In Jezus vieren wij het Jubeljaar!

10

jan

Gastblogger

Voor het schrijven van deze overdenking, sprak God heel duidelijk en verrassend. Ik bad God om inspiratie en hulp – iets wat ik altijd doe, maar nu had ik zijn hulp meer nodig dan ooit: ik wist niks om te schrijven. Maar het volgende wist ik wel en ik bad dan ook: “Vader, ik wil de lezeressen Uw rijke zegen meegeven voor 2018. Dat ze vol vreugde uit mogen zien wat het nieuwe jaar gaat brengen.” Ik bad dit tegen mijn eigen gevoel in, want ik zie er best tegenop wat 2018 zal brengen. Een jaar waarin mijn moeder chemotherapie, een operatie en bestraling moet ondergaan omdat bij haar borstkanker is geconstateerd. Ik besef heel goed dat ik het zelf niet hoef te ondergaan, maar het raakt ook mij tot in het diepst van mijn ziel. Toen sprak God, dwars door mijn verdriet heen: “In Jezus is 2018 een ‘Jubeljaar’!”


Het voelde raar, maar tegelijkertijd ook bemoedigend, dat God liet weten dat ik het “moest” gaan hebben over het Jubeljaar. Een Jubeljaar klinkt feestelijk en vrolijk, een jaar vol gejubel, en jaar vol vreugde.

Lieve dochter van God, ik weet niet in welke omstandigheden jij zit, maar dwars door alles heen bid ik jou toe dat 2018 een Jubeljaar zal zijn, want in Jezus is het Jubeljaar aangebroken.

Laten we lezen in Lukas 4: 16-21

Zo kwam Jezus ook in Nazaret, waar Hij was opgegroeid. Zoals altijd ging Hij op de heilige rustdag naar de synagoge. Hij stond op om voor te lezen. Ze gaven Hem het boek van de profeet Jesaja. Hij deed het open en zocht de plaats op waar staat:  ‘De Geest van de Heer is op Mij. Hij heeft Mij met zijn Geest gezalfd om aan arme mensen goed nieuws te brengen. Hij heeft Mij gestuurd om mensen die een gebroken hart hebben te genezen. Om gevangenen te vertellen dat ze vrij zijn. Om blinde mensen te vertellen dat ze weer kunnen zien. Om slaven als vrije mensen weg te sturen. En om te vertellen dat het feestjaar van de Heer begonnen is.’ Dat las Hij voor. Daarna deed Hij het boek dicht, gaf het aan de dienaar terug en ging zitten. Iedereen keek aandachtig naar Jezus. Hij begon: “Nu zijn deze woorden uit de Boeken werkelijkheid geworden.” (BasisBijbel)

Met het feestjaar, zoals de BasisBijbel het noemt, wordt het Jubeljaar bedoeld dat om de 50 jaar gevierd moest worden. In het Jubeljaar werden slaven vrijgelaten, kregen mensen hun grond terug en werden schulden kwijtgescholden. Lees ook maar eens Leviticus 25. Het Jubeljaar liet als het ware alvast zien wat Jezus later zou komen doen.

Jezus kondigde aan dat deze woorden, de woorden die Hij sprak, werkelijkheid zijn geworden. Het Jubeljaar van de Heer is begonnen, en In Jezus mogen we het Jubeljaar blijven vieren!

Je bent geen slaaf meer maar een koningsdochter.

Jubel en juich! Want door het offer van Jezus ben je geen slaaf meer van de zonde. De zonde zal niet langer over je heersen. Je bent een prachtige koningsdochter, geroepen om de wil van de Vader te doen en te wandelen in vrijheid. Gods Geest die in jou woont, maakt je vrij, Hij getuigt tegen jouw geest dat je een dochter bent van God.  De Heilige Geest spreekt tot je hart dat het offer van Jezus genoeg is voor jou en dat jij zijn offer waard bent.

Neem jouw grond weer in eigen bezit.

Jubel en juich! Want door het offer van Jezus mag jij jouw grondgebied, dat de duivel eens geroofd heeft, weer in bezit nemen. Bijvoorbeeld jouw eigenwaarde die van je afgenomen is, of je onbevangenheid.  Zet voet op de grond die jou toebehoort, neem het terug in bezit. Jij bent er de rechtmatige eigenaar van. Misschien zijn er leugens op jouw grond gezaaid waardoor je denken beïnvloed wordt. Trek dit, net als onkruid, met wortel en al eruit! Plant Gods woord ervoor terug, Gods woord dat zegt: ‘Jij bent perfect in mijn ogen en Ik hou van jou met mijn eeuwigdurende liefde.’ Wat een vrucht zal dat geven.

Je schuld is kwijtgescholden!

Jubel en juich! Want door het offer van Jezus is alles volbracht! De schuld die wij door onze zonde hadden is betaald. Jezus droeg onze schuld, en heeft ook het document met voorschriften waarin wij werden aangeklaagd, uitgewist en het vernietigd door het aan het kruis te nagelen (Kol.2:14, NBV).

Door het bloed van Jezus is er een streep gehaald door het strafblad van jouw verleden dat tegen je getuigde. Elke aanklacht die de duivel nu nog tegen jou heeft zal ongeldig worden verklaard. Je bent volledig vrijgesproken van schuld. Je bent vrij om zonder schuld voor God te staan. Een geweldige reden om te jubelen ondanks de verdrietige omstandigheden waarin we soms kunnen verkeren. We mogen zonder schroom naderen tot aan het Vaderhart van God. De bron van ons bestaan waar we alles wat we nodig hebben kunnen vinden: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, hulpvaardigheid en zelfbeheersing.

Vind jij het, door de omstandigheden waarin je verkeert, toch lastig om jubelend het nieuwe jaar in te gaan en te juichen om wat Jezus voor jou gedaan heeft? Dan wil ik je aanmoedigen om vol te blijven houden. Houd moed, geeft de hoop niet op. Jezus wil komen in je pijn en verdriet, Hij wil jouw gebroken hart genezen. Hij wil je kracht geven om door te gaan en niet op te geven. Hij is in alles nabij. En eens… eens komt Hij weer terug en zal Hij alle tranen wissen, dan zal er geen moeite en verdriet meer zijn. Dan zal het echt voor eeuwig een gejubel zijn!

Aan de slag!

Dank Jezus voor het geweldige offer dat Hij gebracht heeft!

Wat roept het woord Jubeljaar bij jou op? Hoe zie jij dit voor jezelf?

Wellicht ben jij nog als slaaf ergens aan gebonden, heb je stukken eigen grond nog niet in je bezit, of ga je gebukt onder schuldgevoel? Belijd het aan God en ontvang vergeving en vrijheid. Gods Geest wil jou helpen om hier mee aan de slag te gaan.

Geloof dat 2018 jouw Jubeljaar wordt!

Wist jij dat op jou ook Gods Geest rust? Jij bent als dochter van God met zijn Geest gezalfd. Kijk eens om je heen, aan wie kan jij vertellen dat het Jubeljaar van de Heer is ingegaan?

Luister eens dit lied van Hanne de Vries en jubel en juich!

Deel deze overdenking

 1. Bep schreef:

  Prachtig Carola, dank je wel voor deze bemoediging. Vandaag ontmoet ik een hele lieve vriendin, die heel diep in haar leven zit. Haar man heeft haar verlaten en haar zoon van veertien is er zo door van slag, dat hij vorige week zichzelf gesneden heeft. Zij klampt zich zo vast aan de Here en krijgt zoveel kracht van Hem. Deze bemoediging zal haar zeker goeddoen. Jij en je moeder heel veel sterkte gewenst voor de komende tijd.
  God zegene haar behandeling!

  • carola schreef:

   Bep, wat een heftige en verdrietige situatie van je vriendin. Wat zal ze zich als moeder machteloos voelen om haar zoon, wat raakt mij dit. Maar ook hoe jij verteld over haar vertrouwen in God, en de kracht die ze ontvangt om hier mee om te gaan. Daar dank ik God voor! En wat fijn dat jij er voor haar bent! Ik hoop van harte dat de overdenking haar heeft kunnen bemoedigen!
   Dank je wel voor je zegenen woorden. Ik wens ook jou en je lieve vriendin en haar zoon Gods nabijheid toe.
   Liefs Carola

 2. Francine schreef:

  Wauw, wat een krachtig stuk! Het is zo goed en belangrijk om al die waarheden over jezelf te proclameren, de duivel duidelijk te maken dat je volledig van God bent en vrij bent door Jezus’ offer. En zo je land terug te veroveren!

 3. jacqueline schreef:

  oh meid… t was weer zover hoor.. een regeltje ..en ik dacht dit is Carola.. wat geweldig dat jij zo je eigen stijl hebt ..ontvangen.. want dat is t ..lieverd,,,je stelt je beschikbaar en daardoor stromen de bemoedigende woorden door je heen… ik zegen je in je Jubeljaar met heeeeeel veel wijsheid,, liefde ..fijngevoeligheid ..on vrouwen in je omgeving met te laten jubelen !!! Bovenal zegen ik jou en je moeder met de intimiteit van de Here Jezus,,,!!! heel veel liefs,, Jacq

  • carola schreef:

   Lieve Jacq.

   Wat ben je toch een grote schat!!! Ik hoop dat je ondanks. ….met mij mee jubelt! Dat je de fut en energie hebt om ook letterlijk mee te jubelen.
   Zegen ook voor jou! Dikke knuffel Carola

 4. Kim schreef:

  Lieve Carola ?
  Ontzettend bedankt voor jouw altijd prachtige en bemoedigende woorden ? :’) ik bid voor jouw moeder om gezondheid en zegen voor haar behandeling en dat God jullie mag dragen in Zijn liefdevolle Vaderarmen in deze moeilijke tijd ?

  Veel liefs & Gods zegen ??

  • carola schreef:

   Dank je wel lieve Kim voor je lieve woorden.
   We merken inderdaad dat God ons draagt, en we zijn erg dankbaar dat mijn moeder de 1e 3 kuren goed is doorgekomen. Nog een weg te gaan, maar God is erbij!

   Blessings!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap