om op adem te komen. En dat blijkt achteraf zoveel extra energie te kosten. Zondag rust is voor mij wel prioriteit!

  2. Bep schreef:

    Toen ik vijf jaar geleden met pensioen ging( na 42 jaar in de verpleging te hebben gewerkt) was het grootste cadeau dat ik nooit meer in het weekend en met de feestdagen hoefde te werken. Daarbij kwam tegelijkertijd een fusie van onze gemeente met een buurgemeente. Dit werd een hele mooie fijne gemeente, zodat ik zo dankbaar ben dat ik iedere zondag en alle feestdagen naar de kerk kan. Samen God loven en ook elkaar ontmoeten en bemoedigen. Heel belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap