Van God los? Zo blijf je geestelijk fris!

05

jan

Christa Noteboom

‘Chris, dat is precies de plek waar Ik jou hebben wil.’ Een antwoord dat ik niet verwachtte. Terwijl ik door het park terug wandelde naar huis, was ik in gesprek met mijn Vader. Na maanden ploeteren had ik het gefrustreerd naar Hem uitgeroepen: ‘Als er niet snel iets verandert, mag U het werk zelf gaan doen. Dan stop ik ermee.’ Een gebed waar ik niet trots op ben. Het antwoord van mijn Vader verraste mij. Het was alsof Gods bliksem insloeg. Niet om mij als een ondankbaar en respectloos schepsel neer te slaan, maar om mij op te richten: ‘Dat is precies de plek waar Ik jou hebben wil.’

God had mijn krachten laten opdrogen om mij weer naar zichzelf toe te trekken. Zoals ik de kinderen bij me op schoot trek als ze oververmoeid en onredelijk op mij reageren, om hen met een goed gesprek en een knuffel nieuwe energie te geven.

Wie niet in Mij blijft verdort

In die periode heb ik geleerd wat er gebeurt als je van God los leeft. Ik genoot van de zegen die God gaf op ons werk. En geleidelijk aan deed ik waar Mozes al voor waarschuwde in Deuteronomium 6:10-12: ik vergat mijn hemelse Vader. Het werk voor de gemeente groeide, net als mijn to do-list. Voordat ik het doorhad werd het mijn gewoonte om op te staan, aan het werk te gaan, door te gaan en weer naar bed te gaan – zónder de verbondenheid met mijn Maker te zoeken. Wat Jezus zegt in Johannes 15 werd werkelijkheid: “Wie niet in Mij blijft, verdort.”

Op mijn laatste reserves deed ik nog iets dat op werk voor God leek. Maar van binnen was ik dor en droog. De dagen na mijn wandeling maakte Hij mij duidelijk hoe Hij het bedoeld heeft. Als ik wijsheid tekort kom, moet ik niet zelf gaan zoeken naar wijsheid. Als ik geen kracht heb om mijn werk te doen, moet ik niet zelf op zoek gaan naar meer kracht. Als er te weinig mensen zijn om het werk voor God te dragen, moet ik niet zelf harder gaan lopen. Jezus zegt:

“Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren.”
(Johannes 15:7, NBV)

Satans leugen

Ik heb, net als veel anderen, als kind geleerd dat het makkelijker is om de dingen alleen te doen. Ik leefde vanuit de overtuiging dat mijn leven er pas toe deed als ik iets voor een ander betekende. Mijn eigen issues moest ik zoveel mogelijk in mijn eentje op zien te lossen. Herkenbaar?

Onbewust kan dit een rol spelen in ons leven met God. ‘God houdt van mij als ik zelfstandig ben en niet teveel kom zeuren om hulp.’ Een regelrechte leugen van satan. Vanaf zijn eerste moment in het paradijs probeert hij kapot te maken wat God het liefste wil: eenheid, liefde en verbondenheid. Mensen worden opgedeeld in losse eilandjes en leven vanuit het idee dat het makkelijker is om zonder God te leven. Terwijl een leven zonder God hen van binnenuit juist laat verdorren en een diepe leegte achterlaat.

De kracht van Jezus

Toen Jezus kwam om alle gebroken lijntjes heel te maken, probeerde Satan uit alle macht om de verbondenheid van Jezus met zijn Vader te breken en Hem de dingen te laten doen op zijn eigen kracht. De verzoeking in de woestijn is daar het duidelijkste voorbeeld van. Het ging zelfs door tot op het moment dat Jezus aan het kruis hing en satan de mensen liet schreeuwen: ‘Bewijs jezelf, kom van dat kruis af als je echt de Zoon van God bent!’

Ik vermoed dat als Jezus puur naar zijn eigen welzijn gekeken zou hebben, Hij direct de engelenlegers geroepen zou hebben om zijn ellende op te laten houden. Maar Jezus dacht niet aan zichzelf. Terwijl God de Vader de band met zijn Zoon opzettelijk doorsneed, bleef de Zoon sterven vanuit verbondenheid met zijn Vader. Jezus’ kracht zorgt dat wij nooit meer van God los hoeven te leven, maar dat God geduldig wacht tot we Hem opzoeken en Hem vragen ons te laten leven uit zijn kracht.

‘Zijn’ in Jezus

‘Dit is de plek waar Ik je hebben wil.’
We hóeven Gods werk niet alleen te doen.
Sterker nog: wij hoeven het niet te doen.

We hoeven alleen maar te zijn.
‘Zijn’ in Jezus.

De dag beginnen met Hem.
De dag doorwandelen met Hem.
De dag eindigen met Hem.

Ook in 2019!

“Als iemand in Mij blijft en Ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder Mij kun je niets doen.”
(Johannes 15:5, NBV)

Aan de slag!

Reflectiemomentje
In het voorbeeld dat ik noem, was ik ‘op’: ik ben te lang en te vaak over mijn grenzen gegaan en heb te weinig de tijd met mijn hemelse Vader gezocht. Ik moet opnieuw leren om mijn grenzen aan te voelen en voldoende rust te nemen. Dat betekent op dit moment ook, dat ik (grote) delen van mijn werk loslaat en mij focus op ons gezinnetje. Verder ben ik aan een suikervrij dieet begonnen, om fysiek fitter te worden. Tegelijk wil ik bewust meer tijd vrij maken om bij de Heer te zijn (in Jezus te blijven). Met onderstaande vragen wil ik je uitdagen om eens na te denken over jouw levensinvulling en om in je leven de keuzes te maken die goed voor je zijn.

 • Je kunt lichamelijk, psychisch, emotioneel of geestelijk ‘dor’ zijn. Kun je elke ‘droogte’ oplossen door je verbinding met Jezus te herstellen, of is daar meer voor nodig?
 • Mocht bovenstaande op jou van toepassing zijn: wat heb jij nodig om lichamelijk, psychisch, emotioneel of geestelijk krachtig en fris te worden? Wanneer en hoe ga je dat oppakken?

Bijbelstudie
Lees voor jezelf Johannes 15:1-17.

 • Wat valt je op?
 • Waarom vertelt Jezus dit aan zijn leerlingen (vers 11)?
 • Wat is Jezus’ grootste wens?
 • Welke opdracht van Jezus uit Johannes 15 wil je vandaag in praktijk brengen?

Deel deze overdenking

 1. Carola schreef:

  Lieve Chris,

  Ik moet nav jouw prachtige overdenking, waarvoor dank voor je open en eerlijkheid, denken aan de afgelopen Zij Lacht event en de prachtige woorden die we daar meekregen: blijf in Mij, blijf in mijn Woord, blijf in Mijn liefde💖
  Maar ook gelijk het prachtige lied wat we zongen; “Vrede zij U” loved it! En wat klonk het prachtig met al die vrouwen. Ik wil je dit als ware toezingen (believe me, you don’t want to hear it in real 😜)

  Tnx for sharing.
  Liefs xxx

 2. Mariska Bart schreef:

  Beste Christa,

  Dank je wel voor je mooie woorden. De wereld is zo hard en liefdeloos. Deze woorden geven mij weer kracht.

  Gr. Mariska.

 3. Kim schreef:

  Heel erg bedankt lieve Christa! Dit was precies wat ik nodig had :’) heel erg bedankt voor jouw inzicht en wijsheid die je van onze Vader gekregen hebt en mocht doorgeven. Bedankt voor het delen. Ik wens je Gods rijke zegen toe in een prachtig proces van rust. Dat Hij altijd in jou mag zijn en jij in Hem.

  Gods zegen <3

 4. Anke schreef:

  Treffend geschreven, dank je wel! Door de zin: dit is precies de plek waar ik je wil hebben, moet denken aan het lied: ‘in over my head’ van Jenn Johnson. Ken je die? Prachtig nummer..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap