Liefde als vertrekpunt – een goed begin van je dag

15

mrt

Stefanie

Hoe begin jij je dag? Heb je een bepaalde routine? Start je de dag met een stevig ontbijt of krijg je ’s ochtends geen hap door je keel? Kan je de dag niet beginnen voordat je een kop koffie hebt gehad of start je de dag liever met een kopje thee? Begin je de dag samen met God of heb je daar (net als ik) ’s ochtends eigenlijk niet veel tijd voor? (Ik heb ’s ochtends vaak pas tijd voor God als ik onderweg ben naar mijn werk op de fiets of in de auto.) Ik heb gemerkt dat de manier waarop mijn dag begint van grote invloed is op hoe de rest van de dag verloopt. Als ik ’s ochtends heel erg moet haasten en stressen, heb ik de hele dag het gevoel dat ik achter de feiten aanloop. En als ik mijn dag goed gehumeurd begin, kan ik voor mijn gevoel de hele wereld aan. Herkenbaar?Een goed begin is het halve werk. Dus hoe kunnen we onze dag nou goed beginnen? Ik zag laatst op Instagram bij vrolijkfabriek een quote voorbij komen die mij erg trof.

“Kies bij de start van je dag voor liefde als vertrekpunt.
Je krijgt dan zomaar een portie rust en je eigen glimlach cadeau.”

Nu denk je misschien: wat een cliché. En ja, dat is misschien ook zo. Maar het is tegelijkertijd zó waar. Want waar zouden we zijn zonder liefde? In Johannes 15 vers 9-12 geeft Jezus zijn leerlingen de opdracht om elkaar lief te hebben. Maar die opdracht geldt net zo goed voor ons.

Jezus zei: “De Vader houdt heel veel van Mij. En Ik houd net zoveel van jullie, als de Vader van Mij. Zorg dat jullie vol zijn van mijn liefde. Als jullie doen wat Ik zeg, zullen jullie vol van mijn liefde zijn. Net zoals Ik doe wat de Vader Mij heeft gezegd. Daardoor ben ik vol van zijn liefde. Ik zeg dit tegen jullie, zodat mijn blijdschap in jullie kan zijn en jullie blijdschap volmaakt zal zijn. Ik geef jullie de opdracht om net zoveel van elkaar te houden als dat Ik van jullie houd.

 Als we het bovenstaande gedeelte eens goed bekijken, kunnen we hier twee opdrachten uit halen die te maken hebben met liefde:

1. We moeten zorgen dat we vol zijn van Jezus’ liefde
2. We moeten elkaar liefhebben

Ik geloof dat deze twee opdrachten elkaar opvolgen. We moeten er allereerst voor zorgen dat we vol zijn met Jezus’ liefde. Hoe we dat kunnen doen? Dat staat er direct achter in vers 10: ‘Als jullie doen wat Ik zeg, zullen jullie vol van mijn liefde zijn.’ Door Jezus als voorbeeld te nemen en Hem te volgen en gehoorzamen, kunnen we onszelf vullen met zijn liefde. Dat verlangen alleen al is een prachtig begin van je dag. Vervolgens krijgen we een hele praktische opdracht, namelijk liefde hebben voor elkaar, voor de mensen om je heen. Net zoals Jezus van ons houdt. Vanuit onszelf is het haast onmogelijk om een continue liefdevolle houding tegenover anderen te hebben. Maar we mogen gelukkig liefde putten uit een onuitputtelijke bron: Jezus! Als we zijn liefde aan het begin van de dag als vertrekpunt nemen, zullen daar ongelooflijk veel mooie dingen uit voortkomen.

De liefde is geduldig en vriendelijk. Liefde wordt niet jaloers. Liefde schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. Liefde zegt of doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. Liefde raakt niet verbitterd. Liefde vergeeft als een ander iets verkeerds heeft gedaan. Liefde is niet blij met oneerlijke dingen, maar met de waarheid. Liefde vertelt fouten van andere mensen niet door, denkt altijd het beste van een ander en blijft geduldig.
(1 Korintiërs 13:4-7, BasisBijbel)

Aan de slag!

Kies bij de start van je dag voor liefde als vertrekpunt.
Probeer het eens vandaag: Jezus’ liefde centraal stellen. Spread the love! Succes!

Deel deze overdenking

 1. Maaike schreef:

  Onwijs mooie blog!

 2. John schreef:

  Een mooi verhaal Stefanie.

  De liefde is heel belangrijk voor de mens. Ik ben nu inmiddels 3 jaar single en zou het leuk vinden om iemand te leren kennen.
  Mijn naam is John, 41 jaar, HBO niveau, PKN, goede baan, rustig type, geen kinderen. Het lijkt me leuk om kennis te maken met een leuke vrouw zonder kinderen. Een persoon met een stabiel en vrolijk karakter.

 3. Bobbye schreef:

  This page tгuly has all of the information I wanted about tһis subject and didn’t know who to
  аsk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap