Tranen die vloeien: wat zegt de Bijbel hierover?

17

jun

Marije Brandwijk

Heb je dat ook weleens: een hele goede huilbui. Zo eentje waardoor je make-up over op je gezicht zit en je liever even niemand wilt zien. Ik wel in ieder geval. Dat huilen lucht vaak ontzettend op, vooral wanneer ik al even met bepaalde gevoelens rondloop. Maar wat zegt Gods Woord over tranen?

Voordat we in Gods Woord duiken, heb ik eerst nog een interessant weetje: tijdens zo’n goede huilbui komt er endorfine vrij. Een hormoon dat zorgt dat je je op dat moment gelukkiger voelt en dat de pijn dus verzacht. Dat is waarom je je vaak na het huilen al wat meer opgelucht voelt. 

Nu huil ik misschien om hele andere redenen dan jij. De Bijbel laat ook verschillende ‘soorten’ tranen zien, waarvan ik er een paar wil  uitlichten. Het laat mij in ieder geval zien dat tranen er op allerlei momenten in ons leven mogen zijn.

Tranen van blijdschap

Ken je dat gevoel, dat je je zo gelukkig voelt dat je ervan moet huilen? Of dat je zoiets prachtigs ziet, dat het je ontroert? Dat zijn tranen van blijdschap, een positief huilen. In de Bijbel lezen we over Jakob en Esau, of over David en Jonathan (1 Samuel 20:41), waarbij ze allebei huilen wanneer ze elkaar weer zien. Tranen van blijdschap, omdat ze van elkaar gescheiden waren door verschillende situaties en nu zijn ze weer samen.

Esau rende hem tegemoet, sloot hem in zijn armen en kuste hem; beiden huilden. 
Genesis 33:4 (NBV21)

Tranen van wanhoop en rouw

In de Bijbel gaat het meerdere keren over dat mensen in zak en as zitten. Ze zitten er echt helemaal doorheen. Denk dan bijvoorbeeld aan Mordechai, wanneer hij hoort dat heel het Joodse volk zal worden uitgeroeid (Esther 4:1). De wanhoop is dan echt nabij. Ik kan mij haast niet voorstellen dat er geen tranen vloeiden.

De schrijver van Psalm 6 is ook heel wanhopig. Hij heeft hulp nodig van God, want hij heeft het ontzettend zwaar. Wat er precies aan de hand is weten we niet, maar dat hij veel huilt is wel duidelijk: 

Moe ben ik van zuchten, elke nacht is mijn kussen nat, mijn bed doorweekt van tranen. Mijn ogen zijn gezwollen van verdriet, dof door alles wat mij benauwt. 
Psalmen 6:7-8 (NBV21)

Ook om rouw wordt er veel gehuild in de Bijbel. Denk bijvoorbeeld eens aan Maria wanneer ze haar overleden Jezus niet kan vinden in het graf. 

Maria stond bij het graf en huilde. Huilend boog ze zich naar het graf.
– Johannes 20:11 (NBV21)

Tranen van berouw

Nu dan – spreekt de HEER –, keer terug tot Mij met heel je hart, door te vasten, te treuren en te rouwen. Niet je kleren moet je scheuren, maar je hart. Keer terug tot de HEER, jullie God, want Hij is genadig en liefdevol, geduldig en trouw, en bereid het onheil af te wenden. 
– Joël 2:12-13 (NBV21)

Tranen van berouw kunnen bijvoorbeeld vloeien omdat je spijt hebt van je keuzes en van je zonden tegen God. Omdat je inziet dat je alleen bij Hem vergeving kunt krijgen. 

De tranen van Jezus

Het is het kortste Bijbelvers in de hele Bijbel: ‘Jezus weende.’ (Johannes 11:35,HSV). Ook Jezus heeft gehuild, Hij huilde vanwege een bepaalde compassie die Hij voelde om het feit dat Zijn vriend Lazarus was overleden. Ook al wist Jezus dat Hij hem uit de dood kon opwekken, toch huilde Hij. 

De tranen zullen ooit voorbij zijn

Wanneer je huilt om heel veel verschillende redenen, omdat je door diepe rouw heengaat of het even niet meer ziet zitten, spreekt de Bijbel ook tot jou. Je mag daarin lezen dat de tranen van jouw ogen ooit zullen worden afgewist, en dat ze ééns verleden tijd zullen zijn (Openbaring 7:17). 

Hij gaat ooit recht doen wanneer er misschien tranen van wanhoop over je wangen stroomden. Je mag weten dat God jouw tranen ziet en ze opvangt in een kruik (Psalm 56:9). Wat een bemoedigingen!

Aan de slag!

Wanneer heb je voor het laatst gehuild? Wat deed dit met je? Ervaar je Gods troost als je huilt?

Bronnen:
Widowhood, a calling to leadership, geschreven door Mary Bruce 
De taal van tranen, geschreven door David Runcorn

Deel deze overdenking

  1. Corina schreef:

    Goedemorgen
    Bedankt voor de fijne bijbel overdenking. Helaas staat de verkeerde podcast erbij. Die is van gisteren.

  2. Sophie schreef:

    Prachtig te weten en te ervaren dat Jezus ook met je huilt 🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap