‘Het is genoeg!’ – Een boodschap voor wie vermoeid is.

12

nov

Charlotte Molenaar

Overprikkeld en oververmoeid. Een beklemmend gevoel, omdat mensen afhankelijk zijn van jouw zorg en je er niet zomaar even tussenuit kunt. Je draagt verantwoordelijkheid, maar soms wordt de last je te zwaar. En de last wordt steeds zwaarder, omdat je energie opraakt en je hem amper kan vasthouden. Je voelt je vermoeid. Psalm 23 is een boodschap voor een ieder die gebukt gaat onder die zware last. Lees je mee?

De HEER is mijn herder.
Het ontbreekt mij aan niets.
– Psalm 23:1 (NBV21)

Het ontbreekt je aan niets. Hoe kunnen deze woorden nu waar zijn? Het lijkt haast te mooi om waar te zijn. Makkelijke woorden, die totaal niet raken aan jouw leven. Aan jouw uitputting. Aan de vermoeidheid die je elke dag weer voelt, als je jezelf uit bed sleurt en weer volledig te kortschiet in alle dingen.

De HEER is mijn herder.
Het ontbreekt mij aan niets.

Laat de woorden door dringen. De HEER is mijn herder. Het ontbreekt mij aan niets. Kauw erop. Al ga je door het dal van de schaduw van de dood. Ja, doodmoe kun je soms voelen vanbinnen, omdat je zo geleefd wordt door alle verwachtingen die mensen van je hebben. Vermoeid van alle eisen die aan mij gesteld worden en het gevoel van tekort schieten. Niet genoeg. Ik ben niet genoeg.

De HEER is mijn herder.
Het ontbreekt mij aan niets.

Het ontbreekt je aan niets. Je hoeft geen prestaties meer te leveren, geen resultaten te behalen om genoeg te hebben, om genoeg te zijn. De HEER is je herder, daarom ontbreekt het je aan niets. Je mag de prestatiedrang en verwachtingen van je af laten glijden. Door de Herder heb je genoeg.

Je hoeft niets meer

De HEER is mijn herder.
Het ontbreekt mij aan niets.
Hij laat mij rusten in groene weiden
En voert mij naar vredig water

Geluk en genade volgen mij
Alle dagen van mijn leven.
Ik verblijf in het huis van de HEERE
Tot in lengte van dagen.

Je hoeft niets meer. Er zijn groene weiden waar je aan mag rusten. Vredig water waar je gespannen zenuwen tot rust mogen komen. Natuur die weldadig is voor je ziel en lijf. Rust. Vrede. Die werkelijkheid opent God voor je. Voor jou, jij die zo moe bent. Moe, zo moe. Maar het is genoeg. De Herder heeft genoeg. Je hoeft niet nog meer te presteren. Nog meer te geloven.

Je mag rusten in het genoeg van de Herder.

Aan de slag!

Je hoeft helemaal niets, want God is bij je. Laat die gedacht op je inwerken als je de woorden van Psalm 23 op je in laat werken

Deel deze overdenking

  1. Geertje schreef:

    Wat bijzonder; mijn worsteling van de week; het antwoord OP mijn verjaardag. Hij voorziet dus echt…

  2. Elise schreef:

    Heel mooi. Zelf ervaren dat dit besef zoveel kan doen en geven: rust, ontlading, vrede..
    Onwijs belangrijk in deze hectische wereld waar altijd iets verwacht wordt.. bij God niet. Je mag er ook gewoon ‘zijn’, rusten, genieten.🤎🌿

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap