‘Zijn we bang voor het donker? Wie geeft er licht? Wie mengen zich in de duisternis?’ Het zijn de eerste regels van het lied ‘Wat heerst?’ van Roald. Op zijn album ‘Hout & Steen’ zoekt hij naar de rol van de kerk. Hij vraagt zich in zijn liedjes af hoe de kerk achter haar kerkmuren vandaan kan komen. Oftewel: hoe kan de kerk zorgen dat ze zich niet afsluit voor de wereld om haar heen? Het couplet gaat nog verder: ‘Is de wereld bedorven? Waar is het zout? Wie zorgt er dat het zijn smaak behoudt?’De tekst uit het lied verwijst naar een uitspraak van Jezus. Op dat moment hield Hij een toespraak vanaf een berg: de bergrede. Hij sprak daar tegen zijn leerlingen en de menigte die hen gevolgd is.
“Jullie zijn het zout van de aarde. Maar als het zout zijn smaak verliest, hoe kan het dan weer zout gemaakt worden? Het dient nergens meer voor, het wordt weggegooid en vertrapt. Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven.”
(Matteüs 5: 13-14, NBV)
Deze tekst is heel bekend en we gebruiken hem vaak om elkaar te bemoedigen. Wij zijn het licht in de wereld! Wij zijn het zout van de aarde! Maar als je de tekst goed leest, blijken Jezus’ woorden helemaal niet zo positief of bemoedigend te zijn. Jezus waarschuwt zijn leerlingen. Ze zouden het licht moeten zijn. Ze zouden het zout moeten zijn. Maar waar dient licht toe, als je er niets van ziet? Waar dient zout toe, als het zijn smaak verliest? Wat heb je aan licht of zout, als het doet waar het voor bedoeld is?
“Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.”
(Matteüs 5: 15-16, NBV)
Jezus laat zien dat licht alleen van waarde is, als je het ook kunt zien. Dat zout alleen iets toevoegt, als je het ook echt smaakt. Jezus wijst zijn leerlingen erop dat ze zichtbaar moeten zijn. Dat ze moeten doen waar ze voor bedoeld zijn. Alleen dan kunnen ze op God wijzen. Dan zullen ze zichtbaar zijn. Dan zullen mensen God eer bewijzen.
Roald gaat in zijn lied verder op deze gedachte. Hij spreekt de kerk in Nederland aan. Hoeveel licht verspreiden we nog, als we allemaal op een kluitje bij elkaar zitten? Hoeveel smaak voegen we aan deze wereld toe, als we al het zout op één hoop gooien? Met deze vragen daagt hij christenen uit om uit hun bubbel te stappen. Om naar de plekken te gaan waar het donker is. Waar het bedorven is. Want daar is je licht zichtbaar. Daar maakt je smaak echt verschil.
Ik heb de afgelopen tijd veel over deze vragen nagedacht. Waar mag ik als christen aanwezig zijn? Wat is een plek waar ik echt verschil kan maken? Verspreid ik Jezus liefde op de plaatsen waar ze echt nodig is? Ik kwam erachter dat ik vooral licht verspreidde waar al veel licht was. Dat ik me best comfortabel voelde ik mijn christelijke bubbel. Maar ook dat ik graag meer op plekken wil zijn waar ik echt verschil kan maken. Dat ik niet meer in mijn veilige bubbel wilde blijven.
Ik ben benieuwd hoe het bij jou zit. Op welke plek kun jij Jezus liefde verspreiden? Waar ben jij aanwezig, waar je echt een verschil kunt maken? Het betekent natuurlijk niet dat het verkeerd is om met andere christenen om te gaan. Of om naar de kerk te gaan. Juist niet, het is heel goed om met elkaar op te trekken en van elkaar te leren. Maar we zijn niet bedoeld om er alleen maar voor elkaar te zijn. We zijn geroepen om in deze wereld aanwezig te zijn. Om ‘Jezus’ te zijn voor onze naasten.
Roald stelt in het refrein de volgende vragen: ‘Wat heerst? Is het de angst of is het de liefde?’ Hij vraagt zich af: wat drijft jou? Is het de angst voor het donker om er niet heen te gaan? Of is het de liefde voor die plekken waar Jezus nog niet is?
Aan de slag!
1. Beluister hier het lied Wat heerst? van Roald.
2. Denk na over de volgende vragen
– Hoe ben jij aanwezig in deze wereld? Op welke plekken kun jij Jezus’ liefde verspreiden?
– Wat drijft jou om dit wel of niet te doen? Is dit angst of liefde?
3. Deel hieronder of op Facebook/Instagram hoe jij dit doet! Of de moeilijkheden waar jij tegen aanloopt. We kunnen elkaar aanmoedigen om Jezus’ licht in deze wereld te zijn!
Bronnen
Kerk binnenstebuiten – Roald Schaap
Eén reactie op “Kom achter je kerkmuur vandaan! – Hoe ben jij Jezus’ licht in deze wereld?”
Gaaf! Ben veel bezig met dit onderwerp. Er ook voor geemigreerd. Niet dat er in Nederland niks te doen was hoor, maar wij werden nu eenmaal voor dit Kaapverdische eiland geroepen… dankbaar voor dit stuk!