Moet je blijven bidden als de hemel gesloten lijkt te zijn?

19

okt

Dorine

Ken je dat gevoel? Dat gevoel dat je krijgt als je voor de zoveelste keer aan het bidden bent voor iemand of een situatie en er gebeurt niets… Sterker nog, de situatie verergert. Zo zat ik laatst aan het bed van mijn tienerdochter. Ze was gespannen, onzeker en kon alleen maar huilen. Haar situatie voelde zo uitzichtloos. Na veel praten vroeg ik haar: “Zullen we bidden en aan Jezus vragen of Hij rust en vrede in je hart wil geven?” Haar reactie op mijn vraag kwam in een hartverscheurende uithaal: “Maar bidden helpt helemaal niet!”

Daar zat ik dan, ik huil met haar mee. Dit meisje dat al zoveel te verduren heeft gehad in haar jonge leven, zo hard moet werken om te kunnen voldoen aan de eisen van de maatschappij – het verdriet dat deze onvolmaakte wereld in haar leven brengt. Ik begrijp haar reactie op mijn vraag om samen te bidden heel goed. Zo vaak bidden we voor een bovennatuurlijk ingrijpen van God. Een direct ingrijpen van God, genezing van ziekte, genezing van verslaving, genezing van psychische wonden, verandering in een uitzichtloze situatie, maar zo vaak voel je je precies zoals voor je gebed, misschien met een beetje minder hoop.

For anyone who’s prayed a thousand prayers
And still can’t find the answer anywhere
Fighting off the lie that no one cares
For anyone who’s out there losing hope
Feeling you’re forsaken and alone
Clinging to the last strands of your rope

Maar dan maak ik mij los uit de omhelzing die ik haar geef: “Nee, het is niet waar wat je zegt. Bidden helpt wel! Je moet alleen leren kijken naar wat de Heilige Geest doet in je leven.” Dit is een waarheid voor haar, voor mij en voor jou. Ik ben verhalen gaan vertellen over de momenten waarin de Heilige Geest rust en vrede gaf. Momenten uit haar leven, momenten uit mijn leven.

Terwijl ik aan het vertellen ben, komt er een overtuiging in mijn hart: Hij is er, Hij is er echt! Hij gaat niets veranderen aan de situatie, Hij gaat niets veranderen aan het verdriet, maar Hij komt ín de situatie en ín het verdriet met zijn alles overstijgende rust en vrede.

May God give you eyes to see, He’s still greater
Courage to rise and believe He’s able
May God be your peace in the fire you’re walking through
This is my prayer now
This is my prayer for you

Samen vertellen we alles aan Jezus, Hij kent als geen ander het verdriet dat wij hebben. Hij is afgewezen door zijn dorpsgenoten (Lucas 4:28-30), verraden door één van zijn beste vrienden (Lucas 22: 47-48), vermoord door zijn volk (Lucas 23:13-25). In Jesaja 53:3 kunnen we lezen dat Jesaja profeteert over ‘een Man die bekend was met pijn, verdriet en ziekte’. Jezus had als deze Man hiermee te maken. Aan Hem vertellen we alles, aan zijn voeten leggen we alles neer, in de overtuiging dat zijn hand over ons leven ligt. Samen nodigen we de Heilige Geest uit in ons leven, in ons verdriet, in onze situatie en vragen om het wonder van zijn rust en vrede.

For all of those with tired and weary souls
But still have faith to ask for miracles
Choosing to believe He’s in control

Hij heeft het wonder van rust en vrede geschonken. Dit gebeurde niet opeens, haar verdriet is niet weg, haar situatie is niet veranderd, maar samen met God kan ze het aan!

Aan de slag!

Met dit verhaal wil ik jullie bemoedigen. We kunnen soms weleens denken dat God ons niet hoort, dat de hemel gesloten lijkt, dat bidden ‘niet werkt’. Maar ik wil je vragen om terug te kijken op je leven en Gods hand in jouw leven te zien. Misschien niet in de vorm van grote veranderingen, maar in de rust en vrede die je hebt ervaren. Op deze manier ontdek je dat je moet blijven bidden.
Blijf in gesprek met God! De hemel sluit zich niet, God hoort je gebed altijd. Vaak is het alleen zo dat Hij jouw pijn, ziekte en moeite niet weghaalt, maar dat hij ín jou pijn, moeite en ziekte komt en je rust en vrede geeft. God is de vrede in het vuur waar je doorheen loopt.

Mij helpt het enorm om de verhalen van andere mensen te horen, dan leer ik met andere ogen te kijken naar God en hoe Hij werkt in mijn leven, in het leven van mijn man en mijn kinderen. Dus zoek een vriend of vriendin op en praat hier samen over!

May your eyes be ever on the Lord, your helper
May you find your refuge in the Lord, your shelter
May you find Him closer than a brother all your days
All of your days!
And may your eyes be ever on the Lord, your helper
May you find your refuge in the Lord, your shelter
May you find Him closer than a brother all your days
All of your days!

De tekst in de blog is van het lied This is my prayer for you van Alisa Turner. Luister dit lied eens vandaag!

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  WoW Dorine! Bedankt voor deze fantastische blog met tranen in mijn ogen gelezen! Zo waar de situatie verandert soms niet maar God geeft rust in de situatie, in Hem zijn wij méér dan overwinnaars❣️
  Veel liefs, wijsheid en Gods zegen voor jou en je gezin💕

 2. carola schreef:

  AMEN!!! Bedankt dat je dit wilde delen.
  Zo kwetsbaar en eerlijk. Blessings voor je dochter… Ik heb momenteel de groot nieuws bijbel voor me en daar staat zo mooi in Filippenzen 4:6-7 De Heer is dichtbij. Maak u geen zorgen, maar laat God in in al uw bidden en smeken dankbaar weten wat uw wensen zijn. EN GOD ZAL MET ZIJN VREDE DIE ALLE BEGRIP TE BOVEN GAAT WAKEN OVER UW HART EN UW GEDACHTEN , IN CHRISTUS JEZUS. Hoe mooi staat dat hier…!

 3. Nelly schreef:

  Bedankt dat je dit heb willen delen. Sterkte voor jullie dochter.
  Ik ervaar ook soms ook dat ik voor een dichte hemel bidt.
  Mijn situatie…..
  Maar probeer te blijven vertrouwen in God, hoe mijn toekomst ook zal zijn, Hij zal wel weten wat goed voor mij is.

 4. Wiedy schreef:

  Dank je wel Dorine. Wat een bemoediging en zoooooo waar. Hij geeft rust als je Hem erom vraagt. Gods zegen.

 5. Lien schreef:

  Bemoedigend!

 6. Kim schreef:

  Dank jullie zoveel!!! Alle kracht en zegen voor jouw dochter <3 gedragen in gebed :') God zegene jullie en wees jullie heel nabij. "De Heer zij voor u, om u de juiste weg te wijzen. De Heer zij achter u, om u in Zijn armen te sluiten en u te beschermen voor gevaar. De Heer zij onder u, om u op te vangen als u dreigt te vallen. De Heer zij in u, om u te troosten als u verdriet hebt. De Heer zij om u heen, als een beschermende muur, als anderen over u heen vallen. De Heer zij boven u, om u te zegenen. Zo zegene u de almachtige God – vandaag, nu en tot in eeuwigheid. Amen. "
  – Zegen van St. Patrick –

 7. Bep schreef:

  Lieve Dorine, wat ben je een geweldige moeder en bemoedig je niet alleen je dochter, maar ook ons.
  Toen wij hoorden dat onze moeder ging sterven, kwam ‘s avonds een dominee bij ons, die ons troostte en bemoedigde door te lezen uit Hebreeën 4:14 t/m 16. Over de Hogepriester die wij hebben, die op dezelfde manier heeft gelden zoals wij, alleen zonder te zondigen. En dat wij daarom vrijmoedig altijd tot Hem mogen komen met onze gebeden en vragen en wanhoop. Toen was ik 22, nu ben ik 65. Al die jaren , un tijden van veel verdriet en vragen is dit een rustpunt en troost onder mijn leven geweest. Jij zegt nu dezelfde dingen tegen je dochter, weet dat ze zich dit altijd zal blijven herinneren. Gods zegen gewenst, vooral voor haar!

 8. Ilse schreef:

  Amen! Prachtige tekst uit het nummer van Alisia Turner. GODS zegen over je Dochter. Liefs

 9. Jeanet Stokvis schreef:

  Nu, alweer 30 jaar geleden, is mijn dochtertje Judith geboren, en tegelijk overleden door de loslating van de placenta. Wij hadden al 4 kinderen, maar het was een een kadootje. Wat een vreugde. Judith betekent lof voor de Heer. Zo moest het zijn, helemaal voor Hem. Hoe draaide dit om in een nachtmerrie. Onze 4 kinderen en mijn man gingen naar huis. Ik lag daar in het ziekenhuis alleen, kon de baby,s horen huilen. Judith lag in de koelcel, i.p.v. haar warme bedje. Mijn man da mijn dagboekje meegenomen. De tranen liepen over mijn gezicht. Wat een intens verdriet. Wat was ze mooi, voldragen, we hebben haar in onze armen gehad. Ik las in mijn boekje van 13 augustus.IK,IK BEN HET, DIE U TROOST.
  HET WAS OF DE HERE JEZUS BIJ MIJ AAN HET BED ZAT, EN ER KWAM EEN RUST DIE ALLE VERSTAND TE BOVEN GING. Diep, diep verdriet, en toch zo een troost en liefde wat er over me heen kwam. Moeilijke tijden volgden, maar dat moment had ik niet willen missen. Nooit zal ik dat meer vergeten.

 10. Dorine schreef:

  Bedankt voor deze mooie reacties en bemoedigingen.

  We kennen allemaal zoveel moeite, maar wat een getuigenissen van jullie, van God die zich laat horen in het verdriet ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap