Hoe geef jij richting aan je leven?

27

sep

Sanne van Heukelum

In het leven moet je constant bijsturen. Je maakt keuzes en later kom je er achter dat het misschien toch niet de beste keuze was. Of soms gebeuren er andere dingen die jouw pad beïnvloeden. Als je je doel voor je hebt, weet je wanneer je moet bijsturen. Het is net als het varen van een boot.

Afgelopen zomer heb ik een tijdje door Friesland gevaren met een boot: enorme luxe en een heerlijke tijd. Als je achter het roer staat, kom je erachter dat het heel moeilijk is om precies rechtdoor te gaan. Allereerst geeft het roer niet aan wat precies het midden is. Daarnaast zijn er allerlei andere invloeden die ervoor zorgen dat, ook al heb je het roer precies recht, je toch een andere kant op gaat. Zo blaast de wind, kan er onderwaterse stroming staan of duwen de golven je van je koers af. Dit maakt dat je constant aan het bijsturen bent: tikkie naar rechts, oké teveel, stukje terug naar links.

In de Bijbel wordt vaak gesproken over het pad dat je bewandelt en Gods weg gaan. Dit kan soms leiden tot veel zorgen: wat is die weg? Maak ik vandaag keuze A of B? Wat wil God dat ik doe? In de Bijbel staan veel verhalen en wijze lessen die we kunnen gebruiken om in situaties onze weg te kiezen. Maar soms is het niet duidelijk of begrijp je het niet. Het enige wat je dan kan doen is gaan en onderweg bijsturen. Misschien maak je vandaag de keuze om linksaf te gaan, en kom je er dan achter dat dit toch niet passend is. Of zijn er andere invloeden die ervoor zorgen dat het toch niet de beste keuze was. Dit kan gebeuren. Het leven is elke dag weer aanpassen en opnieuw je koers bepalen.

Doel bepalen

Belangrijk hierbij wel is dat je enigszins weet welke kant je op wilt. Je hoeft hierbij niet meteen te weten waar je over vijf jaar wil staan. Het gaat niet om een levensplan. Houd het in kleine stapjes en probeer te bedenken waar je over een week, een maand of een jaar wil staan. Of wat je wil leren. Wat wil je bereiken? En wat heb je hiervoor nodig? 

Heb jij al ontdekt wat jouw talent is? Dit kan je helpen om richting in je leven te geven. Vanuit de Bijbel (onder andere Matteüs 25, Exodus 35:30-35, 1 Korintiërs 3:10) mogen we leren dat God ons talent heeft gegeven. Ieder uniek om te gebruiken in jouw omgeving. Als jij weet wat jouw talent is, ga dat dan inzetten. God zal je de kracht geven om het talent te gebruiken (1 Korintiërs 15:10). Ik geloof dat het talent dat God jou heeft gegeven past bij wat jij mag doen in je leven. Misschien is het ietwat buiten je comfortzone. Maar steek het talent niet in de grond, maar gebruik het, groei erin, en investeer erin.

Hoe bijsturen?

Zodra je je richting hebt gekozen, is de volgende stap je hieraan houden. Zoals ook met een boot, kan dit heel lastig zijn. Bijsturen in het leven gaat om andere keuzes maken. Waar geef je prioriteit aan? Wat moet je doen om te bereiken wat je wilt? Zo kan je je richting bijstellen.

Aan de slag

Ga jij de goede richting op?

Schrijf jouw talent(en) op en bepaal wat je hiervoor moet doen om deze te laten groeien. Zijn er mensen/activiteiten die je moet loslaten, omdat dit geen prioriteit heeft?

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap