Martina Fraanje
22
jan
Martina Fraanje
Een poosje geleden had ik een bruiloft en de oppas was te laat, dus ook wij kwamen een kwartier te laat aan in de kerk. De trouwdienst was al volop aan de gang. Het was een klein kerkje met veel wit en een aantal enorme kroonluchters en ik had het gevoel dat iedereen naar ons keek toen we een plekje zochten. Ik stapte net uit een donkere auto en ik moest bijna met mijn ogen knipperen van zoveel licht. Het had voor mij op dat moment wel wat minder licht gemogen. Jezus wordt het Licht voor de wereld genoemd. Wat betekent dat eigenlijk?
Het eerste verhaal uit De Bijbel vertelt dat God de wereld maakt. Als eerste maakt hij het licht. Het markeert de geboorte, het begin, van een leefbare wereld. Een prachtige droom van God komt uit. Als Jezus het licht voor de wereld is, betekent zijn komst het begin van een nieuwe wereld, een reddingsplan waar God al eeuwen mee bezig is. God laat deze wereld niet zoals ze is geworden, door mensen. Hij geeft om de bomen, het water van de rivier, om de vogels en de hondjes. Hij geeft om de straten van jouw stad en de mensen die erin wonen.
In de tijd dat Jezus op aarde is, is één van de dingen waarover hij het meest spreekt het Koninkrijk van God. In de Bijbel in Gewone Taal (BGT) staat er: ‘Gods nieuwe wereld’. Jezus kwam om te vertellen over Gods reddingsplan en over Góds nieuwe wereld die zou komen. Een wereld waarin de dingen anders zullen gaan. Waarin mensen die verdrietig zijn, getroost zullen worden. Waar recht en vrede de baas zijn, in plaats van onrecht en oorlog. In deze donkere wereld kunnen we daar zo naar verlangen.
De tijdgenoten van Jezus wilden wel heel graag gered worden maar toch zaten ze niet zo erg op Jezus te wachten. Ze dachten God wel te kennen. Zij waren toch het uitgekozen volk en het licht voor de wereld. God had Israël inderdaad een speciale taak gegeven. Ze waren geroepen om God eer te geven door te zorgen voor weduwen en wezen, om voor vreemdelingen gastvrij te zijn, om te delen van wat ze hadden. In plaats daarvan buitten ze de armen uit. De leiders van het volk misbruikten zelfs Gods eigen wetten om anderen buiten te sluiten. Om te bepalen wie er wel en wie er niet bij hoort en wie er wel en niet recht hebben op Gods zegen.
Het kan zijn dat jij God ook niet altijd op een positieve manier hebt leren kennen en dat je daardoor geloven moeilijk vindt. Om God te leren kennen moeten we naar Jezus kijken. Als Jezus is geboren, wordt er over Hem gezegd dat Hij het licht is en Hij de weg wijst naar God (zie Lucas 2: 32, BGT). Of je nu al langer christen bent of voor het eerst op deze blog terecht komt. Als je God wilt leren kennen moet je naar Jezus kijken.
Jezus zegt over zichzelf:
Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt, loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.
– Johannes 8: 12b (NBV)
Net zoals op de eerste dag de wereld niet in het donker is gebleven, en God licht maakte zodat er leven kon zijn op de aarde, zo geeft Jezus als hét Licht leven aan de mensen.
Toen ik te laat binnenkwam in die kerk, had ik het gevoel dat er een schijnwerper op me stond. Het voelde ongemakkelijk. Ik zou daar mensen tegenkomen die ik al een poos niet heb gezien. Ik wilde wel een beetje een goede indruk maken. In het volle licht zie je dingen die je liever voor anderen verborgen houdt. De rimpeltjes die ik erbij heb gekregen of de wallen van de korte nachten. Als Gods licht in onze wereld schijnt, kan dat ook ongemakkelijk zijn, of zelfs beangstigend. In Gods licht komen er dingen aan het licht die niet kloppen. Voor sommige van die dingen ben je zelf verantwoordelijk, andere dingen zijn jou aangedaan en maken je kapot. Soms lijkt het dan alsof van binnen het lichtknopje is uitgedaan. Wat heb je er dan aan dat het Jezus het licht voor de wereld is… Zit je wel te wachten op licht, op Gods licht?
Het bijzondere is dat Jezus kwam als God en mens in deze wereld. God kwam naar deze wereld toe in een kind. Hij leefde als een gewoon jongetje die bij jouw dochtertje in de klas had kunnen zitten, die door jouw straat had kunnen lopen… Hij kwam zelf in onze wereld om als mens te leven. Hij heeft geslapen, gegeten en gelachen. Hij weet van liefde en van genieten maar ook van de schijnheiligheid van mensen en dat ze je in de steek laten. Wat ik ongelooflijk vind, is dat Jezus niet cynisch is geworden. Hij is boos geweest, hij heeft gehuild, maar hij heeft niet gedacht: zoek het ook allemaal maar uit. Uit liefde wilde hij ons leven delen en de wereld en de mensen redden en vernieuwen. Jezus is het licht voor de wereld en door hem wil God de wereld redden en vernieuwen. Hij zegt tegen ons allemaal: Laten we wandelen in het licht van de Heer!
vorige post
volgende post
Foto's door Inge Kooiman Fotografie
© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Wat vond je van deze overdenking? Laat het ons weten, vinden we leuk!