Spirituele discipline? – nou, zo!

10

sep

Mandy

Gisteren lazen we wat ‘spirituele discipline’ is en waarom het belangrijk is. Vandaag ontdekken we hoe we het in ons eigen leven vorm kunnen geven. Hoe creëer jij de spirituele discipline die je nodig hebt om steeds in de nabijheid van God te zijn?

Dit boek met deze wet mag niet wijken uit uw mond, maar u moet het dag en nacht overdenken, zodat u nauwlettend zult handelen overeenkomstig alles wat daarin geschreven staat. Dan immers zult u uw wegen voorspoedig maken en dan zult u verstandig handelen.
– Jozua 1:8 (HSV)

Dit is spirituele discipline in zijn reinste vorm: je dag en nacht in Gods Woord verdiepen. Je zucht nu misschien en denkt, dát gaat ‘m toch niet worden. Ik heb nog meer te doen! Dat klinkt als een behoorlijk onmogelijk doel…

Hoe maak je spirituele discipline concreet?

Er zijn echter meerdere manieren om dit, gedurende je dag, in te bouwen. En dat hoeft er echt niet elke keer hetzelfde uit te zien. Het gaat erom dat jij de dingen ontdekt die jou helpen dagelijks met God bezig te zijn. Hier zijn enkele suggesties: de Bijbel lezen, aanbiddingsmuziek luisteren, de Bijbel luisteren, een Bijbelpodcast luisteren. Spirituele discipline is ontdekken wat op welk moment van de dag voor jou werkt en je er dan toe zetten om dit te blijven herhalen, óók omdat je er het voordeel van ontdekt.

Misschien start je de dag met Bijbel lezen, zet je tijdens de lunch aanbiddingsmuziek op en eindig je met het luisteren van een Bijbelpodcast. Misschien start je dag altijd hectisch, luister je op dat moment liever aanbiddingsmuziek dan een hoofdstuk uit de Bijbel en sluit je de dag vervolgens lezend af. Misschien heb je elke dag op hetzelfde moment een dip en zet je dan een Bijbelpodcast aan. Misschien is het zelfs een kwestie van herkennen wanneer je bijvoorbeeld vaak op je telefoon zit, en dit vervangen door één van de bovenstaande manieren. Ontdekken wat op welk moment van de dag voor jou werkt, helpt je om meer met Gods Woord bezig te zijn en gehoor te geven aan wat God in Jozua 1 zegt.

Praktische ideeën voor jouw spirituele discipline

Heel praktisch: sinds kort luister ik bijvoorbeeld naar de (Amerikaanse) podcast ‘Lectio 365’, waardoor ik met de Bijbel bezig ben op momenten waarop ik deze niet kan lezen. Tijdens het praktisch starten van de dag (aankleden, ontbijt maken etc.) creëer je zo een extra moment samen met God, wat je voorheen niet had. Gelukkig zijn er ook zat Nederlandse mogelijkheden. ‘Eerst Dit’ is bijvoorbeeld een veel geluisterde Bijbelpodcast.

Ontdek de momenten in jouw dag die zich hiervoor lenen en vul ze met de juiste inhoud.

Aan de slag!

Hoe wil jij spirituele discipline meer vormgeven? Wat zijn manieren waarop jij, gedurende de dag, met God bezig kan en wil zijn? Wat kun jij (voor het eerst) aan je geestelijke ritme toevoegen?

Deel jouw ideeën in de reacties en inspireer anderen voor meer spirituele discipline!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap