‘Me-time’ voor God

20

jul

Nicolien

‘Me-time’.. ik vind het heerlijk om te hebben. Lekker even niks doen, even een half uurtje op de bank ploffen, beentjes omhoog en een aflevering van een serie kijken. De dagelijkse sleur loslaten en gewoon eens even aan jezelf denken. Waarom zou je dit doen? Omdat jij ook maar een mens bent en ook jouw emmer eens vol zit. Herkenbaar? Dat van die emmer dan hè, want juist die “me-time” schiet er zo vaak bij in. Omdat we zoveel verplichtingen hebben en allemaal de Martha willen/moeten uithangen. Maar zou het niet ook als christen belangrijk zijn om die “me-time” te hebben? Want hoe kan je God dienen en jouw licht laten schijnen wanneer je hoofd alleen maar vol zit met dingen die nog moeten door de druk die je voelt van het dagelijks leven?  

Je hoort/ziet het waarschijnlijk vaak om je heen op social media. “Oh lekker me-time vandaag”. Vervolgens zie je iemand zitten in de nagelsalon, op haar manier even op te laden. Het is soms zo hard nodig. En weetje? We hebben het ook allemaal heel druk, we voelen allemaal de druk van de maatschappij van het steeds maar moeten voldoen aan allerlei eisen, maar ook thuis gaat het werk door. Kids op tijd de deur uit, studie waarbij je aan deadlines moet voldoen, het huishouden dat gerund moet worden, eten wat moet worden gekookt, een partner die graag ook nog een beetje aandacht wil, verplichtingen in de kerk. De een na de ander krijgt een burn-out, vaak al op hele jonge leeftijd. Vaak komt het dus door die druk van misschien niet altijd leuke dingen, maar reken maar dat er ook vrouwen zijn die een burn-out krijgen van té veel leuke dingen doen. Omdat ze perfectionistisch zijn en het voor de ander altijd zo perfect willen hebben. En dan merk je dat je lichaam ineens stop zegt. En weet je wat het nare is van die druk? Je kan de rust niet meer vinden, de rust niet meer vinden om naar je eigen lichaam te luisteren maar bovenal ook om naar God te luisteren!

Maar hoe werkt dat dan?

Je kunt je voorstellen dat wanneer je een ballon als maar groter opblaast deze op een gegeven moment zal knappen. Het blazen is even alle verplichtingen waar je steeds aan moet voldoen. Maar wanneer jij even een momentje voor jezelf neemt, zal de druk van de ballon verdwijnen. Dan wordt de druk in je hoofd minder omdat je weer even rustig kunt ademhalen. Je kunt alles weer wat beter relativeren en kunt weer wat ruimte maken voor andere dingen. Maar wat heb je aan een ballon die je alleen maar opblaast en weer laat leeglopen? Helemaal niks. Je wilt juist dat die ballon gaat zweven. En er is er maar één die dat kan! De Heere Jezus! Wanneer jij je ballon zo hard opblaast dat ‘ie te zwaar wordt om te zweven, of dat de ballon zelfs knapt, kan de Heer Jezus er niets mee doen. Oftewel: wanneer jij geen ruimte in je leven creëert om ook een lichtje te zijn en te stralen in Zijn licht zal je ook geen ruimte vinden om met God in gesprek te gaan over wat je dwars zit, laat staan Hem te dienen. Maar dan zegt God dit in Mattheüs 11:28:

Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven.

Wat is dat toch fan-tas-tisch. Dat wij dus iemand hebben die ons redt wanneer je ballon op knappen staat. Dat de Heer Jezus Zijn armen open doet en zegt: kom! Gewoon zoals je bent, met al je zorgen en met alle druk die je misschien wel voelt in je leven!

Zorg dat je jouw ballon niet te hard opblaast, laat hem ook af en toe eens leeglopen. Dat mag, echt waar. Want weet je wat er dan gebeurt? Dan zal je zien dat God gaat werken, dat Hij je ballon zal laten stralen, dat je weer energie krijgt om dingen te doen, dat je energie krijgt voor de dingen die er écht toe doen. Dat je weer energie krijgt om op je knieën te gaan, Hem groot te maken voor alles wat God voor jou gedaan heeft.

Mensen die moe zijn, geeft Hij nieuwe kracht. Uitgeputte mensen maakt Hij weer sterk. (..) Maar mensen die op de Heer vertrouwen, zullen nieuwe kracht krijgen. Ze zullen opstijgen als een arend. Ze zullen lopen, maar niet moe worden. Ze zullen verder gaan, maar niet uitgeput raken (Jesaja 40: 29 en 31).

Aan de slag!

Ik wil je uitdagen om in de komende week eens een halfuur-uur me-time in te plannen. Laat even al het werk uit handen vallen, laat de was even de was en de strijk even de strijk. Want echt waar morgen ligt het er ook nog, het loopt niet vanzelf weg ;-). Denk eens na wat je in dat half uurtje wilt doen, misschien heb je nog een heerlijk boek liggen, of wil je een aflevering van een serie kijken, of misschien doe je juist wel eens even lekker je ogen dicht. Het maakt niet uit, als jij maar iets doet voor jezelf, omdat ook jouw batterij soms weer eens even een flinke boost nodig heeft!

Zit je op Instagram? Ik ben erg benieuwd hoe jij je “me-time” hebt ingevuld! Tag @zijlacht in je foto zodat we ‘t kunnen zien (vergeet niet om je profiel (tijdelijk) op openbaar te zetten). Ik ben benieuwd!

 

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

Deel deze overdenking

  1. Martine schreef:

    Bedankt!! Zo herkenbaar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap