Psalm 3: in één stap van angst naar hoop en vertrouwen

05

feb

Mandy

Hoe beweeg je van ‘angst’ naar ‘hoop en vertrouwen’? Als je na de overdenking van gisteren je angst hebt uitgesproken, hoe ga je vandaag dan verder? We kijken naar de volgende verzen van Psalm 3. Wat kunnen we leren over het hebben van hoop en vertrouwen als je angst ervaart?

Gisteren lazen we in de eerste drie verzen hoe angstig David zich voelt. Zijn zoon staat hem naar het leven, en mensen vrezen zelfs voor het behoud van zijn ziel. Vervolgens zegt hij het volgende:

U echter, HEERE, bent een schild voor mij,
mijn eer; U heft mijn hoofd omhoog.
Met mijn stem riep ik tot de HEERE,
en Hij verhoorde mij vanaf Zijn heilige berg. 

Ik lag neer en sliep; ik ontwaakte,
want de HEERE ondersteunde mij.
Ik vrees niet voor tienduizenden van het volk,
die zich aan alle kanten tegen mij opstellen.

Sta op, HEERE,
verlos mij, mijn God,
want U hebt al mijn vijanden op de kaak geslagen,
de tanden van de goddelozen hebt U stukgebroken.

Het heil is van de HEERE;
Uw zegen is over Uw volk.
– Psalm 3:4-9 (HSV)

Hoe ga je van die (doods)angst naar dit gevoel? Hoe kom je bij dat wat je zo hard nodig hebt: hoop en vertrouwen?

David herinnert zichzelf aan de hoop die hij heeft 

In verschillende verzen praat David in de verleden tijd: ‘Met mijn stem riep ik tot de Heere en Hij verhoorde mij…’ en ‘…ik ontwaakte, want de HEERE ondersteunde mij.’ Wat doet David hier? Hij herinnert zich wat God eerder voor hem heeft gedaan. Hoe God hem redde op het moment dat hij redding nodig had. Hoe Hij voor David zorgde, zodat hij rustig kon slapen in tijden van angst en nood. 

David vraagt hier aan zichzelf: weet je nog wat de Heer voor je heeft gedaan? Weet je nog hoe Hij je redde? Dat is hoe David van angst naar hoop en vertrouwen beweegt. Dat is hoe hij de stap van doodsangst naar diepgaand vertrouwen maakt. En terwijl hij dat doet, spreekt hij zichzelf moed in voor het heden. Hij vreest niet voor de tienduizenden die nú voor zijn deur staan, omdat hij weet dat de Heere hem in het verleden heeft ondersteund en gered. 

Wat David hier doet, zou een therapeut je kunnen aanraden. De angst is er, ja, maar wat is er nog meer? Wat is er naast de angst óók waar?  

Aan de slag!

Je weet nu wat je te wachten staat, toch? Na het benoemen van je angst, ga jij je hoofd en hart eraan herinneren wat God eerder al voor je deed. Misschien heb je Zijn nabijheid op een wonderbaarlijke manier ervaren. Misschien heeft Hij letterlijk je leven gered. Of misschien heeft Hij zich in iets heel kleins laten zien. Benoem het of schrijf het op. Maak je eigen psalm: dit is mijn angst én dit is hoe ik mijn God ken. Zet op de achtergrond het lied ‘Praise’ van Elevation Worship op. 

Als je merkt dat je méér hulp nodig hebt bij het omgaan met angsten, raad ik je van harte aan om contact op te nemen met een therapeut. Je huisarts kan je hierbij helpen.

Deel deze overdenking

  1. Sien schreef:

    Help ✨️dan staat er je huis arts kan je helpen help✨️ alleen Jezus kan ons helpen buiten hem is het donker. Hij is ons licht hij alleen✨️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap