Kom, vier het feest met Mij

16

aug

Jacomien van Urk

Feestvieren. Je bent vast niet de enige, die niet meteen roept: ‘Ongezuurde broden!’ Nee, als wij feest associëren met eten, dan denken wij vrouwen natuurlijk het eerste aan heel veel chocolade en andere zoetigheden. In de Bijbel worden we opgeroepen om feest te vieren en dat staat wel in een heel bijzondere context. Het stuk waar dit staat, gaat namelijk over oud zuurdeeg en nieuw deeg. Een bijzonder feest, dacht ik zo.

“Verwijder dan het oude zuurdeeg, opdat u een nieuw deeg zult zijn. U bent immers ongezuurd, want ook ons Paaslam is voor ons geslacht: Christus.”
(1 Korinthe 5:7, HSV)

Wat betekent dit ‘oude zuurdeeg’ eigenlijk? Het is brooddeeg wat bedorven is. Wat te lang ongebakken is blijven staan, waardoor het verzuurd is. Het is vies. Zuur. Bedorven. Paulus zegt in dit gedeelte dat we het oude zuurdeeg, het bedorven brooddeeg, moeten verwijderen, zodat we nieuw zijn. Vernieuwd in ons denken, dagelijks. Vernieuwd in ons voelen, in ons hele zijn. Zodat we nieuw deeg zijn.

Maar wat zorgt er dan eigenlijk voor dat we ‘verzuurd’ raken? Paulus schrijft deze brief aan de gemeente van Korinthe en hij begint het hoofdstuk met te zeggen dat er een man in de gemeente is die met zijn stiefmoeder naar bed gaat. Er zijn duistere praktijken op het gebied van seks gaande in de gemeente. En het lijkt wel alsof de andere gemeenteleden dit oogluikend toestaan en naar de buitenwereld vol lof over hun geweldige gemeente spreken. Paulus waarschuwt de gemeente dat dit oude zuurdesem ervoor kan zorgen dat het hele deeg verzuurd raakt. Dus eigenlijk dat door zonde (bedorvenheid) door de vingers te zien, het iedereen bedorven kan maken. Ai, dat is best een scherpe.

In Exodus lezen we ook over zuurdeeg. De Israëlieten mochten bij het Pascha alleen ongezuurde broden eten. Als er iemand was die gezuurde broden at, dan werd diegene letterlijk uit huis gezet. In Het Boek wordt geschreven dat diegene ‘verstoten‘ moet worden. God neemt de zonde blijkbaar heel serieus. Een zonde in ons leven die we aan willen houden kan ons helemaal verzuren. Het kan ons lauw en passief maken. De liefde voor God verflauwt en de zonde wordt normaal. Paulus roept ons op om het oude zuurdeeg te verwijderen en nieuw deeg te zijn. Hoe dan? Door te kijken naar het Paaslam. Door al je oude zuurdeeg bij Hem te brengen en Hem te vragen om je elke keer weer nieuw deeg te maken. Hij wacht op je! Christus, het Lam dat de zonden (het bedorven brooddeeg) wegneemt. Reden voor een feestje toch?

“Laten wij dus feest vieren, niet met oud zuurdeeg, ook niet met zuurdeeg van slechtheid en boosaardigheid, maar met ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid.”
(1 Korinthe 5:8, HSV)

Het Paaslam geeft ons ongezuurde broden van oprechtheid en waarheid. De BasisBijbel zegt: zuiverheid en waarheid. Prachtig. Zuiver als kristal. Helder. Jezus heeft voor ons een volkomen zaligheid en heiligheid verdiend. En Hij wil royaal uitdelen van zijn ongezuurde broden!

Een feestje is vaak een start van iets nieuws of juist een herinnering aan een bijzondere gebeurtenis. Denk maar aan een bruiloft: twee mensen kiezen voor elkaar en vieren dat! Een nieuw begin. Maar een jubileum mag ook zeker gevierd worden. Terugdenken aan de dag dat je voor elkaar koos en alle jaren die daartussen zitten, waarin je samen hebt geleefd en van elkaar hebt mogen houden.

Het feest met Jezus begint ook met een nieuwe start. Als je gelooft in Jezus, is daar het eerste begin van je levenswandel met Hem. Een feest! Heerlijk. En daarna mag je dagelijks met Hem leven. Maar vergeet niet om ook elke keer weer feest te houden! Om te herinneren hoe goed Hij is voor jou. Om je opnieuw te verbinden aan zijn Liefde. Zijn offer op waarde te schatten en Hem daarvoor dankbaar te zijn. Feestwaardig!

Jezus wil je elke dag weer vernieuwen. Hij is achter jou, voor jou en naast jou om je de weg te wijzen. Om je te helpen het oude zuurdeeg te verwijderen en nieuw deeg te zijn. Alle eer aan Hem!

Aan de slag!

Paulus was best wel heel radicaal tegen de gemeente van Korinthe. Ze moesten het oude zuurdeeg verstoten, verwijderen.

Durf jij ook zo radicaal te zijn in je eigen leven?

Denk vandaag eens na of er in jouw leven verzuurde broden zijn waarop je zit te kauwen. Breng ze in gebed bij God en laat je denken vernieuwen. Verwijder het oude zuurdeeg en verheug je in het Paaslam. Vier het feest omdat Hij je een nieuw ‘deeg’ maakt!

Deel deze overdenking

  1. Kim schreef:

    Heel erg bedankt Jacomien :’) zo prachtig! Alle lof en glorie en eer aan onze Heer <3

  2. Ria Jubithana-Sansaar schreef:

    Dank. We are blessed. U alle eer Koning Jezus.
    Liefs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap