Jij bent welkom op het bruiloftsfeest – dat is géén sprookje

17

jun

Renske Tijhof

“Er was eens… een koning die een bruiloftsfeest voor zijn zoon organiseerde,” begon Jezus zijn gelijkenis over het Koninkrijk van God. “Alles moest goed geregeld zijn. Lekker eten, goede wijn. Het paleis mooier dan ooit, dit moest een prachtfeest worden! Toen de koning klaar was, stuurde hij zijn dienaren op pad om alle gasten uit te nodigen. Tot zijn verbazing wilden de gasten niet naar het bruiloftsfeest komen! Hij stuurde andere dienaren naar de genodigden, zij moesten nóg een keer vertellen dat de maaltijd klaar stond, dat de koning het allerbeste vlees had laten slachten. Nee, de gasten hadden nog steeds geen zin in het bruiloftsfeest. Ze gingen liever door met hun werk. De één ging naar zijn akker, de ander naar zijn winkel. Er waren zelfs mensen die de dienaren mishandelden en doodden. De koning werd woedend. De moordenaars liet hij vermoorden, hun stad liet hij in brand steken.” Maar, het verhaal gaat verder.

Deze koning was boos, maar bleef niet boos. Hij besloot dat hij toch het beste wilde maken van deze belabberde situatie.

Daarna zei hij tegen zijn dienaren: ‘Alles is klaar voor het feest. Maar de mensen die ik had uitgenodigd, waren het niet waard om te komen. Ga daarom naar de grote wegen. Nodig iedereen die je daar ziet voor de bruiloft uit.’ De dienaren gingen en nodigden iedereen uit, goede en slechte mensen. En ze namen hen mee naar de bruiloft. De feestzaal liep helemaal vol met mensen.
(Matteüs 22:8-10, BasisBijbel)

Bijzonder vind ik dat! De koning had het bruiloftsfeest ook af kunnen blazen. Als er niemand op mijn verjaardag zou willen komen, zou ik er niet aan denken om de straat op te gaan en iedereen uit te nodigen die ik tegen zou komen. Het maakte de koning niet uit wie deze mensen waren, goed of slecht, iedereen was welkom op het bruiloftsfeest.

Echt iedereen? In eerste instantie wel. Iedereen mocht naar binnen, maar toch was er één man die er zonder pardon weer uitgegooid werd.

De koning kwam binnen om te kijken wie er allemaal op het feest waren gekomen. Toen zag hij iemand die geen feestkleren aan had. Hij zei tegen hem: ‘Vriend, hoe komt het dat je je feestkleren die we je gegeven hebben niet aan hebt?’ En de man wist niets te antwoorden. Toen zei de koning tegen de bedienden: ‘Bind hem aan handen en voeten en gooi hem in de donkerste kerker. Daar zal hij huilen en met zijn tanden knarsen van spijt.’

Ik kan me weken van tevoren druk maken over wat ik aan moet naar een bruiloft, maar hoogstwaarschijnlijk was het in de tijd van Jezus zo dat er bij de deur bruiloftskleden uitgedeeld werden. Het zou goed kunnen dat dit in deze gelijkenis te maken heeft met het aannemen van Jezus. Aan de gelovigen in Galatië schrijft Paulus dat ze door hun geloof bedekt worden met Christus.

Hij bedekt je zoals een kledingstuk je bedekt.
(Galaten 3:27b, BasisBijbel)

Deze bruiloftskleding is gratis, pure genade, maar je moet het wel aannemen. Je moet beseffen dat je het nodig hebt, dat je Hem nodig hebt. Zonder Jezus kun je niet bij de Vader komen.

Jezus eindigt zijn gelijkenis met een zin waarover veel discussies worden gevoerd.

Velen zijn geroepen, maar slechts weinigen uitverkoren.
(Matteüs 22:14, NBV)

‘Slechts weinigen uitverkoren’ wil niet zeggen dat de koning maar weinig mensen heeft uitgenodigd of maar weinig mensen toelaat op het bruiloftsfeest. Deze koning nodigde juist heel erg veel mensen uit. Iedereen was welkom, velen zijn geroepen! Toch waren er – vergeleken met het aantal mensen dat was uitgenodigd – maar weinig mensen die wilden komen. Zij worden hier de uitverkorenen genoemd, de mensen die het bruiloftsfeest meevieren.

Het Koninkrijk van God is als dit bruiloftsfeest. De Koning nodigt iedereen uit voor het feest, maar er zijn twee dingen ontzettend belangrijk. Het eerste dat nodig is, is bereidheid om naar het feest te komen. Het feest van de Koning is belangrijker dan wat dan ook! Daarnaast moet Jezus aangenomen worden. Bekleed je met Hem zoals met een kledingstuk. Je hoeft je niet druk te maken om dit bruiloftskleed, je hoeft het alleen maar aan te nemen, te beseffen dat je het nodig hebt. Het wordt je aangereikt vanuit genade!

Alles is klaar, de Koning nodigt jou uit. Het is geen sprookje, je zult lang – nee, eeuwig – en gelukkig leven als je naar dit bruiloftsfeest komt!

Aan de slag!

Luister hier het prachtige lied ‘Thank You’. Misschien vind je het lastig om de uitnodiging voor het grote feest van onze Koning aan te nemen. Om het bruiloftskleed, Jezus, aan te nemen. Maar God wil niets liever. Neem de uitnodiging aan, neem het bruiloftskleed aan en dank God voor zijn oneindige liefde!

I want to say thank you,

Thank you for saving me.

Thank you for loving me unconditionally God.

Deel deze overdenking

  1. Lien schreef:

    Bedankt voor deze uitleg en herinnering aan Gods genade en onvoorwaardelijke liefde. Dat lied is prachtig ❤

  2. Renee schreef:

    Prachtig verwoord, Dankjewel Renske!

  3. Elvira schreef:

    Ik heb het verhaal tot nu toe maar half begrepen, maar met deze uitleg is het duidelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap