Hoe sta jij in de maatschappij?

06

mei

Dorine

Vandaag gaan we nadenken over onze maatschappij met daarbij als hoofdvraag: Hoe sta jij in de maatschappij? We leven in een individuele samenleving. Het gaat om jezelf ontplooien, de beste kansen voor jezelf creëren, en dit gaat hand in hand met de term ‘prestatiemaatschappij’. Het beste halen uit jezelf, doen wat je leuk vindt en daarin excellent worden. In de gesprekken die we voeren met mensen om ons heen schemert dit vaak ook door. Naar aanleiding van zo’n gesprek blijf ik vaak met een MAAR-gevoel zitten. Ja, het is goed om te doen waar je goed in bent; ja, het is goed om op je eigen grenzen te letten; ja, het is goed om je verder te ontplooien, MAAR…

Ik en mijn behoeftes

Het gaat in deze gesprekken vaak alleen maar om de IK-vorm. Een aantal jaar geleden ben ik door een donkere periode gegaan, ik was helemaal opgebrand. Moe van alle eisen die ikzelf, maar ook de maatschappij, aan mij stelde.

Ik kon er zelf niet uitkomen, dus op naar een psycholoog. Ook met de psycholoog kwam ik geen stap verder. De opdracht die ik meekreeg was: zet jezelf op nummer één! Denk na over de vragen: Hoe voel IK me? Waar loop IK tegenaan? Welk cijfer geef IK MIJN dag? Wat heb IK nodig om het leven makkelijker te kunnen maken? Begrijp mij niet verkeerd, dit zijn hele goeie vragen, juist als je in een burn-out zit en jezelf helemaal kwijt bent. Maar het hielp mij niet. Ik had het namelijk nodig om 6 maanden op een onbewoond eiland te zitten met de zon op mijn gezicht, een cocktail in de ene hand en een goed boek in de andere hand, rust, stilte, mijn eigen tempo, geen gedachten van anderen, geen vragen van anderen, geen zorgbehoeftes van anderen, alleen maar IK en mijzelf.

Maar dat was helemaal niet mogelijk! Thuis zat er een heel gezin op mij te wachten! Mijn man had zich nog wel prima kunnen redden zonder mij, maar mijn kinderen waren nog klein en hadden een moeder nodig die er voor hen was.

Ik en mijn leven

Na een jaar was ik er nog steeds niet uit. Ik ben in contact gekomen met een coach. Samen met hem ben ik gaan kijken naar de verschillende rollen die ik in het leven heb: Dorine, echtgenoot, moeder, dochter, zus, vriendin, collega. De coach pakte het holistisch aan en we zijn samen gaan kijken naar al deze verschillende rollen, naar mijn karakter, mijn normen en waarden en mijn overtuigingen die bij al die rollen naar voren kwamen. Dit was een bijzondere tijd waar ik veel over mijzelf, maar ook over anderen, te weten ben gekomen. Langzaamaan begin ik uit mijn donkere grot te kruipen.

Het lukte mij niet om uit de grot te kruipen door te kijken naar ‘IK en mijn gevoel’, maar door te kijken wie ik ben in de maatschappij, welke rollen ik inneem, waar ik in deze verschillende rollen tegenaan loop en hoe ik daarin verder kan.

We leven in een samenleving

We leven allemaal in een samenleving, JIJ en IK samen. We hebben allemaal verschillende rollen, we hebben elkaar nodig om te leven en om lief te hebben. Soms moet IK dan een stapje achteruit doen om JOU meer ruimte te geven en andersom net zo goed, soms moet JIJ een stapje achteruit doen om MIJ de ruimte te geven. Een individuele samenleving is helemaal geen samenleving, daar gaat het alleen maar om je eigen IK, als het niet goed is voor MIJ om een stapje achteruit te doen, dan doe IK dat niet.

Wat kunnen we leren uit de Bijbel?

Als we de Bijbel openslaan, komen we vanaf het begin al een samenleving tegen. In de schepping zie je dat God ons samen heeft neergezet. Adam alleen kwam niet tot zijn recht, daarom schiep God Eva. Ze kregen de opdracht om samen te heersen over de wereld. Door de geschiedenis van de mensheid heen zien we dat de mens voor zichzelf ging leven. Ze hielden geen rekening met elkaar. Geweld, afgoderij, uitbuiting: iedereen deed maar waar hij zelf zin in had.

Heb je naaste lief als jezelf

Op een dag geeft God aan zijn volk leefregels. Jezus zegt dat we de gehele wet kunnen samenvatten in twee geboden:

“De belangrijkste wet is: ‘Luister, Israël, de Heer is Eén. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat je hebt.’ De tweede wet, die net zo belangrijk is, is deze: ‘Houd net zoveel van je broeders (en zusters) als van jezelf.’ Geen enkele wet is belangrijker dan deze twee.”

(Markus 12:29-31 BB)

God houdt oneindig veel van jou! God houdt ook oneindig veel van alle personen die je tegenkomt in je leven! Hij vraagt van jou en van mij om van onszelf te houden, om onszelf te accepteren. Hij verwacht van ons dat wij ons ontplooien, dat we gaan groeien en bloeien in ons leven. Hij verwacht dat wij de mensen om ons heen dezelfde ruimte geven om zich te ontplooien en om te gaan groeien en bloeien.

Aan de slag!

Dit komt misschien op je over als een vrij kritische blog. Dat is het ook, ook naar mijzelf toe. Ik hoop dat het je aanzet om na te denken over onze maatschappij en over hoe jij staat in deze maatschappij. Denk eens na over de volgende vragen:

  • Hoe sta ik in de maatschappij?
  • Waar loop ik tegenaan in deze maatschappij?
  • Wat is mijn kijk op de mensen om mij heen? Kijk ik naar de ander met evenveel liefde als naar mijzelf?
  • Geef ik anderen om mij heen de ruimte om te groeien?
  • Wat kan ik hierover in de Bijbel lezen? Leestip: Matteüs 5-7.

 

Deel deze overdenking

  1. Annet schreef:

    Mooi, dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap