Richt je op God en koop een wekker!

03

jan

Nathanja

Op social media zag ik een filmpje voorbijkomen van een voorganger die iedere keer dat hij normaal zijn telefoon zou pakken nu de Bijbel pakte. Bij het opstaan, bij het eerste kopje koffie in de ochtend, tijdens het wandelen naar de bushalte, noem maar op! Het filmpje had een grappige insteek, maar toch bleef het een beetje bij me steken. Wat als ik dit filmpje serieus zou nemen? Hierdoor kwam ik op het idee: koop een wekker!

Richt jij je ogen naar beneden…

Wat is het eerste wat jij doet in de ochtend? Ik druk mijn wekker zo snel mogelijk uit. Eén nadeel: mijn telefoon is mijn wekker. Voor ik het weet open ik dus mijn ogen en word direct in de drukte van mijn telefoon opgezogen. De appjes komen binnen, mijn agenda popt op, Instagram vraagt mijn aandacht en voor ik het weet heb ik mijn eerste wakkere momenten gevuld met naar een schermpje staren. 

In een podcast hoorde ik een spreker een referentie maken naar de woorden van David in Psalm 17:15: “Ik echter zal in gerechtigheid Uw aangezicht aanschouwen: ik zal, wanneer ik ontwaak, verzadigd worden met Uw beeld.” (HSV)
En wat doet onze generatie volgens deze spreker? Onszelf in de ochtend verzadigen met het beeld van onze smartphone. Ook al is de context van deze psalm anders, je begrijpt de boodschap denk ik wel.

…of naar boven?

Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit. Bedenk de dingen die boven zijn en niet die op de aarde zijn, want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen in God. Wanneer Christus geopenbaard zal worden, Die ons leven is, dan zult ook u met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid.
– Kolossenzen 3:1-4 (HSV)

Paulus roept de kerk in Kolosse op hun aandacht niet te richten op aardse zaken – lees: smartphone -, maar hun ogen te richten op de dingen die boven zijn. Wat zijn voor jou de dingen ‘beneden’, waar je gemakkelijk je aandacht op richt? Zijn het misschien afleidingen van werk of studie? Zorgen rondom jouw of iemands gezondheid? Zijn er onvervulde verlangens? 

Wat een bemoediging dat Jezus mens was zoals wij. Hij kent de aardse zaken die zo gemakkelijk onze aandacht opslokken.
Ik denk niet dat je alle dingen beneden weg hoeft te wensen; laat die dingen er maar zijn. Juist als je alle aardse zaken weg wilt duwen, zorgt dat ervoor dat je alleen maar meer aandacht aan deze dingen besteedt. Waar je op focust, dat groeit. Je hoeft je er niet tegen te verzetten, laat die zorgen of verlangens er soms maar even zijn.
Maar ik hoop dat je de woorden van Paulus ter harte neemt en je focust op Christus, aan de rechterhand van God. Welke zaken je aandacht ook terugtrekken naar de aarde, alles komt in een ander perspectief wanneer het licht van Gods heerlijkheid erop schijnt. 

Aan de slag!

Mijn vriend en ik kwamen bij het nadenken over dit onderwerp tot de volgende uitdaging: we gaan een wekker kopen. Ja, je weet wel, zo’n digitale, oude wekker met zo’n irritant geluid. Ik ga proberen om mijn telefoon buiten mijn slaapkamer te houden en me bij het ontwaken te verzadigen met Gods beeld. Doe je mee? Koop een wekker!

Deel deze overdenking

 1. Lie Romkes schreef:

  Goedemorgen Nathanja,
  Ik wordt wakker gemaakt door mijn wekker radio door Groot Nieuws radio!

 2. Sacha schreef:

  Sinds 1 hanuari doe ik mee met de bijbel in 1 jaar challenge en lees ik ook de dagelijkse overdenking. Zodra ik wakker ben pak ik idd mijn telefoon, maar start ik nu met de overdenking (handig, omdat ik op scherm tekst kan vergroten). Daarna lees ik de whatsappjes uit de studiegroep die nog over de dag ervoor gaan. Ik herken wat julliebeschrijven van voor 1 januari, maar de telefoon kan ook gebruikt worden als middel om naar boven te kijken.. De keuze is echter wat open je? Instagram, nieuws, zijlacht, bijbelapp.?

 3. Annelies schreef:

  Mooie overdenking!
  De wekker van ons staat ook op de telefoon. Met het lid : een toekomst vol van hoop. Die laat ik maar wat graag afgaan.

 4. Jannemarie schreef:

  Hoi,
  Wat voor mij enorm helpend is, ook voor een betere nachtrust, is om zowel Wi-fi als mobiele gegevens uit te zetten. Ik kan wel gebeld worden ‘s nachts, maar wordt nergens door gestoord. Dus ook een bewuste keuze om ‘s morgens internet wel of niet aan te zetten. In de praktijk betekend dit dat internet de meeste dagen pas rond een uur of 9 aan gaat. Een heel andere dagstart als gevolg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap