Ik kan alle dingen aan

25

feb

Anna-Carina

‘Ik kan alle dingen aan’. Is dat wel zo, kan ik echt alles? Hoe doe ik dat dan? Vandaag staat een vers uit Filippenzen 4 centraal. Door op verschillende manieren naar dat vers te kijken, hoop ik je te helpen bij het beantwoorden van de bovenstaande vragen.

Een Bijbeltekst kun je op verschillende manieren lezen. Door de nadruk op bepaalde woorden te leggen, kan de inhoud ervan wijzigen. In deze blog wordt Filippenzen 4:13 bestudeerd door middel van het veranderen van de nadruk in het vers:

Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.”
(Filippenzen 4:13)

Het bovenstaande vers wordt hieronder zes keer benoemd, maar elke keer staat er een streep onder een ander woord. Lees het vers nogmaals, maar leg bij het lezen van het vers de nadruk op het onderstreepte woord. Neem de tijd na het lezen van elke zin om erover na te denken voordat je de volgende zin leest.

Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.
Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.”
Ik kan alle dingen aan, dankzij Christus die mij kracht geeft.”

Dit vers geeft mij steeds weer een boost. Er is niets wat je niet kan, weet je waarom? Omdat je de kracht ervoor van God krijgt, niet van jezelf. Hij geeft die aan je, waardoor jij alle dingen aankan. Ja, er staat echt alle dingen.

Voor mij zit de kern van het vers in de woorden: ‘dankzij Christus’. In een andere vertaling staat er ‘door Hem’. Op eigen houtje lukt het niet. Misschien denk je het even onder controle te hebben, maar op de lange termijn kan je het niet uit jezelf. Door Hem kan je het wel. Als je naar God gaat, kracht haalt uit Zijn woord en in gebed Hem erom vraagt, dan krijg je als het ware ‘super powers’ van Hem. Hij geeft je kracht om alle dingen aan te kunnen.

Lieve koningsdochter, neem dat mee vandaag. Als je iets moeilijks voor de boeg hebt en denkt het niet aan te kunnen, denk dan aan dit vers. Denk aan de kracht die God je wil geven. Bid om Zijn kracht.

Aan de slag!
Wat sprak je aan in de bovenstaande tekst uit Filippenzen? Waar heb jij kracht voor nodig? Gebruik dit vers om in gebed aan God voor te leggen waar je tegenaan loopt en kracht voor nodig hebt. Tip: Probeer deze aanpak met andere verzen, één van je lievelingsverzen bijvoorbeeld. Leg de nadruk op verschillende woorden van het vers. Wellicht ontdek je daardoor nieuwe dingen.

Deel deze overdenking

 1. Ellen schreef:

  Mooi geschreven!
  Dank voor deze reminder!
  Echt een fijne bemoediging!

 2. Rianne schreef:

  Dit is een van mijn favoriete verzen!

  Je mooie toelichting maakt het nog weer even een moment om er bij stil te staan.

  Thx!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap