Psalm 81: weet je wel wat God je allemaal wil geven?

12

nov

Marianne de Bart-van der Lee

Ken je dat? Dat je een lied zo vaak hebt gezongen, dat je het niet meer kunt horen? Ik had dat met Psalm 81:12: ‘Opent uwen mond, eist van Mij vrijmoedig.’ Voor zover ik weet is dit één van de eerste psalmen die ik leerde en zo vaak zong, dat ik het bijna niet meer kon horen. Maar even serieus, heb je deze psalm weleens gelezen? Het bevat een wijze les, voor iedere dag.

God bevrijdde Israël

Als je de tijd hebt, lees dan eerst eens Psalm 81 in zijn geheel. Deze psalm begint met een lofzang voor God, waarop een toespraak van God Zelf voor het volk Israël volgt.

Ik heb de last van zijn schouder weggenomen,
zijn handen hebben de manden losgelaten.
In de benauwdheid riep u en Ik redde u,
Ik antwoordde u uit de schuilplaats van de donder;
Ik beproefde u bij het water van Meriba. Sela

– Psalm 81: 7-8 (HSV)

God bevrijdde het volk Israël van slavernij. Zij riepen in hun benauwdheid en Hij antwoordde. Later beproefde Hij hen wel, maar dat deed Hij omdat Hij niet wilde dat ze zouden bezwijken voor verleidingen. Hij alleen is God. Buig niet voor een andere god, staat er in de verzen hierna. 

Mijn volk, zei Ik, luister, en Ik zal onder u getuigen;
Israël, als u naar Mij luisterde!
Er mag onder u geen andere god zijn,
u mag zich voor geen vreemde god neerbuigen.
Ik ben de HEERE, uw God,
Die u uit het land Egypte leidde.
Doe uw mond wijd open en Ik zal hem vullen.

– Psalm 81: 9-11 (HSV)

Wat een belofte van zegen in vers 11! Geen loze belofte overigens, want God zorgde letterlijk voor voedsel in de woestijn. 

En toch luisterden zij niet

Maar Mijn volk heeft naar Mijn stem niet geluisterd,
Israël is tegenover Mij onwillig geweest.
Daarom gaf Ik hen over aan hun verharde hart,
zodat zij in hun eigen opvattingen voortgingen.

– Psalm 81: 12-13 (HSV)

Misschien herken je dit wel. De periodes waarin je alles zelf probeert te doen. Je wekker gaat, de dag begint en voor je het weet ben je al begonnen, zonder Hem te danken. Instagram checken was toch net even verleidelijker. Netflixen tijdens een avondje vrij is vaak makkelijker dan je Bijbel pakken en tijd met God doorbrengen. Stiltes opvullen met scrollen door je favoriete online shop eveneens. Ik weet niet wat dit alles met jou doet, maar mijn hart verhardt na een tijdje vanzelf. Ik ben ongeduldiger naar mijn kinderen. Voel me vermoeider, mopper meer en verlies ook mijn vreugde. Hoe minder ik God zoek, hoe meer ik overgeleverd ben aan dat verharde hart uit Psalm 81. 

Weet je wel wat God je allemaal wil geven? 

Och, had Mijn volk naar Mij geluisterd,
was Israël in Mijn wegen gegaan!
In korte tijd zou Ik hun vijanden onderworpen hebben
en Mijn hand gekeerd hebben tegen hun tegenstanders.
Wie de HEERE haten, zouden zich geveinsd aan Hem onderworpen hebben;
maar hún tijd zou voor eeuwig geweest zijn:
Hij zou van de beste tarwe te eten gegeven hebben,
ja, Ik zou u verzadigd hebben met honing uit de rots.

– Psalm 81:14-17 (HSV)

Had Israël maar geluisterd! God had hen zoveel willen geven. Ik denk dat de belofte uit deze Psalm niet vertelt dat, als je leeft met God, alles voor de wind gaat. Maar maak voor jezelf eens de vergelijking tussen hoe jouw dag is als je hem met God begint, tegenover een dag waarin je dat niet doet. Of wat is het verschil als je een moeilijke opgave samen met Hem aanpakt in plaats van zonder Hem? 

‘In korte tijd’ in vers 15 laat zien dat je niet lang hoeft te wachten als je roept. Hij wil je vandaag helpen bij de uitdagingen die je te wachten staan. Want het is niet toevallig dat je liefdevoller, geduldiger en blijer bent op de dagen die je bent begonnen met de Vader. Weet je wel wat Hij je allemaal geven wil? Wandel vandaag met Hem en ontdek het zelf. Hij wil je zegenen, zo is Zijn liefdevolle hart. 

Aan de slag!

Luister vandaag het lied ‘Honey in the rock’.

Deel deze overdenking

 1. Jeannette schreef:

  Vandaag is mijn man jarig, en psalm 81 is de psalm waar hij vorig jaar kracht uit mocht putten. hij was ernstig ziek. En nu mag het goed gaan🙏🏻
  Wat bijzonder dat precies vandaag op zijn verjaardag deze tekst ter overdenking is!
  Dankuwel!

 2. Katinka schreef:

  Heel mooi en zo bijzonder hoe actueel is zijn woord en wat kom je er achter dat alles waar is en dat er zoveel geheimen in te vinden zijn, Jezus wil je telkens weer zulke heerlijke dingen vertellen, Hij is vol van liefde voor ons

 3. Carla van Zanten schreef:

  Zo als het er staat dat is zo verhelderend begin de dag met God.
  Dank u wel voor deze mooie uitleg

 4. Otto de Vente schreef:

  Inderdaad, begin de dag met de God van Israel. Wat een bemoediging vanuit Psalm 81
  Die bemoediging hebben we elke dag nodig om te volharden in geloof en uit te zien naar de wederkomst van de VredeVorst Yeshua onze Messias. Maranatha

  • Roderick schreef:

   Een prachtige psalm.,maar hij Zegt heel duidelijk,,het volk van Israël. Dat zijn wij, donkere mensen.. wij waren in slavernij in Egypte en geen andere volk,maar alleen de Israëlieten.

   • Otto de Vente schreef:

    Shalom Roderick, je hebt gelijk dat het hier in principe over het volk Israel gaat. Maar, als je bijv. Exodus 12 leest, wat over Pesach en de uittocht gaat staat er duidelijk vermeld dat het om een vreemdeling of een geboren Israeliet gaat (vers19). Verder staat er in bers 38 duidelijk vermeld (en ik citeer) dat er bovendien een grote groep mensen van allerlei herkomst met hen meetrok!

 5. Ineke van Laar schreef:

  Mijn grootmoeder zei dit herhaaldelijk tegen haar kleinkinderen,het is mijn leven
  Lang bij gebleven!!

  Doe uw mond wijd open en ik zal hem vervullen!

 6. Esther de Jong schreef:

  De knop ga naar dagelijkse overdenking doet het niet sinds een paar dagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap