Je hebt een vriend(in) in mij

29

apr

Nicolien

Vriendschap is iets wat we allemaal kennen en wat we (hoop ik) ook allemaal mogen ervaren. Er is niets fijner dan een beste vriend te hebben. Iemand die je steunt, waarbij je jezelf kan zijn, iemand waarmee je gek kunt doen, jezelf kan laten gaan en ga zo maar door. En het fijne van vriendschap is dat je dat zelf kunt uitkiezen. Het enige puntje is dan wel: aan vriendschap moet gewerkt worden. Doe je dit niet dan zal je die vriend misschien wel kwijtraken. In de Bijbel vinden we een prachtig voorbeeld van ware vriendschap en kunnen we lezen hoe deze vrienden blind op elkaar vertrouwden.

Als we in de Bijbel gaan kijken naar vriendschap kom je uiteraard veel verhalen tegen waarin Jezus een goede vriend is voor Zijn medemens. Hij noemt ons ook Zijn vrienden. In het Oude Testament staan ook voorbeelden van vriendschappen. Eén van de mooiste vind ik die van Jonathan en David (1 Samuel 20). Jonathan laat zien een heel trouwe vriend te zijn en zijn vriend David nooit te verraden. David heeft vernomen dat de vader van Jonathan, Saul, David wil doden. Jonathan kan het bijna niet geloven, maar vertrouwt erop dat zijn vriend de waarheid spreekt. Ze bedenken een plan: David zal niet aanwezig zijn bij de maaltijd met koning Saul. Jonathan zou hem beschermen en aan zijn vader vertellen dat David naar Bethlehem moest, omdat daar zijn hele familie bijeen zou zijn voor een jaarlijks offerfeest. Saul ontdekt na twee dagen dat David weer niet aanwezig is bij de maaltijd en gaat verhaal halen bij zijn zoon Jonathan. Jonathan vertelt waar David is en Saul wordt woedend op zijn zoon!

‘”Hoerenjong” schreeuwt hij! (…)”Je maakt jezelf te schande, en de moeder bij wie ik je verwekt hebt erbij’.

Dit alles had Jonathan over voor David, omdat hij aan David een belofte had gedaan, maar ook omdat hij zo’n trouwe vriend is. Jonathan realiseert zich dat Saul David écht wil doden. Hij schiet gauw met een knecht de pijlen af en roept “Ligt de pijl niet verder weg?” en “Schiet op, blijf daar niet zo staan!”. Dit was het codewoord voor David: Hij wist dat hij echt moest maken dat hij weg kwam!

En dan komt het allermooiste van het hele verhaal, wat mij tot tranen kan roeren: David kwam achter de rotsblokken vandaan, knielde neer en boog driemaal voorover. Ze kusten elkaar terwijl de tranen over hun wangen liepen, tot Jonathan zich vermande. Vaarwel! Ik vind dit zo ontroerend, want dit is toch waar vriendschap op gebouwd wordt? Vertrouwen, volharding, elkaar kunnen loslaten, elkaar respecteren, je voor elkaar inzetten, maar bovenal elkaar lief hebben! In vers 8 lezen we nog:

‘...jij en ik hebben elkaar tegenover de Heer trouw gezworen’.

Dat is nogal wat. Jonathan en David hebben vriendschap aan de Heer laten zien en elkaar dus eeuwige trouw beloofd!

Een echte vriend kijkt naar wat er binnen in je hart is en niet naar de buitenkant. Een echte vriend houdt ervan om de ander gelukkig te maken. Echte vriendschap ziet tekortkomingen over het hoofd en heeft onvoorwaardelijk lief, is eerlijk maar is ook trouw, zelfs wanneer het pijn kan doen. Ik mag de Heer danken dat ik zo’n fantastisch vriendinnetje heb. Ik ken haar al mijn hele leven, we zijn met elkaar opgegroeid en hebben samen al behoorlijk wat meegemaakt. Een hele hoop leuke dingen en ook een hele hoop minder leuke dingen, maar onze vriendschap overwon steeds alles!

Aan de slag!
Ik hoop dat jij ook zo’n vriend/vriendin hebt. Laat deze week eens zien/horen hoe en waarom deze persoon waardevol voor je is. Spreek weer eens af op korte termijn (tenzij ze in Australië zit dan plan je bijvoorbeeld een Skype-date) en ga wat leuks doen samen. Drink een lekker kopje thee en praat eens met elkaar over de waarde van de vriendschap, schrijf zo nodig een briefje als je het moeilijk vindt om het zo te zeggen. Je zult zien dat het je vriendschap ten goede zal komen. Ga daarna op je knieën en dank je Vriend boven in de hemel voor de vriendschap die je met Hem mag hebben! Hij is er altijd, gaat nooit weg en laat je nooit in de steek. Hoeveel fouten wij ook begaan, hoe ontrouw we misschien soms ook zijn. Praat met Hem, deel je zorgen en vreugde met Hem en probeer ook deze, hele waardevolle, vriendschap te onderhouden! Hij houdt onvoorwaardelijk veel van je, meer dan wie dan ook!

Deel deze overdenking

  1. Dee schreef:

    ❤️❤️❤️

  2. Agatha Heikoop schreef:

    Niet Jonathan vermande zich, maar David!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap