Thuis bij God – een Veilig Thuis

25

aug

Annika

Ken je dat gevoel? Terugkomen van vakantie of een verre reis en de sleutel van de voordeur omdraaien. Je stapt naar binnen en weet: ‘ik ben weer thuis.’ Misschien denk je verlangend terug aan je vakantie, de mooie stranden of bossen, de rust die je hebt ervaren, maar ergens ben je blij dat je weer thuis bent. Thuis, op een veilige plek, waar je jezelf mag zijn en ook tot rust mag komen. Dat gevoel is het gevoel wat ik wil ervaren als ik bij God kom. Een gevoel van thuis zijn.  

Een (on)veilig thuis 

In deze drukke, hectische wereld, is het belangrijker dan ooit om een thuis te hebben. Om aan het einde van een lange, intensieve dag naar huis te kunnen gaan. Om thuis te komen, je zorgen van je af te schudden of te delen met vrienden of familie, om uit te rusten van alles wat je bezig houdt.  

Maar voor sommige mensen is thuis misschien niet zo’n veilige plek als ik hier nu schets. Misschien is thuis wel een plek waar je op je hoede moet zijn, waar geen ruimte is om jezelf te zijn. Misschien heb je het gevoel dat je enorm op je tenen moet lopen wanneer je thuis komt, ben je bang voor geweld of misbruik, er zijn talloze redenen waarom thuis niet een veilige plek voor je is.  

Thuis bij God 

Juist voor de mensen die een veilige plek missen, die het gevoel hebben dat ze geen plek hebben om zichzelf te zijn, hoop ik dat deze Bijbeltekst een troost is. Dat je je geborgen mag voelen bij God, dat je je thuis mag voelen bij God. Dat jouw Vader een veilige plek voor je is, een plek waar je tot rust kan komen in de wetenschap dat je jezelf mag zijn, zoals je bent. 

Zelfs de ​mus​ vindt een ​huis 

en de zwaluw een nest 

waarin ze haar jongen neerlegt, 

bij uw ​altaren, HEER van de hemelse machten, 

mijn ​koning​ en mijn God. 

Gelukkig wie wonen in uw ​huis, 

gedurig mogen zij u loven. 

– Psalm 84 

Aan de slag! 

Op welke plek kun jij echt jezelf zijn, waar voel jij je echt thuis? Kun je je thuis voelen bij God?  

Misschien ken je iemand van wie je weet dat hij of zij thuis geen fijne plek heeft. Denk eens na of er iets is wat je voor diegene kan betekenen. Kun jij misschien een veilige plek zijn voor die persoon? Al is het maar door af en toe eens te bellen voor een praatje, of door iemand te laten weten dat hij of zij er niet alleen voor staat.  

Ik ben benieuwd, ik hoop dat je er deze week eens over na wilt denken! 

Deel deze overdenking

  1. Renee schreef:

    Ik moet denken aan dat lied! Bij U ben ik thuis, bij U ben ik veilig… wat een liefde!
    Mooie blog Annika, dankjewel.

  2. Kim schreef:

    Zoveel dank voor deze blog :’- dot had ik zo ontzettend nodig ❤️🙏 Dankjewel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap