Ook plannen die je maar niet uitvoert? Zet je voet maar op het water en kijk naar Hem!

04

sep

Nicolien

Ik ben zo iemand die 180 leuke, uitdagende en vernieuwende plannen per week kan bedenken, maar er vervolgens geen één uitvoert. Plannen waarvan ik denk dat ik er de wereld mee beter kan maken, plannen die misschien wel mijn dromen vervullen of plannen waarvan ik denk dat een ander beter wordt. Misschien ben jij ook wel zo iemand, misschien wel minder extreem, maar misschien ben jij wel iemand die al maanden zit te dubben om die ene stap te nemen. Om bijvoorbeeld te solliciteren bij dat leuke bedrijf, of die ene studie te beginnen, iets nieuws op te zetten of een heel andere richting op te gaan. Hoe komt het toch dat het dan vaak zo lastig is om “uit de boot te stappen en je voeten op het water te zetten”?

Heel simpel. Omdat het eng is. Omdat wij mensen bang zijn voor het onbekende, omdat wij daar geen controle over hebben. En zo zitten wij mensen dan wel weer in elkaar, wij willen controle hebben. Controle over wat er met ons gebeurt zodat we niet de grip verliezen op bepaalde situaties. Omdat wij zelf het liefst de touwtjes in handen willen hebben en sommige dingen maar moeilijk los kunnen laten, zelfs als we het in de handen van de Heer leggen. Want loslaten, daar begint het mee. Het kunnen loslaten dat je een duik in het diepe neemt en niet weet waar het gaat eindigen of hoe het zich gaat vormen. Juist op die momenten zegt de Heer: “Kom en stap uit die boot!”

Ik vind het zo’n prachtig verhaal en mijn dochter zingt het liedje: “Zet je voet maar op water, zet je voet maar op het meer, kijk niet naar die woeste golven, kijk gewoon maar naar de Heer!” altijd net zo hard mee als ik.
De discipelen zitten in de boot en varen midden op het meer. Het weer slaat om en hoe hard ze ook roeien, ze komen nauwelijks vooruit. De discipelen wilden maar al te graag dat de Here Jezus nu bij hen was, want Hij zou er wel voor kunnen zorgen dat deze storm ging liggen. “Kijk daar eens, er loopt iets over het water,’ zegt één van hen. Ze worden angstig, want het lijkt wel een spook en het komt naar hen toe!
‘Wees maar niet bang, Ik bent het’ zegt een bekende stem. En dan ineens zien ze dat het de Here Jezus is. Hij loopt over het water naar hen toe! Petrus wil graag naar de Heer toe. ‘Kom maar Petrus’ antwoordt Jezus. In eerste instantie is Petrus vol vertrouwen: ‘Wat geweldig!’ Hij kijkt goed waar de Here Jezus is; hij moet naar Hém toe. Maar dan kijkt hij naar beneden en ziet hij het water en de hoge golven. En ineens wordt hij bang, bang dat hij verdrinkt. En inderdaad, Petrus voelt zich naar de diepte glijden. ‘Heer, red mij, ik verdrink!’ De Here Jezus pakt Petrus’ hand en zegt ‘waarom ging je twijfelen, je hebt niet genoeg geloof!’.  Ze klommen in de boot en de wind ging liggen.

Wat kunnen wij hier nu van leren?

Wat een bijzonder verhaal en zó leerzaam. Dit verhaal uit Mattheus 14 laat ons namelijk zien dat wij niet met onze plannen op een briefje uit de hemel moeten wachten, maar juist zelf die stap moeten nemen. Achterover leunen en wachten tot het je tegemoet komt werkt dus niet. In afhankelijkheid van de Heer dingen doen is goed en ontzettend belangrijk, maar dat betekent niet dat Hij het werk voor jou gaat klaren, want dat moet jij zelf doen. Dus wil je een nieuwe baan? Ga solliciteren! Is het een baan die God voor jou in gedachten heeft? Dan zal Hij er ook voor zorgen dat je deze krijgt! Wil je voor jezelf beginnen (nadat je dit uiteraard goed doordacht hebt en een muurvast businessplan paraat hebt staan)? Ga het doen! Wanneer jij het gevoel hebt dat dit is wat God met jou wil in jouw leven, stap uit die boot. Wil je weer gaan studeren, maar weet je niet welke studie en bid je je een ongans zonder antwoord? Zo werkt het dus niet. Ga tests doen, zoek uit wat het beste bij je past en schrijf je in! En ja, soms kan je tijdens zo’n proces wel eens merken dat je niet de goede richting uitgaat, dit hoort erbij! Het allerbelangrijkste is dat jij blijft vertrouwen, je oog op Hem gericht houdt, uit die boot stapt en gaat!

Aan de slag!

Ja ja, je voelt hem vast al aankomen. Stap uit je boot, echt waar ga het doen, want Hij roept je en zegt: ‘Kom!’ Bedenk voor jezelf eens wat je nu heel graag zou willen, wat je verlangens/plannen of wensen zijn. Ga hiermee aan de slag, maak een plan van aanpak, deel dit met mensen en durf! Neem de stap! Laat het los, geef je over aan Hem en doe wat je je hart je ingeeft in afhankelijkheid van God. En vergeet niet zoals staat in Mattheus 14:31

Onmiddellijk stak Jezus zijn hand uit en greep hem.

Hij grijpt echt in wanneer je dreigt te verdrinken, maar probeer ook toe te laten dat je af en toe eens wat dieper in het water zakt! Laat je me weten of je de stap durft te nemen?

Bron
Kinderbijbel – De Bijbel voor jullie, J.H. Mulder-van Haeringen.

Download de dagtekst en deel ‘m via social media. Gebruik de hashtag #zijlacht, vinden we leuk!

Deel deze overdenking

 1. Truus van Selm schreef:

  Dank je wel Nicolien,
  Ik ga vandaag een stap(je) zetten!
  ????????????

 2. Kim schreef:

  Ik hou van dit verhaal over Jezus en de discipelen uit Matteüs 14.♥️ Heel erg bedankt lieve Nicolien? ??♥️?

 3. Jannette schreef:

  Prachtig! En het is zó waar! Hij grijpt in als je denkt te verdrinken.
  Vorig jr had ik gebeden of God mij duidelijk wilde maken of ik (na een tijdje ‘thuismoeder’ te zijn geweest) weer t onderwijs in moest gaan. Ik vond t namelijk doodeng! Een baan naast ons best drukke gezin.
  Na dit gebed kreeg ik bovenstaand lied in gedachten: zet je voet maar op het water. Heel bijzonder! Ik ben gegaan en Hij ging mee! Het was niet altijd makkelijk. Ik heb een pittig jaar gehad (Hij liet me af en toe wat dieper in het water gaan….)maar merkte steeds: Hij is er! Hij hield me vast en liet me groeien, ook in zelfvertrouwen. Ik heb nog vaak gedacht aan het lied:
  Kijk niet naar de woeste golven, kijk gewoon maar naar de Heer!
  Nu ben ik een jaar verder en zó blij met mijn super leuke baan!
  Dat zetje van God had ik ècht nodig.
  Bijzonder om deze overdenking nu te lezen.
  Dus….durf de stap te nemen! Hij gaat mee!

  • Nicolien schreef:

   Wouw wat een mooi getuigenis en wat ontzettend dapper van je dat je deze stap hebt durven nemen! Alle goeds toegewenst! Liefs Nicolien.

 4. Sabine schreef:

  Erg mooi en herkenbaar om te lezen! Ik heb nu 2 dagen een nieuwe baan en Zonder zijn hulp was dit nooit gelukt!

 5. WIllianne schreef:

  Dankjewel Nicolien! Je stuk heeft me ontroerd & geraakt! Ik ben net afgestudeerd als hbo verpleegkundige. En ik ga vanaf oktober beginnen op mijn nieuwe baan & vanaf maart specialiseren, ik ben heel onzeker geweest over of ik het wel aan kon etc. Maar nu weet ik gewoon dat ik de stap ga nemen & het ga halen, samen met Hem!??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap