Schaapjes tellen: wanneer je wegdwaalt van God

29

jul

Eline

Ik ben een volger van Jezus en ik leef dicht bij God. Behalve dan die ene keer dat ik afgeleid was door school. En die keer dat ik het druk had met werk. En toen ik het te druk had met vrienden en familie. Als ik al deze keren optel, lijkt mijn dwalen eerder regel dan uitzondering. Hoe graag ik ook een betrouwbare dochter ben, ik lijk af en toe wel een dom schaap dat helemaal niet doorheeft dat hij wegloopt van veiligheid. Gelukkig is onze God de beste herder en zal Hij ons niet uit het oog verliezen. Hij zorgt voor zijn kudde en brengt ons terug als we wegdwalen.

Schapen zijn niet de meest intelligente dieren. Als er geen hek om hun weiland staat, lopen ze snel weg. Er is een goede herder nodig om alle schapen bij elkaar te kunnen houden. Aangezien wij niet in een weiland leven, maar in een grote, wijde wereld waar we makkelijk weg kunnen dwalen is het extra belangrijk om een betrouwbare herder te hebben die zorgt dat wij veilig blijven.

Het verhaal van het weggelopen schaap

Alle belasting-ontvangers en andere slechte mensen kwamen graag naar Jezus toe om naar Hem te luisteren. De Farizeeërs en de wetgeleerden mopperden daarover. Ze zeiden: “Die Man ontvangt slechte mensen en eet met hen.”

Toen vertelde Jezus hun iets in de vorm van een verhaal. Hij zei: “Stel dat iemand van jullie 100 schapen heeft en hij raakt er één van kwijt. Dan laat hij de 99 overgebleven schapen in de wildernis achter en gaat het weggelopen schaap zoeken. En hij blijft zoeken tot hij het vindt. Als hij het heeft gevonden, tilt hij het blij op zijn schouders. En als hij ermee thuiskomt, roept hij zijn vrienden en buren en zegt tegen hen: ‘Kom, ik geef een feest! Want ik heb mijn weggelopen schaap weer terug gevonden.’ Ik zeg jullie dat op dezelfde manier de hemel blij zal zijn over één slecht mens die gaat leven zoals God het wil. Ze zullen daar in de hemel blijer over zijn, dan over 99 goede mensen die het niet nodig hebben om te veranderen en weer te gaan leven zoals God het wil.”
(Lukas 15:1-7, BasisBijbel)

Jezus vertelt hier over wie God is. Over hoeveel God van ons allemaal houdt. Als God de hele wereld in zijn kudde heeft en jij wegdwaalt, zal Hij alsnog achter jou aan gaan omdat Hij van je houdt. Het maakt niet uit hoe ver je van Hem weg bent, je Herder zal jou altijd achternagaan en Hij zal je vinden! Iedere keer dat jij terugkeert naar de kudde is er feest, jij bent het verloren schaap dat teruggevonden is.

Psalm 23

Het verhaal van het weggelopen schaap is niet de enige keer dat we lezen over God als herder. Ook in de psalmen komt het terug.

De Heer zorgt voor mij zoals een herder voor zijn schapen zorgt.
Ik kom niets tekort.
2 Hij laat mij rusten in groene velden.
Hij laat mij drinken uit rustige stroompjes.
3 Hij geeft me kracht.
Hij helpt me om te leven zoals Hij het wil,
omdat Hij dat heeft beloofd.
4 Zelfs als ik door een diep, donker dal ga,
een dal van moeilijkheden,
ben ik nergens bang voor, want U bent bij mij.
Met uw stok en uw herdersstaf
beschermt U mij en stuurt U mij bij.
Het troost mij dat U dat doet.
(Psalmen 23:1-4, BasisBijbel)

Net als schapen kunnen wij nog wel eens dwalen en in deze dwalingen komen we misschien in een donker dal terecht. Maar ook in deze dalen zal God bij ons zijn om ons terug te leiden naar de kudde op het veilige weiland. Hij stuurt ons bij zodat wij kunnen leven zoals Hij het voor ons bedoeld heeft.

We hoeven niet bang te zijn als we wegdwalen van Gods pad. Natuurlijk willen we het voorkomen, maar als het toch gebeurt, zal God ons niet vergeten. Hij zoekt tot Hij ons terugvindt en wij ons weer aansluiten bij de kudde.

Aan de slag!

Luister naar het lied Reckless love van Cory Asbury. Het is een prachtig lied vol passie waarin Cory zingt over hoe God naar ons opzoek gaat als wij wegdwalen.

Dank God dat Hij ons nooit verliest, al dwalen we nog zo ver. Er is niets wat God niet doet om ons terug te doen keren naar zijn veilige kudde.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap