Tot bloei komen – een belofte uit Psalm 1

26

sep

Mandy

Deze maand beginnen veel dingen opnieuw. Het studie- en kerkelijk jaar, sport en verenigingen. Een nieuw seizoen is aangebroken! Je kunt hooggespannen verwachtingen hebben, als een piramide van plastic bekertjes die op hun kop zijn opgestapeld. Ik kan me dat nog goed herinneren van mijn studie. Elk jaar in september dacht ik: ‘Nu ga ik het écht goed aanpakken! Dit jaar ga ik álles bijhouden, ben ik super gestructureerd en ga ik mijn jaar ten volle benutten!’ Maar die verwachtingen stortten na enkele weken keihard in elkaar, net als die piramide bij het geringste beetje tegenstand. Ik had mezelf alweer teleurgesteld.

Dat kan anders. Dat móet anders, dit nieuwe jaar. Put niet uit jezelf. Put uit een andere bron, de bron van het Leven: God.

“Het is heerlijk als je geniet van Gods wet, en daar dag en nacht over nadenkt. Want daardoor zul je lijken op een boom die aan het water is geplant, waar vruchten aan groeien als het daar de tijd voor is en waarvan de bladeren nooit verdrogen. Je zal succes hebben bij alles wat je doet.”
(Psalm 1:2-3, BasisBijbel)

Wat staat hier? Dat je tot bloei komt als je wortelt in Gods Woord en wet. Als je je daaruit laat voeden, zoals je dat ook met eten doet.

Geestelijk voedsel brengt onze ziel tot bloei

We zijn zo gewend om (voedzaam en voldoende) te eten, omdat we weten hoe belangrijk dat is. Het stelt ons in staat om werk te verzetten, om onze mouwen op te stropen en aan de slag te gaan. En eten we niet voldoende, dan kennen we daarvan de gevolgen. We voelen ons flauw en zwak, hebben weinig energie en er komt niks, maar dan ook níks, uit onze handen. Hoe zou dat ook kunnen? We hebben geen bouwstoffen tot ons genomen en ons lichaam zet het ene na het andere proces in de spaarstand, als een laptop waarvan de batterij bijna leeg is.

Zou hetzelfde kunnen gelden voor geestelijk voedsel?

Wat zijn de gevolgen als je je voorraad van mentale bouwstoffen goed aangevuld houdt? Volgens de bovenstaande tekst dat je ‘bladeren nooit verdrogen en je succes zult hebben bij alles wat je doet.’ Dat is nog eens een mooie belofte! Maar wat houdt het in?

Ik denk dat het betekent dat je tot bloei komt. Dat je doet wat je hoort te doen, waarvoor je gemaakt bent. En waar zijn wij voor gemaakt? Om Gods evenbeeld te zijn. Om te heersen over de aarde en haar te bevolken. Hoe heers je? Door op je eigen plekje zoveel mogelijk tot bloei te komen en te brengen: in jezelf, de mensen om je heen, in je werk.

Letterlijk (aards) voedsel brengt onze lichamen tot bloei, geestelijk voedsel brengt onze geest en ziel tot bloei. Stelt ons in staat om onze ogen te openen voor de dingen waar God ons voor gemaakt heeft en die Hij door ons heen tot stand wil brengen.

Kom tot bloei zoals God dat bedoeld heeft!

Is dat geen prachtig doel voor dit nieuwe (studie)jaar? Om tot bloei te komen zoals alleen God dat in ons tot stand kan brengen? Om geestelijk (en lichamelijk) gezonde mensen te zijn en worden, die gaan voor dat wat God belangrijk vindt?

Maar ‘hoe dan?’, vraag je je misschien af? Door je te laten voeden door Gods Woord. Door de Bijbel te lezen en erover te leren. Door vragen te stellen en de antwoorden te ontdekken. Door met Hem te praten en je leven met Hem te delen. Door Hem ‘simpelweg’ dichtbij te hebben. Dan zal je tot bloei komen! Als die boom aan het water, die niks anders kan dan vruchten te dragen. God plant je als het ware op de juiste locatie, en het lijkt alsof het vanzelf gaat.

En ja, ik weet dat we ook dit jaar weer fouten zullen maken, niet redden wat we onszelf tot doel hadden gesteld. We zullen ons niet continu laten voeden door goed, geestelijk voedsel, zoals we ook niet altijd gezond eten. Maar laten we onze ogen erop richten en bovenal dáár naartoe werken.

Aan de slag!

Het is een prachtig beeld: als een boom tot bloei komen en vrucht dragen. Geloof je dat het ook voor jou binnen handbereik ligt? Dat God het ook over jóu heeft in deze psalm? Dat je tot bloei mag komen, in Hem? Want dat is een eerste, heel belangrijke stap. Zet nu de volgende: bedenk hoe je in zijn Woord kunt duiken. Wat werkt voor jou? Stille tijd? Studeren op zijn Woord? Op wat voor manier en wanneer? Hoe kun jíj als het ware aan dat water geplant worden? Schrijf het op en plan het in je agenda in. Kom tot bloei!

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Prachtig! Bedankt Mandy.

  2. G schreef:

    Dankjewel voor deze mooie worden! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap