Leer geduld te hebben met God, jezelf en de ander

01

jun

Neeltje

Lange adem. Onthaasten. Tijd nemen. Moed. Lankmoedigheid. Allemaal woorden die te maken hebben met het thema van vandaag: geduld. We zouden er allemaal wel wat meer van willen. Zowel met onszelf als met de ander. Wat kunnen we soms streng voor onszelf zijn en wat stellen we hoge eisen aan anderen. Ook met God hebben we geduld nodig. Soms moeten we lang wachten op een antwoord en blijven woorden van Zijn kant uit.

Geduld is een schone zaak. Dat is zeker waar, maar het is geen gemakkelijke opgave om geduld op te brengen in situaties waarin het op de proef wordt gesteld.

Je kent het wel; wachten in de rij voor de kassa. Wachten op de trein die een paar minuten vertraging heeft. Of het wachten op je doktersafspraak in de wachtruimte.

Ons geduld wordt vaak op de proef gesteld, in meer of mindere mate. Maar we kunnen stellen dat het hebben van veel geduld een deugd is. Niet voor niets is geduld één van de vruchten van de Geest. In Galaten 5:22 lezen we:

‘Maar door de Geest ontstaan liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid, zelfbeheersing.’

Aan het begin van dit vers lezen we dat deze vruchten door de Geest ontstaan. Als je God leert kennen, leer je Zijn karakter kennen. Geduld hoort bij de kern van Gods karakter. In de Statenvertaling staat het nog met een ouderwets woord: lankmoedigheid. Een mooi woord vind ik, waar veel in zit. Bij dit woord moet ik denken aan lang van moed, een lange adem hebben.

En wat heeft God een lange adem! Niet alleen met mij als ik mezelf erop betrap dat ik de regie over het leven wil houden. Niet alleen met jou als je opnieuw dezelfde fout begaat waarvoor je al vaak vergeving hebt gevraagd. Niet alleen met onze generatie die op zichzelf gericht is. Hij heeft al duizenden jaren bewezen geduldig te zijn. Hij heeft een lange adem waar we veel van kunnen leren.

Als ik aan Gods geduld denk, word ik stil. We kunnen over iemand zeggen: waar haalt hij het geduld vandaan? Maar mijn vraag aan God is vaak: waar haalt U het geduld vandaan? Waar haalde Hij het geduld vandaan toen het volk Israël zich steeds weer van Hem afkeerde? Waar haalt Hij het geduld vandaan als wij deze wereld vernielen met onze oorlogen, uitbuiting en ons bezitterige gedrag? Ik weet het oprecht niet. Wat ik wel weet, is dat ik veel van Zijn geduld kan leren.

We houden graag de controle over onszelf en over anderen. Als we ons geduld verliezen, verliezen we die controle. Ik denk dat jij en ik graag zouden leren meer geduld te hebben. Als we iets van Gods geduld willen leren, dan zullen we moeten leren om onszelf te onthaasten. Lange adem heeft namelijk te maken met wachten. Je moet er letterlijk de tijd voor nemen. En dat begint bij jezelf. Als je namelijk jezelf niet de tijd gunt om geduld te leren, hoe kun je dat dan wel met anderen hebben?

Je vraagt je af hoe je dit geduld kunt opbrengen met jezelf, God en de ander. Het antwoord is kort, maar niet gemakkelijk. Het is niet een eigenschap die je vanuit jezelf kunt opbrengen, in tegendeel. Niet voor niets staat er in dit vers dat Gods Geest dit werkt. Als we willen leren geduldig te zijn, is het dus onze taak om dicht bij God te blijven. Van Hem moeten we namelijk dit geduld leren. We zijn daarin niet afhankelijk van wat de geest van de wereld ons vertelt, maar wat de Geest van God ons zegt. En zoals het woord ‘geduld’ het zelf al zegt: neem hier de tijd voor. Oefen jezelf hierin. Hieronder vind je enkele handvatten om daarmee aan de slag te gaan

Aan de slag!

Bid je mee?

Heer, laat ons delen in Uw geduld als wij het geduld niet meer kunnen opbrengen.
Laat ons delen in Uw moed als wij de moed verliezen.
Laat ons delen in Uw liefde als onze liefde koud is geworden.
Als onze woorden tekort schieten Heer, vul ons dan met Uw woorden.
Als wij niet meer verdraagzaam zijn, laat ons dan delen in Uw lange adem. Amen

En schrijf mee!

 1. Heb jij geduld met God nodig? Waarin heb jij dat nodig? Wees hierin eerlijk. Zelfs als je teleurgesteld bent in God, spreek het naar Hem uit. Ga deze zoektocht naar meer geduld niet alleen, betrek Hem daarbij. Hij is bij uitstek Degene die het je kan leren.
 2. Waarin heb jij geduld nodig met jezelf? Ga vandaag nog aan de slag met iets wat jij in je leven wilt veranderen. Bedenk dat het tijd kost om veranderingen in te laten slijten, men zegt dat hier minimaal zes weken voor nodig is. Wees je daarvan bewust, en train jezelf in discipline.
 3. Waarin heb jij geduld nodig met je naaste? Stelt iemand je op de proef? Spreek het uit naar God en doorloop de stappen die je ook bij punt twee hebt gevolgd.

Deel deze overdenking

 1. Liza schreef:

  Gister met inplannen maar vluchtig doorgelezen, hij komt nu goed binnen. Dit had ik nodig, thanks Neeltje. ?

 2. Arja schreef:

  Geduld is erg moeilijk ja. Wij hebben een binnenvaartschip en willen die verkopen omdat mijn man gezondheidsproblemen heeft. We staan nu al en jaar te koop. Gisteren is er weer iemand wezen kijken. O. wat zou ik de tijd soms een duwtje vooruit willen geven. God, help mij om geduld te hebben!!! Ik wil zo graag alles zelf in handen hebben, maar dat kan gewoon niet. Ik wil op U vertrouwen. U weet wat het beste voor ons is. Hoe moeilijk dat soms ook is.

 3. Gerardus schreef:

  We leven in de laatste dagen van deze verlossingsperiode,
  de aarde zal niet meer lang bestaan in deze hoedanigheid,
  Jezus maakt alles nieuw,
  Nu nog het geduld opbrengen om deze laatste tijd in liefde
  en zachtmoedigheid door te komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap