Lichttherapie: de beste remedie tegen een jeukende allergie

18

aug

Natascha de Goey

Helaas, ik ga het bekennen, maar af en toe huist er in mij een enorme dwaas. Recent had ik het weer. Misschien herken je het wel, het ontstaan van een hevige allergie voor bepaalde mensen. In de eerste kennismaking denk je nog: “Wat een leuk mens is dit, zeg!” Maar na een tijdje begint er, net zoals bij een echte allergie, iets te jeuken. Je irritatie neemt toe en je gedrag naar die persoon wordt steeds minder leuk. Je krabt en wrijft tot bloedens toe met als gevolg dat jij een steeds naarder mens wordt en de persoon in kwestie zich afvraagt waar zij jouw gedrag in vredesnaam aan verdiend heeft. Want het uitspreken is natuurlijk niet aan de orde. Jij weet namelijk heel goed, dat het jouw allergie is en dat de persoon in kwestie er weinig aan kan doen.

Erger je niet te snel ergens aan, want ergernis woont in het hart van de dwazen.
– Prediker 7:9 (BasisBijbel).

Recent had ik het weer. Als leerling-discipel van Jezus ging ik er vanuit dat ik inmiddels wel genezen zou zijn van deze zwakte en in een liefdevol aardig wezen zou zijn veranderd. Maar helaas, niets was minder waar. In een onbewaakt ogenblik stak de jeuk weer hevig op en krabde en wreef ik er weer lustig op los. Wat begon als groot respect en waardering, eindigde met rode vlekken en lichtflitsen.

Het bijvoeglijk naamwoord ‘te veel’ was naar mijn mening ernstig op deze man van toepassing. Te aardig, te behulpzaam, te bemoeizuchtig, te vrolijk en te veel in de Heer. Dat laatste vond ik nog het meest irritant, want dat was nu net Diegene waar ik op dat moment helemaal niet ‘in’ was!

Om dan dagelijks geconfronteerd te worden met een blijde, vreugdevolle ‘altijd-in-de-Heer-persoon’, dat was de genadeklap voor mijn allergie. De roodheid knalde werkelijk uit al mijn poriën, inmiddels vergezeld van bultjes en vochtblazen in de vorm van schuldgevoel. Want uiteraard, daar ontkwam ik niet aan.

Het was namelijk echt een lieverd en een goed persoon. Een man die heel graag de liefde van Jezus wilde uitdragen door te zorgen voor anderen. Maar in mijn beleving was hij daar lichtelijk in doorgeschoten en vroeg ik mij af of hij niet heel graag zelf ook gezien wilde worden. En daar zat nu net het pijnpunt. Mijn zwakte. Alles wat deze man in mijn beleving vertegenwoordigde was ik zelf ook en iets waar ik al jaren tegen vocht.

Gezien en geaccepteerd willen worden door God en door mensen.

Nu kon ik daar twee dingen mee doen. Ik kon deze man blijven verketteren en veroordelen, maar ik kon ook naar mezelf kijken en nadenken over de achterliggende oorzaken van mijn ergernissen. Daarnaast moest ik ook gewoon eerlijk zijn en erkennen dat ook mijn persoontje zeer waarschijnlijk anderen mateloos kan irriteren.

Want niets menselijks is mij namelijk vreemd. En is dat niet wat Jezus bedoelt als Hij zegt:

Haal eerst de balk uit uw eigen oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen.
– Mattheüs 7:5 (BasisBijbel)

Ik moest dus het vuilcontainertje in mijn hart eerst legen. Ik mocht het voor de voeten van Jezus storten. Al mijn irritatie, schuldgevoel en onterechte veroordelingen mocht ik bij Hem neerleggen en voor ik het kon bedenken was het vergeven. Want God doet niets liever.

God wil niet dat wij in het duister rondlopen en zaken verborgen houden of wegstoppen, waardoor het kan gaan rotten en etteren. Jij wordt daar niet beter van en ook de relatie met de persoon in kwestie knapt er bepaald niet van op. God wil niet dat we onszelf en elkaar kwetsen en pijn doen.

Hij wil dat je wandelt in het Licht, omdat Hij van je houdt. Je bent zijn dochter voor wie Hij het beste wil en die Hij nooit zal verlaten – hoe dom, fout, of oneerlijk je ook bent geweest. Hij wil dat je in zijn licht leeft. Want alleen in zijn licht rijpen goedheid, gerechtigheid en waarheid en kun je tot je doel komen. Wat is dat doel dan? Dat je steeds een beetje meer op Hem zult gaan lijken. En als dat gebeurt dan mag je ervaren dat Jezus in jou werkt. Dan gaat de bron van de Heilige Geest stromen en ontvang je moed en bemoediging voor jezelf en voor je naasten.

Gaat dat vanzelf? Och heden, nee! Helemaal niet. Het is een levenslang proces met vallen en opstaan, twijfels en onzekerheden Maar zolang jij je iedere keer weer uit die duisternis naar dat licht toe strekt, dan, belooft Hij, zul je steeds meer genezing, vrijheid en vrede in je leven ervaren.

Aan de slag!

Vraag God jou de Heilige Geest te geven om inzicht te krijgen in daar waar het misschien verkeerd zit.

Vraag God jou de moed te geven, om uit die duisternis weg te gaan en je leven met alles wat daarbij hoort in zijn licht te plaatsen.

Wees blij en dank God iedere keer weer wanneer je alles bij Hem neer hebt gelegd en je mag weten: het is weg.

Vier een feestje!

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap