Kwetsbaarheid is moeilijk, maar mogelijk

29

jan

Gastblogger

Je zit in een vervelende situatie. Er is een zieke in de familie en op je werk is het ook nog eens erg druk. Je hoofd gaat vol zitten met tienduizenden dingen. Je moet eigenlijk naar je zieke tante, maar als je niet gaat werken, ga je achterlopen en moeten anderen je werk doen. Dat kan niet. Toch houd je het voor jezelf, want stel dat iemand erachter komt dat jij je kwetsbaar opstelt.

Kwetsbaarheid is een mooi, indrukwekkend woord. Als iemand kwetsbaar is, dan stelt hij of zij zich open op. Je kunt alles met elkaar delen en jouw vriend of vriendin durft zich kwetsbaar bij je op te stellen. Als je dit niet kunt, voel je een soort leegte. Je bent iemand anders en durft niet te zijn wie je werkelijk bent. Je laat niets van jezelf zien wat niet met zekerheid geaccepteerd wordt. Je échte zelf kunnen zijn is moeilijk, maar mogelijk. Voor God moet jij je zo kwetsbaar kunnen opstellen. In Genesis 2:18a staat:

Het is niet goed dat de mens alleen is. Ik zal iemand maken die bij hem past.

God wist al dat de mens kwetsbaar was in het begin. God wist dat de mens het niet alleen kon en meer mensen om zich heen nodig zou hebben. Hij maakte een ander mens naar zijn evenbeeld. Zo konden twee mensen met elkaar leven. Vanaf het begin toonden Adam en Eva zich al kwetsbaar toen ze zonder schaamtegevoel rondliepen in de hof in Eden. Ze voelden zich veilig tot ze van de boom aten. Toen schaamden ze zich voor God.

Aan het eind van de middag begon er een frisse wind te waaien. God liep door de tuin. Toen de man en de vrouw hem hoorden, verstopten ze zich tussen de bomen.’
(Genesis 3:8)

Na de zondeval durfden Adam en Eva niet meer kwetsbaar te zijn en zich open te stellen voor God. Ze schaamden zich voor hun lichaam.

Schaamte en angst
Door de zondeval is schaamte en angst de wereld in gekomen. We durven niet open te zijn naar elkaar. Er is angst voor afwijzing en angst om jezelf en de ander echt te leren kennen. Maar je kwetsbaar opstellen, hoeft niet meteen te betekenen dat je schaamte of angst ervaart. Kwetsbaarheid is kiezen om jezelf bloot te geven aan de ander. Van nature voelen we ons veilig bij iemand, of dat nu een vriend, vriendin of familielid is. We hebben iemand nodig om aan vast te houden. We hebben behoefte aan een stukje geborgenheid en willen zelf ook wat geborgenheid geven aan de mensen die we liefhebben. Dit is niet eenvoudig. We geven de ander niet zomaar het recht in ons leven te spreken. Maar je hebt elkaar nodig. Dit wist God al toen hij de aarde schiep. Hij wist dat Adam Eva nodig had. Zo hebben wij elkaar ook nodig om te delen in kwetsbaarheid en samen voor en met God te leven.

Aan de slag!
Kwetsbaarheid is risico nemen; leven vanuit je hart en toegeven dat je gekwetst kan worden. Je moet durven op het podium te staan als je dat moeilijk vindt, maar er van binnenin naar verlangt. Durven naar die persoon toe te gaan en te praten over het geloof hoewel je dat eigenlijk moeilijk vindt. Leef jij vanuit kwetsbaarheid? Probeer eens na te denken hoe jij kwetsbaarder kunt leven deze week.

Deze overdenking is geschreven door onze oud-schrijfster Melanie. Melanie is een enthousiaste 21-jarige student Media, Informatie & Communicatie die op zoveel mogelijk verschillende manieren haar passies en talenten wil inzetten voor het Koninkrijk van God. Van het schrijven van blogs, verhalen en gedichten tot zingen en gitaar spelen voor de Koning. Zij Lacht van een prachtige regenboog, de zon die elke dag weer opkomt, goede gesprekken, fijne vriendschappen en het maken van muziek.

Deel deze overdenking

  1. Truus schreef:

    Helemaal waar!
    Ooit heeft iemand tegen mij gezegd:”je moet niet zo open zijn”
    Daar dacht ik over na……en ik besloot ik blijf wie ik ben,dus ook kwetsbaar.
    God houdt van mij zoals ik ben!Dan voel je je geborgen!

    • Melanie Hazenberg schreef:

      Precies, God neemt je zoals je bent. Bij Hem maakt het niet uit wie, wat of hoe je bent. Je kunt altijd bij hem terecht. Fijne zondag!

  2. Dorine schreef:

    Mooi! Goed om over na te denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap