Hoe kijk jij naar de mensen om je heen?

09

jan

Sanne van Heukelum

Hoe denk je over de ander? Hoe zie je hem of haar? Zie je de ander als kwetsbaar mens, net als jij? Of kijk je kritischer naar de ander? Wanneer je iemand niet meer als mens zoals jezelf ziet, dan ontstaan er problemen. Jozef en zijn broers zijn hier een voorbeeld van. 

Als mens maken we in ons hoofd categorieën. Dit doen we al van kinds af aan om de wereld te begrijpen. Zo weten we van kleine kenmerken meteen veel informatie. Een zwarte hoodie in een donkere steeg is gevaar. Wegwezen! Maar niet elke zwarte hoodie los is gevaar. Niet elke categorie klopt die we hebben aangemaakt. Die categorieën zijn stereotypes. Ze helpen ons om in korte, snelle tijd “sense” te maken van alles wat we om ons heen zien, wat nodig is om te overleven. Helaas brengt het ook veel pijn.

Jozef en zijn broers

In Genesis 37 lezen we hoe de broers Jozef zien aankomen. Voorafgaand aan dit verhaal lees je al dat de broers Jozef niet zo aardig meer vinden. Jozef wordt voorgetrokken door hun vader en Jozef heeft rare dromen waarin de broers voor hem buigen. Niet bevorderlijk voor de relatie dus.

Wat opvallend is aan dit specifieke stuk, is dat de broers zeggen “Daar is die meesterdromer”, als ze hem zien aankomen (vers 19). Ze zeggen niet dat Jozef hun broer is. Het klinkt ook haast wat sarcastisch. Dat gevoel van broederschap is ondertussen zo ver weg: er zit alleen maar haat. Ze zien niet meer dat Jozef hun eigen bloed is. En dat heeft gevolgen. Ze gooien Jozef in de put en verkopen hem als slaaf.

Het gebeurt vaak in onze wereld dat we mensen wegstoppen in categorieën, om te vergeten dat het ook gewoon mensen zijn. Mensen van vlees en bloed, die proberen het beste van hun leven te maken. Dit heet ook wel ‘jezelf dissociëren van andere mensen’: afstand nemen en de verschillen benadrukken. Dit helpt om afstand te creëren, waardoor je je minder schuldig voelt over wat die mensen meemaken. Het ‘ontmenselijken’ van anderen maakt het voor onszelf makkelijker. Maar is dat wat God van ons vraagt?

Wat zie jij als je naar anderen kijkt? Zie jij nog dat het ook gewoon een mens zoals jij en ik is? Of zie je vooral je gedachten over hun bevolkingsgroep, achtergrond, uiterlijk of houding?

Aan de slag!

Kijk het nieuws vandaag en probeer je bij elk item te herinneren: “Dit is ook gewoon een mens zoals ik.” Hoe verandert dit je blik?

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Ik moet denken aan een oud lied:
  Jezus open mijn ogen, leer mij de mensen te zien zoals U ze ziet uit de hoge, U bent de Heer die ik dien!

  Dankjewel Sanne voor deze reminder🙏🏻💖

 2. Joke schreef:

  Bedankt sanne
  Ik hoop dat vele hun blik anders maken is nodig in de wereld.
  De ander zien met de blik van Jezus.hoe mooi zou de wereld dan zijn.
  Zegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap