Meer worden als Jezus? Zet die grote roze bril op!

30

mrt

Gastblogger

Filters zijn megahandig. Ze maken het verschil tussen ondrinkbare korrelige koffiebocht en een perfect ochtendbakkie en veranderen mijn net-niet-uitgeslapen-ochtendhoofd in een redelijk toonbaar geheel. Filters houden de rijke buitenlandse prinsen die hun geld kwijt willen uit m’n mailbox en de vloekwoorden uit m’n series. Filters scheiden wat je wilt van wat je niet wilt en vice versa. Zoals ik zei: filters zijn megahandig. Maar heb je dit filter al eens geprobeerd? (Geen spam, beloofd ;-))

Dit is niet zomaar een filter (koffie-, danwel Instagram-, spam- danwel vloek-). Dit is namelijk een filter dat niet te zien is, maar wel gezien kan worden. Het gebruik ervan wordt in de Bijbel gedemonstreerd door een zeer bijzonder Persoon, maar daarover later meer.

Het gebruik van dit filter is simpel en komt hierop neer: laat alle informatie die binnenkomt eerst langs de Vader gaan en laat dit invloed hebben op wat eruit komt.

Laten we duidelijk zijn: ik bedoel dit filter niet als een soort swipe met een kaart langs een stripje. Pling! Goedgekeurd. Pling! Afgekeurd. Je bent namelijk geen robot. Het leven is geen lange lijst van nulletjes en eentjes, van codes en simpele sommen. Het is geen kwestie van gebeurtenis + filter = reactie. Het leven wat we leiden is een chaotische troep van gebeurtenissen, emoties en prikkels. Het is een reis vol pieken en dalen en periodes van droogte. Het toevoegen van zo’n eis zou een last zijn op je schouders. En wat zegt Jezus? Precies:

Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven. Neem Mijn juk op u en leer van Mij dat Ik zachtmoedig ben en nederig van hart; en u zult rust vinden voor uw ziel; want Mijn juk is zacht en Mijn last is licht.
– Mattheüs 11:27-30 (HSV)

Worden als Jezus

Jezus laat zien hoe dit filter echt werkt. Hoewel Hij 100% God was, koos Hij ervoor om daarnaast 100% mens te worden. Hij was als mens alleen niet tot méér in staat dan ieder ander. Hij werd net zo snel moe, hongerig en dorstig als wij. Hij heeft ook vermoeide voeten gehad, zware armen, een baaldag. Toch was Hij anders: Zijn woorden en daden werden gevoed door en kwamen voort uit Zijn diepe en innige relatie met Zijn Vader. Juist, die relatie is het filter waar ik het over heb.

Zodra je tot geloof komt, krijg je dit filter cadeau; je mag wat je ziet, wat je hoort, wat je voelt, alles wat je tegenkomt voorleggen aan God. Nadruk op mag, want dit is tevens iets waar je in mag groeien. Je mag het voorleggen aan God en het er met Hem over hebben. Soms is alleen het besef van Zijn aanwezigheid voldoende.

Het is alsof je een roze bril op je brein zet. Laat je verwerkingsproces kleuren door Zijn woorden in je hart en geweten (de Heilige Geest) en in je hoofd (Gods Woord). Door dit filter toe te passen op je denken, verandert ook wat eruit komt: je handelingen. Alles kan gekleurd worden! Je woorden, je blikken, je glimlach, je handen, noem maar op!

Er zit ook een keerzijde aan dit filter: zonde. Het feit dat je dit cadeau krijgt, betekent niet dat je het altijd gebruikt. We kunnen er -bewust of onbewust- voor kiezen om ons eigen filter te hanteren. Om met je eigen blik naar de wereld te kijken en je eigen kleur te geven aan wat er binnenkomt en uitgaat. Het verschil tussen deze twee is vaak duidelijk te zien. Stel jezelf de vraag: wordt God hier groter door? Wordt de wereld hier beter door? Zo nee, dan heb je een vergeef- en leermoment te pakken. Gelukkig is onze God een God van nieuwe kansen, dus zet die bril weer op…

…En word voortdurend vernieuwd in de geest van uw denken.
– Efeze 4:23 (NBV)

…en weer op en weer op en wéér op.

Aan de slag!

Hoe is jouw roze bril op dit moment? Ga in de afgelopen week op zoek naar momenten waarop je dit filter hebt gebruikt. Wat waren de gevolgen?

Probeer je dit proces eens bewust voor te stellen terwijl je een nieuwe dag in gaat. Op welke manier zou dat je dag kunnen veranderen? Deel je verhaal aan het eind van de dag als je durft. Ik zou het heel tof vinden om te lezen!

// Ik bid dat God je denken zegent met een grote roze bril, zodat jullie relatie, je leven en dat van de mensen om je heen mag kleuren. //

Deze blog is geschreven door Renske Hoste, oud-schrijfster van Zij Lacht.

Deel deze overdenking

 1. Daantje schreef:

  poe een hele lastige voor iemand als ik die vaak geneigd is negatief te denken. De roze bril is voor mij geweest de afgelopen dagen , niet steeds mee gaan in kletspraatjes te houden tegen anderen bewust van worden dat je een ander daar mee schaad.

 2. Renee schreef:

  Ik wil graag terugkomen op wat je schrijft Renske met betrekking tot ‘ baaldag’!
  Ik geloof dat je de Heer dan te menselijk maakt, in Johannes 8 vers 29 staat: Hij die mij gezonden heeft, is bij mij ; Hij heeft me niet alleen gelaten, omdat ik altijd doe wat Hij wil!
  We lezen nergens dat de Here Jezus ergens van baalde!
  Hij was volledig mens maar wij kunnen ons niet voorstellen wat het is om altijd te doen wat God wil! Dat is zó bijzonder❣️

 3. Rinus van der Sluis schreef:

  Je stukje heeft me geïnspireerd en was ook onderwerp van gesprek met een kennis. Het heeft me laten nadenken en me nóg een stukje dichter bij God’s Vaderhart gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap