Tamar werd slachtoffer van seksueel misbruik

28

jul

Tirza Rots

Vandaag bespreken we een heftig thema. We lezen het aangrijpende verhaal van een vrouw die te maken krijgt met seksueel misbruik. Tamar is haar naam. De Bijbel vertelt dat zij overweldigd wordt door haar halfbroer Amnon en zij door hem met geweld wordt ontmaagd. Na deze afschuwelijke verkrachting krijgt Amnon een afkeer van Tamar en vernedert haar nog dieper door haar afgedankt de deur te wijzen.

Dat het verhaal  van Tamar in de Bijbel is opgenomen toont dat God Zijn ogen niet sluit voor onrecht. Dit is wat we lezen in 2 Samuel 13: haar halfbroer Amnon heeft seksuele verlangens met betrekking tot haar. Dit deelt hij met een goede vriend. Die geeft hem het dubieuze advies om zich ziek voor te wenden en in bed te blijven. Amnon volgt de suggestie op:

Ga op je slaapplaats liggen en houd je ziek. Als je vader dan komt om naar je te kijken, moet je tegen hem zeggen: Laat mijn zuster Tamar toch komen om mij brood te doen eten. Als zij voor mijn ogen eten klaarmaakt zodat ik het kan zien, zal ik het uit haar hand eten.
– 2 Samuel 13:5 (HSV)

Tamar doet wat haar opgedragen wordt door haar vader. Als zij de koeken heeft bereid, krijgt ze het verzoek van haar halfbroer om de koeken in zijn slaapvertrek te brengen. Daar heeft hij inmiddels alle andere aanwezigen weggestuurd.

Toen nam Tamar de koeken die zij gemaakt had, en bracht ze bij haar broer Amnon in de kamer. Toen zij die bij hem bracht om te eten, greep hij haar en zei tegen haar: Kom, slaap met mij, mijn zuster. Maar zij zei tegen hem: Nee, mijn broer, verkracht mij niet, want zoiets doet men niet in Israël; doe deze schandelijke daad niet. Want ik, waar zou ik mijn schande brengen?
– 2 Samuel 13:9-13 (HSV)

Tamar biedt weerstand, maar haar broer overweldigt haar. Tamar wordt slachtoffer van seksueel misbruik. Slachtoffer, dat wil zeggen: ze initieerde het niet, ze wilde het niet, het overkwam haar.

Hij wilde echter niet naar haar stem luisteren, maar omdat hij sterker was dan zij, verkrachtte hij haar en sliep met haar.
– 2 Samuel 13:14 (HSV)

De hartenkreet van Tamar

Tamar uit haar droefheid en afgrijzing over haar ontmaagding. Ze scheurt haar veelkleurige gewaad dat het teken van haar maagdelijkheid was. Ze schreeuwt het uit! Hoor haar hartenkreet, haar kreet van wanhoop.

Toen deed Tamar as op haar hoofd, scheurde het veelkleurige gewaad dat zij aanhad, legde haar hand op haar hoofd en liep al schreeuwend weg. Haar broer Absalom zei tegen haar: Is je broertje Amnon bij je geweest? Nu dan, zus van mij, zwijg erover, hij is je broer; neem het niet al te zeer ter harte.
– 2 Samuel 13:19, 20 (HSV)

Het seksueel misbruik door haar halfbroer heeft een enorme impact op de toekomst van Tamar. Als haar broer Absolom hoort hoe Amnon haar heeft verkracht, legt hij haar het zwijgen op.

Hoe zou jij reageren als Tamar jouw zus was en zij met jou haar verhaal zou delen? Zou jij dingen aan het licht willen brengen en opkomen voor gerechtigheid? Of zou je zwijgen…? Tamar wordt haar recht om te spreken ontnomen, maar God vertelt ons haar verhaal. De zonde van Amnon wordt openbaar. Het duister komt aan het licht!

Tamar slijt haar verdere leven in eenzaamheid in het huis van Absalom. Tragisch! Het verhaal eindigt ermee dat Absalom eigen rechter speelt en zich uiteindelijk wreekt op zijn broer Amnon door hem te vermoorden (2 Samuel 13:22). Terwijl God zélf Degene is die het recht zal doen gelden.

Het Vaderhart van God

Welke emoties roept het verhaal van Tamar bij jou op? Woede, schaamte, walging misschien? Wellicht linkt het aan jouw eigen verhaal. Helaas overkomt het ook christenen en gebeurt het soms zelfs achter ‘christelijke deuren’. Het kan moeilijk zijn woorden te geven aan dat wat jou is overkomen. Kijk naar wat Tamar doet, ze schreeuwt het uit. Als jij je op dit moment (nog) in een situatie van misbruik bevindt, dan moedig ik je aan niet langer te zwijgen maar hulp te zoeken!

‘Want ik, waar zou ik mijn schande brengen?’ vroeg Tamar zich vertwijfeld af. Door de Bijbel heen zien we dat er is een plek waar schaamte en schande gebracht mogen worden. Een plek waar heling tot stand kan komen. Ik moedig je aan erheen te gaan. Die plek is het Vaderhart van God.

Aan de slag!

Laat je bemoedigen door dit hoopvolle lied

Lauren Daigle – Rescue (Official Lyric Video) – YouTube

Je hoeft niet alleen met je geheim rond te blijven lopen. Angst en schaamte kunnen je ervan weerhouden je verhaal te vertellen maar het kan ook anoniem! Je kunt gratis contact opnemen met Centrum Seksueel Geweld via: 0800-0188 of Chat met CSG (centrumseksueelgeweld.nl).

Deel deze overdenking

  1. Tirza Rots schreef:

    Ik kan me ook voorstellen dat je je verhaal wilt delen met iemand die christen is.
    Dat kan bij het Reformatorisch meldpunt. Via de website Ik Meld Het.

    https://www.ikmeldhet.nl/anoniem-contact/

    Neem gerust contact op! Daar zijn ze voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap