One drop at a time – een verhaal over levend water en discipelschap

17

jul

Renske Hoste

“Op de laatste dag van het feest, de belangrijkste dag, stond Jezus op en riep: “Als je dorst hebt, moet je naar Mij toe komen en drinken! Als je in Mij gelooft, zullen stromen van water dat leven geeft uit je binnenste stromen! Want dat is beloofd in de Boeken!” Met dit water bedoelde Hij de Heilige Geest. De mensen die in Hem zouden geloven, zouden de Heilige Geest krijgen. De Heilige Geest was er toen nog niet, omdat Jezus nog niet uit de dood was opgestaan en nog niet naar de hemel was teruggegaan.” (Johannes 7:37-39)
Het verdroogde land ligt er stil bij. Mensen lessen hun dorst met zeewater, hun honger met zand. Vullend, maar niet voedend. Korte verlichting voor lange pijn. Menigten verzamelen bij bronnen die al jaren zijn verzilt, in de hoop daar te vinden waar ze onbewust zo naar verlangen. Het lijkt echt op water, zou dit het misschien zijn?

Nee. Het spul is brak, vertroebeld door hypocrisie en kwade praktijken. Ze spugen het uit en trekken teleurgesteld verder, op zoek naar de volgende bron. Zou dit het dan misschien zijn? Sommigen blijven zitten, feliciteren zichzelf (‘Beter dan dit wordt het niet!’) en verwelken langzaam door de dorst. Het stille land ligt er verdroogd bij.

Zijn eerste stap brengt vreugde, zijn eerste woorden zijn als een fontein die omhoog spuit uit de gebroken aarde. Zijn ogen beloven rust, zijn handen spreken verzadiging. Levend water stroomt door zijn aderen, sijpelt uit zijn poriën. Jezus laat natte voetsporen achter in het zand. Alles wat Hij aanraakt, verandert en gaat groeien. Naast de oude brakke bronnen is Hij een enorm contrast. Wat men nooit voor mogelijk hield, is in Hem waarheid geworden. Nooit meer dorst! Nooit meer honger! Dansende menigten volgen in zijn voetsporen, plukken zijn vruchten. Toch blijven er die zoeken, blijven er die zitten. Blijven er die liever sterven van de dorst dan te drinken van dit water. Zijn laatste stap brengt verdriet, en een belofte.

Zijn Geest sijpelt door de eeuwen. De leerlingen -vervuld- delen, spreken, zegenen. Door zijn kracht stroomt levensreddend water uit hun vingers. Hun woorden en vruchten voeden écht, inspireren en genezen, zetten voort wat Hij is begonnen. Beekjes en nieuwe bronnen ontstaan, échte bronnen dit keer, tot de rand gevuld met kristalhelder water. Menigten verzamelen zich bij de bronnen, worden zelf vervuld, gaan zelf delen, spreken, zegenen. Mensen die al jaren zochten, drinken uit de fontein en vinden. Mensen die al jaren zaten, staan op en stromen vol. Door de eeuwen heen stroomt dit water… tot jou!

Jij hebt de Geest van Jezus Christus in je! Door alles wat jij aanraakt, druppelt zijn levensreddende water de levens van anderen binnen. Laat je niet ontmoedigen, maar word geïnspireerd door wat Hij teweeg heeft gebracht. Ondanks de zilte bronnen, de radelozen, de zelf-feliciteerders van alle eeuwen vind je nog steeds -meer dan 2000 jaar later- zijn Levend Water, hier en nu.

Dit Levend Water zit ook in jou, en dat mag je laten zien. Laat -overal waar je gaat- natte voetsporen achter in dit verdroogde land. Een spoor om te volgen dat mensen naar Jezus leidt. Strijk met je vinger langs een balustrade, een gebouw, een bureau. Zegen waar je gaat, waar je loopt, bid voor wie je tegenkomt. Mensen mogen weten waar jij voor staat. Soms is het niet meer dan een euro in de supermarkt, een glimlach voor de buschauffeur, een compliment voor je collega. Eén druppel per keer. Soms is het een fontein, als Jezus zich op grootse wijze door jouw leven openbaart. Bid voor zo’n fontein, maar voel je niet schuldig als dit niet gebeurt. Nog niet gebeurt. Hij geeft je wat je nodig hebt, op zijn tijd. Jij mag doorgeven. One drop at a time.

Aan de slag!

Dochter van God, alleen al door jouw aanwezigheid maak je een verschil. Laat zijn Levend Water door jou heen stromen! Hier wat tips om verder na te denken over deze overdenking.

Schrijven: op welke manieren heeft God door jou heen kunnen werken in de afgelopen week?

Bidden: op welke manieren zou God jou kunnen gebruiken? Bid voor een fontein in jouw leven!

Luisteren: dit lied van Opwekking!

Delen: bel of app een vriend(in), bekende of geliefde, die iets voor jou heeft betekend de afgelopen periode. Door hen te bemoedigen in hun werk, mag je zelf ook weer iets van Jezus’ liefde verspreiden. Win-win!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Wow :’D duizendmaal dank lieve Renske :’) voor deze prachtige overdenking!! :’D en voor de ‘stromen’ die jij in ons leven zendt door wat je dagelijks voor ons schrijft :’) het is een rijke zegen. Liefs & Gods zegen <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap