Psalm 139 door de ogen van een verloskundige 

16

nov

Nathanja

Al van jongs af aan heb ik een passie voor verloskunde. Inmiddels ben ik daarin ook afgestudeerd. Iedereen heeft zo haar eigen passie, en logischerwijs neem je die beroepsdeformatie misschien mee bij het lezen van bepaalde passages uit de Bijbel. Voor mij is dat het geval met Psalm 139, die ik lees vanuit mijn achtergrond. In deze overdenking neem ik je graag mee in Psalm 139, en kijken we samen door de ogen van een verloskundige. 

Psalm 139

Stel je eens voor.. 

Want U hebt mijn nieren geschapen, mij in de schoot van mijn moeder geweven. Ik loof U omdat ik ontzagwekkend wonderlijk gemaakt ben; wonderlijk zijn Uw werken, mijn ziel weet dat zeer goed. Mijn beenderen waren voor U niet verborgen, toen ik in het verborgene gemaakt ben en geborduurd werd in de laagste plaatsen van de aarde. Uw ogen hebben mijn ongevormd begin gezien, en zij alle werden in Uw boek beschreven, de dagen dat zij gevormd werden, toen er nog niet een van hen bestond.
– Psalm 139:13-16 (HSV)

In deze prachtige, alom bekende verzen wordt door de psalmist beschreven hoe Jahweh zijn innerlijk vormde. God wordt geprezen om de wonderbaarlijke manier waarop Hij dat heeft gedaan. Kun je je dit proces voorstellen? Hoe God jou in elkaar heeft geweven en geen steekje verkeerd heeft gezet? Weet jouw ziel hoe wonderlijk Zijn werken in jouw schepping zijn?

Er was niemand anders bij. Alleen God zag hoe jouw beenderen gevormd werden. Nog voordat jij jouw eerste adem nam, beschreef God al jouw dagen in Zijn boek. Voor Hem is niets een verrassing. Hij is nauw betrokken bij jou. 

Door de ogen van een verloskundige

Ik heb het geluk om bijna iedere dag met nieuw leven te maken te hebben. Van het voelen van een schopje van een ongeboren baby in de buik van de moeder, tot het aanschouwen van de eerste momenten van een pasgeborene bij haar ouders. Het blijft wonderlijk. En hoewel het soms bijna gewoon kan voelen, zit ik ook nog weleens vol ongeloof te kijken naar het echoscherm of te luisteren naar het hartje van de baby.

Net als dat jij sommige bijbelteksten door je eigen bril bekijkt, heb ik dat bij Psalm 139. Want hoe wonderlijk heeft God ons geschapen?! Hoe complex zit ons menselijk lichaam in elkaar. Hoe bijzonder is het, dat er nieuw leven ontstaat en dat dit zo vaak goed mag gaan. Hoewel de wetenschap er veel over te zeggen heeft, voert de Bijbel hier wat mij betreft de boventoon. God heeft ons geschapen. Hij heeft ons in de moederschoot geweven.
Wanneer was de laatste keer dat jij God daarom geloofd en geprezen hebt?

Veel vaker betrappen we onszelf erop dat we kritiek uiten over de manier waarop God ons gemaakt heeft. We kunnen soms zo ontzettend hard zijn voor onszelf. Vandaag wil ik je uitdagen om een beetje mild voor jezelf te zijn. Om je oog niet te richten op je tekortkomingen, maar om te kijken naar jouw Schepper. Dezelfde God die de mooiste bloemen heeft gecreëerd, zag ook jouw ongevormd begin. Wil je vandaag geloven dat Hij geen fouten maakt? 

Aan de slag!

Schrijf eens vijf dingen op die je mooi vindt aan de manier waarop God jou heeft geschapen. Niet om met misplaatste trots rond te lopen, maar om God te danken voor de manier waarop Hij jou heeft gevormd. 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  God kent jou
  vanaf het begin.
  Helemaal van buiten
  en van binnenin.
  Hij kent al je vreugde
  en al je verdriet.
  Want Hij ziet de dingen
  die een ander niet ziet.
  En weet je wat zo mooi is;
  bij Jezus voel je je vrij
  om helemaal jezelf te zijn,
  want Hij houdt van jou
  (ja, Hij houdt van jou)
  Ja, Hij houdt van jou en mij.

  Ik moest denken aan dit kinderliedje!
  En opwekking 599 gaat er ook over, nog voordat je bestond, kende Hij je naam!
  We zijn door God geliefd , gewenst , gemaakt! ❣️✨

  Dankjewel voor deze reminder Nathanja.

 2. Jessy schreef:

  Deze tekst is ook troostvol bij een baby’tje wat stilgeboren wordt. God heeft het gezien en gemaakt en geliefd en bij Hem mag het veilig verder leven, hoe groot hier het gemis ook is..

 3. Wat een mooie overdenking! Zo bemoedigend. Het is zo “gewoon” om kritisch te zijn, maar dat maakt niet blij. Dankbaarheid geeft onze Schepper eer en doet onszelf goed. Reden om bewust te zijn van onszelf, zijn wij dankbare mensen die genieten van wat ze hebben of….hebben wij steeds commentaar. Ik heb mogen leren dat een dankbare levenshouding veel gelukkiger maakt! Vader is zó goed voor ons!!!

 4. Tineke Austmann schreef:

  Na deze overdenking te hebben geluisterd,kwam dit lied in mijn hart,
  IK zal er Zijn
  “Hoe Wonderlijk mooi is u Eeuwige Naam”

 5. Margreet Oerlemans schreef:

  Wat ik vond van de overdenking. Het plaats mij terug naar de datum 27 April 1969.
  Toen werd mijn zoon na 4 dagen te hebben gelegen, op de verloskamer uiteindelijk dood geboren. Geen troost, maar het ziekenhuis regelde de begrafenis.
  Ik mocht mijn zoon niet meer zien en ik werd 7 dagen apart op een kamer geplaatst, zonder enig contact.
  Datzelfde jaar op 8 December verloor ik onze dochter. Ik mocht haar niet zien.
  Ik ben nu inmiddels, 75 jaar, maar het is niet uit mijn systeem geraakt.
  Later heb ik in hetzelfde ziekenhuis in Amsterdam, 9 maanden gelegen en heb toen via een spoed sexio onze dochter gekregen. Een geweldige dochter.
  Maar ik ben het nooit vergeten, dat men zo slordig met de gevoelens van mij zijn omgegaan.
  Margreet Oerlemans

  • José Metscher schreef:

   Lieve Margreet,
   Wat een pijn spreekt door de woorden die je deelt…Wat een verdriet hoe er is omgegaan destijds met de moeilijke situatie. Ik bid dat God je Trooster is. Dat Hij er bij is in je verdriet, dat aan jou laat merken.🙏

  • Nathanja schreef:

   Wat verdrietig Margreet. En wat begrijpelijk dat je dit je leven met je meedraagt. Zo is het nooit bedoeld geweest 😢🙏🏼

 6. Noa schreef:

  Ik ben zelf ook verloskundige in opleiding en het is inderdaad zo bijzonder dat God alles zo mooi geschapen heeft en dat het dan zo vaak goed gaat en er uit zo’n klein eitje en zaadje dan een complete baby groeit die alles heeft en zo mooi gemaakt is.

  Het blijft altijd heel erg bijzonder ons vak!

 7. Sy schreef:

  Ik heb hier moeite mee. Wat denkt men van al die kindjes die geboren worden in arme landen, oorlogslanden, onveilige thuissituaties, ziek geboren worden. En ga zo maar door. Kent God deze kindjes ook. Hoe wil je dit een plekje geven. God kende je naam al voor je bestond. Ik geloof er niet in.
  Als dit wel zo zou zijn vraag ik mij af of het wel een liefdevolle God is.

  • Diejego schreef:

   Lieve Sy,
   Ook voor alle kinderen die ziek zijn, geboren met ziekte, kinderen in arme landen en alle andere nare situaties voor kinderen, kinderen die sterven door ziekte of wat dan ook heeft God een mooi plekje voor hen allen. Als volgens velen dus God niet bestond, wie is dan verantwoordelijk voor de alle ellende wat er speelt in de wereld? De mens zelf! God heeft ons alles gegeven zodat wij als mens zijnde een mooi leven kunnen creëren voor elke mens, dier, planten en natuur. Hij heeft mensen gaven en roepingen gegeven zoals doktoren, advocaten, zorgmedewerkers, agenten en nog duizenden andere beroepen die kunnen bijdragen als we met zn allen samenwerken vanuit de liefde. Het is de keuze van de mens zelf om kwaad te doen of om pijn, traumas, verdriet te uiten op andere zoals stelen, bedriegen, moorden, oplichten, manipuleren voor geld of wat dan ook. Liefde is de sterkste wapen die er is. Als bv Poetin de wapen liefde gebruikt, was er dan oorlog? Nee macht en andere zaken spelen en rol. God heeft gezegd we moeten allen elkaar liefhebben, vergeven en liefde delen met elkaar. Allerlei regels en wetten zijn gemaakt door de mens. Dan moet de mens wetten bv maken dat elke arme landen met een plan wordt opgebouwd en voorzien van alle zorg zodat ziektes en oorlogen worden opgelost door liefde! En als we ons allen laten leiden door God is de hele wereld voorzien van liefde. Maar daar heeft God onze hulp bij nodig! Iedereen een gezegende avond, weekend en voor jullie voor de rest van jullie leven kinderen familie vrienden
   allemaal God Zegen jullie!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap