Onderweg met Jezus: Hem zien en begrijpen

14

sep

Joanne van de Vendel

“Ik zie de mensen, als bomen, rondlopen!” Heb jij wel eens een boom zien wandelen? Ik in elk geval niet! Deze woorden sprak een blinde man, nadat hij Jezus had ontmoet. Jezus had hem eenmaal aangeraakt, maar de man was nog niet volledig genezen. In deze genezing zit een les voor de discipelen van Jezus, die Hem niet meteen begrepen. Soms is ons beeld van God vertroebeld, en hebben we nóg een aanraking nodig. Laten we lezen in Markus 8 en leren wat we kunnen leren van de discipelen van Jezus.  

Het volledige bijbelgedeelte voor vandaag is Markus 8:1-26.

De discipelen begrijpen het niet

Jezus heeft zojuist de mensen, die al drie dagen bij Hem zijn, voorzien van eten. Voor de tweede keer heeft er een wonderbaarlijke spijziging plaatsgevonden. Jezus heeft van zeven broden en een aantal vissen meer dan vierduizend mannen te eten gegeven. En dan zijn de vrouwen en de kinderen nog niet eens meegeteld!

De discipelen hebben al het overgebleven brood in manden verzameld. Vervolgens zijn ze in een boot gestapt om op weg naar de volgende bestemming, Bethsaïda, te gaan. In de boot komen de discipelen erachter dat ze geen brood hebben meegenomen in de boot. Wat nu? 

Jezus spreekt hen hier op aan: ‘Waarom spreekt u erover met elkaar dat u geen broden hebt? Ziet u het nog niet in en begrijpt u het niet? Hebt u nog uw verharde hart? U hebt ogen en u ziet niet? En u hebt oren, en u hoort niet?’ (Markus 8:17-18, HSV)

De discipelen begrijpen het niet! Jezus herinnert hen aan de eerste wonderlijke spijziging en vervolgens aan de tweede. Ze hebben nota bene geholpen met het uitdelen van het brood en de vis. Ze zijn getuigen van deze wonderen en al die andere wonderen die Jezus heeft gedaan en toch… Toch zien, horen en begrijpen ze er nog niets van. Ze zien niet wat Jezus aan hen duidelijk wil maken. Ze zien en begrijpen nog niet wie Jezus werkelijk is. 

Herhaaldelijke aanraking van de blinde man 

Eenmaal aangekomen in Betsaïda, wordt er een blinde man door ‘bekenden’ van hem bij Jezus gebracht. Is het toeval, dat Jezus hier een blinde man geneest? Nee. Het laat zien wat Jezus al duidelijk wilde maken in het verhaal van de spijziging. Jezus verlangt ernaar dat wij Hem zien. 

Jezus neemt deze man mee buiten het dorp. Daar raakt Jezus hem voor het eerst aan. Hij spuugt speeksel in de ogen van de blinde man en legt hem de handen op. Dan vraagt Jezus wat de man ziet.

Hij keek op en zei: ‘Ik zie de mensen, want ik zie hen, als bomen, rondlopen.
Markus 8:24 (HSV) 

Deze man heeft een tweede aanraking van Jezus nodig, want Jezus legt hem nogmaals de handen op zijn ogen en laat hem weer zien. Dan is de man hersteld en ziet alles heel duidelijk. 

Deze man was blind. Hij zag Jezus niet. Kan het zijn, dat wij de aanraking van Jezus nodig hebben om Hem te zien? Soms is ons zicht zo vertroebeld door onze wereldse kijk naar ons leven en de situaties waar we in zitten. Het neemt ons dan volledig in beslag. Maar Jezus wil graag dat we Hem zien. Ongeacht de situatie waar we in zitten. Hij wil ons aanraken, zodat we Hem echt zien. Hem beter leren kennen, zodat onze relatie met Hem sterker wordt. 

Op weg 

Jezus wil vandaag met jou onderweg zijn naar je volgende bestemming. Hij wil graag dat je Hem leert kennen, met al de zintuigen die Hij je gegeven heeft. En Hij wil niets liever dan ons een nieuw hart geven en een nieuwe Geest. Zodat we Hem steeds beter leren kennen en antwoord kunnen geven op de vraag uit Markus 8:21: begrijpen jullie dan wie Ik ben?

Aan de slag!

Wees je vandaag bewust van Jezus’ aanraking in je leven. Geef deze dag in gebed aan Hem. Stel je open voor een hemelse aanraking. Misschien is dit het begin van het verdiepen of opbouwen van een relatie met Hem. Daarin mag je Jezus jouw hart geven, zodat Hij jou kan vullen en door je heen zichtbaar kan worden. Zodat anderen Jezus weer in jou mogen zien.

Deze maand lezen we samen het Evangelie van Markus. Heb je een overdenking gemist? Je leest hem terug in het overzicht van de Themamaand: Markus.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap