Hoe Gods Geest jouw leven tot ongekende hoogte kan brengen

24

jul

Tirza Rots

Op mijn vrije dag ben ik neergestreken op een bankje op de hei. De vogels fluiten. Het warme zonlicht streelt mijn wangen. De geur van schapen omringt mij. Door de glazen van mijn zonnebril bekijk ik de mensen die langslopen. Er zijn meer mensen vrij zo te zien. Kinderen laten vrolijk lachend hun vliegers op. In verschillende kleuren en maten. Tegen een strakblauwe lucht tekenen zich hun contouren af. Nog even mijmerend blijf ik zitten. Het beeld van de vlieger doet mij denken aan mezelf. Aan hoe graag ik zelf de touwtjes van mijn leven in handen heb. Misschien herken jij het ook wel?

Hoe graag zijn jij en ik zélf de regisseur van ons leven. Hoe vaak rennen we hard vooruit in een poging onze vlieger van de grond te krijgen? We verlangen ernaar hoger te vliegen, maar we vergeten de wind. Het vliegeren is namelijk een samenspel tussen de juiste bewegingen aan het touw en het waaien van de wind. 

Nadat Hij dit gezegd had, blies Hij op hen en zei tegen hen: Ontvang de Heilige Geest.
– Johannes 22:20 (HSV)

En toen de dag van het Pinksterfeest vervuld werd, waren zij allen eensgezind bijeen. En plotseling kwam er uit de hemel een geluid als van een geweldige windvlaag en dat vervulde heel het huis waar zij zaten. (…) En zij werden allen vervuld met de Heilige Geest.
– Handelingen 2: 1-4 (HSV)

Je snapt vast waar dit over gaat. De wind is een beeld van Gods Geest. We kunnen de Geest zelf niet zien. Maar wél Zijn uitwerking! In de Bijbel wordt hetzelfde woord gebruikt voor zowel Geest als wind. Zoals de wind ongrijpbaar is, zo is Gods Geest dat ook. De wind waait waarheen hij wil. Zo hebben we ook geen ‘vat’ op Gods Geest. We kunnen Hem niet voorspellen of sturen. De Heilige Geest is en blijft een mysterie en is vrij om te doen wat Hij wil!

De wind waait waarheen hij wil en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat; zo is het met iedereen die uit de Geest geboren is.
– Johannes 3:8 (HSV)

Ik vermoed dat veel christenvrouwen vaak op eigen kracht dit leven door ‘rennen’. Heftig trekkend aan het touw, vermoeid van de vele pogingen om hun levensvlieger in de lucht te houden. Steeds opnieuw duikelt hij weer naar de grond. Eenmaal op de grond sta je met man en macht te trekken om hem weer omhoog te krijgen. 

Samen

Toen onze kinderen jonger waren vliegerden we soms aan het strand. De wind kon dan flink aan het touw trekken. Hoe mooi was het dan dat één van hen samen met papa de vlieger ‘bestuurde’. Als ze samen met papa aan de touwtjes trokken ging het goed. De vlieger kon tijden lang hoog aan de hemel blijven staan. Met als gevolg: een blije papa en blije kinderen. 

Als je leert vliegeren, doe het dan samen met jouw Hemelse Vader. Hij weet als geen ander hoe jouw levensvlieger kan opstijgen. Belangrijk daarbij is dat je de touwtjes van jouw leven steeds meer uit handen geeft. Als jij strak aan de touwtjes blijft trekken en de vlieger geen ruimte geeft, dan gaat het niet. Op het juiste tempo mag jij leren de touwtjes te laten vieren, zodat Gods Geest jouw individuele, prachtige, kleurige vlieger tot ongekende hoogte kan brengen. Boven jouw menselijke kunnen.

Samenspel

Je hoeft het niet op eigen kracht te doen! Stop met je pogingen om het zélf voor elkaar te krijgen. God heeft jou Zijn Geest gegeven. Als jij leert bewegen in samenspel met Gods Geest dan ga jij (in) de goede richting!

Hoe meer je samen optrekt met jouw Hemelse Vader, hoe meer jij leert bewegen in samenspel met Gods Geest en hoe beter jij bestand bent tegen de stormen van het leven. En als je even in de kreukels ligt, je vlieger is neergestort, maak je dan geen zorgen. Een vlieger heeft een reparatiekit. Een onderdeel kan gerepareerd of vervangen worden! Op een dag mag jij weer vliegen. Op de wind van Gods Geest. 

Jij bent jij

Je hoeft niet net zo hoog te vliegeren als anderen. Je hoeft je kleurenpatroon niet te vergelijken met andere vliegers. Het gaat er niet om hoe groot jouw vlieger is. Je mag, samen met vele andere vliegers, Gods veelkleurigheid ten toon spreiden. Als jij je door Zijn Geest laat leiden! 

Vlieger je mee? Ik wens je een mooie vlucht! 

Aan de slag!

We leven vaak vanuit (een verlangen naar) ‘controle’. Maar God wil juist het tegenovergestelde: dat jij leeft vanuit overgave. Kies jij ervoor jouw leven door Gods Geest te laten leiden?
Bid je het gebed in het volgende lied mee?
Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart – YouTube

Deel deze overdenking

 1. G.Duinstra-Reirsma schreef:

  Een mooie overdenking. Ik ben 4 maanden geleden weduwe geworden en zit in een rouwproces. Probeer als Christen nu balans in m’n leven te krijgen met vallen en opstaan
  Ik leg mn leven in Gods hand.

  Mvgr Gerry

  • Tirza Rots schreef:

   Wat een verdrietige situatie, dat je weduwe geworden bent, Gerry…. Begrijpelijk dat je met vallen en opstaan je weg zoekt. Rouwen is rauw. God ziet dat wat in je hart leeft. Veel sterkte, kracht en troost toegebeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap