Levenslessen uit Spreuken

20

apr

Annika

Vandaag een hele praktische blog, vol met levenslessen die we kunnen leren uit het Bijbelboek Spreuken. We denken dat dit Bijbelboek een verzameling van wijze woorden is van koning Salomo, die met deze spreuken het volk onder andere wijsheid wilde leren. Maar ook tegenwoordig zijn deze spreuken nog relevant, ook wij kunnen nog heel wat leren van al Salomo’s wijze tips. Vandaag kijken we naar drie levenslessen die Salomo ons wilde leren. Lees je mee?

Wees vriendelijk tegen andere mensen

Met een vriendelijk antwoord kalmeer je iemand die woedend is.
Maar met beledigende woorden maak je hem juist kwaad.
(Spreuken 15:1, BasisBijbel)

Salomo zag het belang van vriendelijkheid tegen andere mensen. Vriendelijke woorden kunnen mensen kalmeren wanneer ze boos zijn, een hele handige tip voor wanneer je bijvoorbeeld een woordenwisseling hebt met iemand op je werk. Beledigende opmerkingen gooien olie op het vuur en je maakt iemand er alleen maar bozer mee, maar een vriendelijke reactie doet veel meer goed.

Vriendelijke woorden zijn als een levensboom.
Maar verkeerde woorden kunnen een leven kapot maken.
(Spreuken 15:4, BasisBijbel)

Vriendelijkheid tegen andere mensen zorgt ook nog eens voor betere relaties, je kunt andere mensen bemoedigen en meer zelfvertrouwen geven wanneer je vriendelijk bent tegen hen. Soms moeilijk, als mensen het bloed onder je nagels vandaan halen, maar zoveel meer waard als het je lukt!

Hard werken loont

Verslaap je tijd niet, want dan word je arm. Sta vroeg op, dan heb je eten genoeg.
(Spreuken 20:13, BasisBijbel)

Ook een hele praktische les van de schrijver, hard werken is niet verkeerd! De Bijbel is er op veel plekken duidelijk over, luie mensen snijden zichzelf in de vingers. Een goede tip dus, om te onthouden als ‘s ochtends de wekker vroeg gaat en je je eigenlijk het liefst nog een keer om zou willen draaien!

Luie mensen verslapen hun tijd.
Mensen die niets uitvoeren, zullen honger lijden.
(Spreuken 19:15, BasisBijbel)

Liever eerlijk en rechtvaardig, dan trots

Van eerlijkheid en rechtvaardigheid
geniet de Heer meer dan van offers.
Trots en veel verbeelding,
zelfs het ploegen van de slechte mensen,
vindt God allemaal slecht.
(Spreuken 21:3-4, Basisbijbel)

Deze spreuk leert ons dat het belangrijker is om als een eerlijk mens te leven, dan om te veel verbeelding te hebben. God vindt het belangrijk dat wij als zijn kinderen leven als betrouwbare en rechtvaardige mensen, dat is Hem meer waard dan offers. Dus laten we dat proberen om zo goed en eerlijk mogelijk te leven. Een mooi voornemen lijkt me dat!

Toegift

En dan als extraatje, omdat Zij Lacht tenslotte toch speciaal voor vrouwen is…

Als je een vrouw hebt gevonden, heb je iets goeds gevonden.
Ze is een geschenk van de Heer.
(Spreuken 18:22, BasisBijbel)

Zo, steek die maar in je zak! Als we een levenspartner gevonden hebben, of die nog gaan vinden, mogen ze zich gelukkig prijzen met ons vrouwen, vindt Salomo, hij noemt ons zelfs een geschenk van de Heer. Altijd al geweten dat die Salomo een wijze man was 😉
(En dat dit niet altijd helemaal opgaat, lees daarvoor Spreuken 21:9 maar eens!)

Aan de slag!

Ik lees dit soort korte spreuken graag, er staan vaak hele mooie pareltjes tussen. Sommige spreuken zijn minder van toepassing voor de huidige tijd, maar sommige zouden zo in deze tijd geschreven kunnen zijn.

Ga eens op zoek naar Spreuken die jou aanspreken en verwerk ze op een creatieve manier die bij jou past. Maak een mooi schilderij of ga op een andere creatieve manier aan de slag met de wijze woorden van Salomo. Laat je ons zien wat je ervan gemaakt hebt?

Deel deze overdenking

  1. AnnEt schreef:

    Annika, wat schrijf jij altijd helder, fris en inspirerend! Fijn dat je gebruik maak van jouw gekregen talent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap