Psalm 34: de Heer beschermt de Zijnen 

01

jul

Eline Verhaar

In gesprekken met mensen die niet geloven hoor ik vaak: “Als er een God bestaat, begrijp ik niet waarom hij slechte dingen laat gebeuren.” Ik antwoord dan simpelweg: “Dit laat God niet gebeuren, maar kwaad is ‘gewoon’ in de wereld.” Maar ik weet wel dat Hij ons begrijpt. God begrijpt ons in moeilijke tijden. Psalm 34 beschrijft moeilijke momenten in het leven, waarin God nabij is.  

De week van de Psalmen, leuk! Wat er is veel wijsheid en bemoediging te halen in de Psalmen. Vandaag is Psalm 34 aan de beurt. Bijbelgeleerden noemen dit ook wel een wijsheidspsalm, want er valt wijsheid uit te halen. Maar het is ook een onderwijzende psalm. Ik neem je mee.  

Psalm 34 – het begin 

In het eerste vers van Psalm 34 zien we wanneer hij is geschreven. Namelijk nadat David een trucje uithaalde. Hij was gevangengenomen door de koning van de Filistijnse stad Gat. David deed zich toen voor alsof hij gek was, waardoor de koning hem vrijliet. David begint de psalm met lofprijzing. Uitbundige lofprijzing zoals de Psalmen die kent.  

De HEER wil ik prijzen, elk uur van de dag, mijn mond is altijd vol van zijn lof. 
Roem met mij de grootheid van de HEER, sluit u aan om zijn naam te verheffen. 
– Psalm 34:2,4 (NBV21) 

Psalm 34 – de wijsheid 

Zoek, zie en vrees de Heer, staat er in de Psalm 34:9-11. En dan in elk vers een ‘als’. Want als je dat doet, zal je geen gebrek hebben. Het is mooi, hoe David hier beschrijft dat bij en met de Heer alles goed is. ‘Alles goed’ klinkt vaak zo makkelijk en afgezaagd. Alsof het leven dat is… Maar in de verzen die volgen laat David zien dat hij dit begrijpt.  

De HEER hoort de kreten van de rechtvaardigen, Hij bevrijdt hen uit de nood. 
Gebroken mensen is de HEER nabij, Hij redt wie zwaar wordt getroffen. 
Al blijft de rechtvaardige niets bespaard, de HEER zal hem steeds weer bevrijden. 
– Psalm 34:18-20 (NBV21)

Het leven is zwaar en kent moeilijkheden. De een krijgt veel, de ander bijna niets. Het lijkt soms zo oneerlijk verdeeld. Ieder mens kent zware tijden, zo ook David. Hoe mooi is het dat hij zo getuigend kan schrijven over de goedheid van de Heer. God redt ons uit onze benauwdheden. Hij is nabij als ons hart gebroken is. Hij verlost ons als we verslagen zijn.  

Psalm 34 – het einde  

Het einde van Psalm 34 is niet mals. Er staat een belangrijke keus beschreven, namelijk deze: of je kiest voor God en het loopt goed af, of je kiest niet voor God en dan loopt het minder goed met je af. Ik vind het persoonlijk altijd lastig om die tweede zo hard te zeggen. Maar ik hoop wel dat als je deze hele psalm leest het leven met God zo aantrekkelijk wordt… dat je eigenlijk niets anders meer wilt! Want lees nou zelf: het leven MET God is zoveel mooier, ook juist in de donkere periodes. Er is troost, kracht en geborgenheid bij Hem.  

Aan de slag! 

Lees Psalm 34 vandaag eens op je gemak en denk aan iemand uit jouw omgeving die door een diep dal gaat. Schrijf een bemoedigend vers uit deze psalm op een kaart en geef of stuur deze. Kun je zelf wel een bemoediging gebruiken? Dan bid ik voor je dat Psalm 34 je vandaag kracht mag geven. 

Deel deze overdenking

  1. Sophie schreef:

    🙏

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap