Hoe om te gaan met een andere religie of overtuiging? 

22

jun

Eline Verhaar

Je groet elkaar, of niet. Je werkt met elkaar en hebt een praatje over koetjes en kalfjes, of niet. Je bent buren en komt bij elkaar op de koffie, of niet. We kiezen vaak ‘veilig’, herken ik ook bij mijzelf. Een christelijke basisschool, christelijke camping, christelijke werkgever, en ga zo maar door. Doen we dit niet stiekem een beetje omdat er altijd een bepaald gevoel is rondom mensen die een andere religie of overtuiging erop nahouden? Zijn we bang voor een discussie? Bang om niet onszelf te kunnen zijn? Waarom is dat eigenlijk? En wat zegt de Bijbel hierover? 

We zijn allemaal gelijk 

God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep Hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij de mensen. 
– Genesis 1:27 (NBV21) 

God schiep ons, ons allemaal. Dat God ons schiep, leer je vaak als eerste. Tenminste, als je net als ik christelijk opgevoed bent. Ik kan me herinneren dat dit zo ongeveer les één was. God schiep de hemel, de aarde en ons mensen. Maar besef je ook dat God niet alleen de christenen schiep? Hij heeft iedereen gemaakt! Alle mensen op deze wereld. Dus ook die mensen die een andere religie aanhangen. Voor Hem zijn wij allemaal gelijk. Gemaakt naar Zijn evenbeeld. 

Als wij voor God allemaal gelijk zijn, is hierin de eerste les. Wij zijn, als mensen op deze wereld, gelijken. Behandel elkaar dan ook zo.   

Wees vriendelijk 

Wie er ook voor je staat, hoe het gesprek ook gaat. Wees vriendelijk voor elkaar. Als je ‘vriendelijkheid’ googlet staat er de volgende uitleg: aangenaam, beleefd en bereid om te helpen. Dit is hoe God wil dat wij met alle mensen omgaan. Hierin lees ik ook wel een oproep om wat vaker te hulp te schieten, of te koken voor die buren in de bijstand. Te helpen met taallessen aan de immigranten, of je huis te openen voor ongelovigen om met jouw gezin de christelijke feestdagen te vieren.  

Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij. 
– Filippenzen 4:5 (NBV21)

Paulus schreef dit aan de Filippenzen. En dit laatste stukje van deze tekst is typerend: ‘De Heer is nabij.’ Hiermee bedoelt Paulus dat we ten alle tijden vriendelijk moeten zijn. Ook als het lastig is, we niet vriendelijk behandeld worden door anderen, of je misschien in een verhitte geloofsdiscussie raakt op het werk met een andersgelovige collega. De Heer is nabij. Wij mogen Hem vragen om ons die vriendelijkheid te geven.  

Vertel dat je christen bent, maar forceer niets 

Ergens, diep in ons, zit de wil om te evangeliseren. Zeker als je zo’n mega fijne kerkdienst hebt gehad. Dat je vol vuur naar buiten loopt. Je je sterk voelt in je geloof en denkt: WAUW! God is zo goed!
Dat gevoel gun je iedereen. Maar sommige mensen kan dat directe evangeliseren afschrikken.  

Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn. 
– Johannes 13:35 (NBV21)

De liefde van God in ons zal schijnen als een licht in de wereld. De liefde voor elkaar zal laten zien dat we bij Hem horen. Draag deze liefde uit in je dagelijks leven. Naar alle mensen die je tegen mag komen. Iedereen die op je pad komt. Christen, moslim, atheïst, twijfelaar of boeddhist. En ook als je misschien niet altijd de moed voelt om te evangeliseren… dan nog kan jij als christen jouw liefde, vriendelijkheid en licht laten zien aan iedereen om je heen.  

Aan de slag! 

Denk eens na over welke andersgelovige in je omgeving jouw raakt, of waar je een warm gevoel bij krijgt. Doe deze week iets kleins, iets vriendelijks, iets liefdevols voor deze persoon. Bid dat God het tot zegen zal laten zijn in  zijn of haar leven.  

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap