Spirituele discipline – hoezo?

09

sep

Mandy

Herken je dit scenario? Je hebt minder gevoel bij het leven met God. Van een heerlijke hoogte ben je in een dor dal beland. Je krijgt er geen energie van en maakt er minder tijd voor. Voor je het weet is er radiostilte en vraag je je af: hoe ben ik eigenlijk op dit punt gekomen? Wat jij nodig hebt is dít: spirituele discipline! En daar gaan we het de komende twee dagen over hebben. Vandaag: waarom is het belangrijk om spirituele discipline te hebben?

Bovenstaand verhaal is vrijwel niemand onbekend. Het leven bestaat nu eenmaal uit hoogte- en dieptepunten, daar ontkom je niet aan. Als dat ergens uit blijkt, is het wel de verhalen uit de Bijbel. Maar er staan ook genóeg verhalen in over mensen die, waar hun leven zich ook bevond, in relatie bleven met God. En daar ontbreekt het bij mij nogal eens aan. Bij jou misschien ook?

Spirituele discipline: om ook door dalen heen te komen

Denk maar eens aan Job of aan David (de Psalmen zeggen er genoeg over), die in tijden van overvloed én van nood hun weg vonden naar God. Voor hen lijkt het moeiteloos te gaan, maar wat als het wat meer investering vraagt? David zegt er iets over in deze Psalm:

Tegenover de goedertierene toont U Zich goedertieren,
tegenover de oprechte man oprecht.
Tegenover de reine toont U Zich rein,
maar tegenover de slinkse toont U Zich een Strijder.
– Psalm 18:26-27 (HSV)

David licht hier een klein tipje van de sluier op hoe het werkt: als wij de keuze maken om ons af te keren van God, zal Hij ons niet aan onze haren terugtrekken. Hij lijkt als het ware ons gedrag te spiegelen, aldus David. Niet zo gek dus, dat wanneer wij er minder tijd voor maken, Hij verder weg lijkt.

Spirituele discipline? Om vaker Gods nabijheid te zoeken

Denk ook eens aan het verhaal van de verloren zoon uit Lucas 15. Wanneer de jongste zoon zijn erfenis opeist, geeft de vader dit zonder tegenwerping. De zoon vertrekt en de vader kijkt hem na. Hij houdt hem niet tegen, legt hem niets in de weg. Zodra de zoon zich beseft wat hij heeft gedaan, haalt hij zich van alles in het hoofd over wat zijn vader over hem moet denken. Waarom? Omdat hij zich niet in de nabijheid van de vader bevindt. Zijn vader kan de waarheid niet over hem uitspreken. Zodra de zoon terugkeert, merkt hij dat door de blijdschap van zijn vader. Hij geeft een groot feest!

Zo kan het ook gaan als wij ons verwijderen van onze Vader. Wij hebben de neiging om het niet meer te voelen en dan af te dwalen. We ervaren de gevoelens uit Psalm 18 en Lucas 15 en realiseren ons (weer) dat we dit helemaal niet willen. En daar komt spirituele discipline om de hoek kijken. Om te weten dat God er is, of we ons nu op de hoogten of in de dalen bevinden. Zodat we ons steeds vaker in de nabijheid van de Vader bevinden, waar Hij zijn waarheid over ons kan uitspreken.

Aan de slag!

Morgen gaan we inhoudelijk in op wát spirituele discipline precies is. Denk er vandaag alvast eens over na: heb jij spirituele discipline? Wat denk je wat dat voor jou is? Hoe geef je dat vorm?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap