Het goede nieuws delen? *Slik!*

11

feb

Mandy

Laten we het hebben over… evangeliseren! Delen van het goede nieuws. Ja, lekkere binnenkomer hè? Lopen de rillingen over je rug als je dat woord hoort? Of spring je enorm enthousiast op en ben je klaar om te gaan? Eerlijk gezegd behoor ik vaak tot de eerste groep. Ik wéét dat God ertoe oproept en dat het belangrijk is, maar erom staan te springen? Nee, niet echt… Maar wat als het méér inhoudt dan dat ongemakkelijke gevoel dat mij (en jou) bekruipt? Wat als ons beeld simpelweg wat bijgesteld moet worden?

Laten we bij het begin beginnen: Jezus roept zijn volgelingen meerdere keren op om van het goede nieuws, het Evangelie, te getuigen – bijvoorbeeld in Matteüs 28:19 en Marcus 16:15. En dat geeft me dus best de kriebels! Moet dat écht, Jezus? Spoiler alert: het antwoord is ja. Maar ik leer meer en meer dat het minder met zeepkisten te maken heeft. Hoe dan? Nou, zo:

“Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.”
(Matteüs 5:16, BasisBijbel)

Voel je dat? De kriebels worden rustig! Dit voelt toch heel anders? Zo heeft het meer te maken met relaties aangaan en delen over wat God in je leven doet.  Minder overtuigen en meer inspireren. Minder moeten en meer mogen.

Het goede nieuws delen… met iedereen!

Maar valt je iets op als je bovenstaande tekst leest? Mij wel – de woorden ‘de mensen’. Niet alleen is het inspireren en delen van Gods invloed in jouw leven in het voordeel van ongelovigen – ook als ze dit niet meteen zo zien. Het is óók in het voordeel van andere christenen. Een bemoediging. Als de ander het even niet zeker weet, twijfelt, het niet meer ziet zitten en niet meer weet wat God eigenlijk in hun leven doet of heeft gedaan kan jouw getuigenis een roeispaan zijn waaraan ze zich vastklampen. Een bewijs van dat Hij écht leeft en levend werk doet in de levens van zijn schepselen.

En werkt het andersom niet net zo? Iedereen kent dagen, weken, misschien wel maanden waarin God ver weg voelt. Waarin je eigenlijk niet meer weet of Hij wel aanwezig is en het resultaat daarvan bij lange na niet in je leven te zien is. Een droge en dorre periode. Wat kan het dan een verademing zijn om te zien dat Hij er écht is. Simpelweg doordat anderen erover vertellen. Doordat die vriendin deelt hoe God ingreep in een bepaalde situatie of leidde in een andere. Overtuiging hoeft niet alleen vanuit jezelf te komen. God gebruikt graag anderen in je leven.

Ja, delen met mensen die God (nog) niet kennen is belangrijk. Stel je eens voor dat jouw getuigenis ertoe bijdraagt dat iemand tot geloof komt. Dat is fantastisch! Maar ervoor zorgen dat iemand niet afdwaalt? Ook daar teken ik voor! Delen van het goede nieuws mag met íedereen. Je ongelovige overbuurvrouw of je gelovige tante.

Ik had het laatst toen ik een Instagram-post voorbij zag komen en ik zó bemoedigd werd. Dat heeft me aan het denken gezet. Soms ben ik terughoudend in wat ik (online) deel of niet, want ‘wie weet wat anderen ervan zullen denken’. Maar al is er één iemand die bemoedigd wordt door mijn getuigenis, is dat het dan niet al meer dan waard? Wat denk jij?

Aan de slag!

Hoe kun jij delen met de mensen om je heen? Je gelovige en ongelovige familie en vrienden, studiegenoten of collega’s. Misschien doe je dat al waar maar kan. Dan ben je goed bezig! Maar voor anderen (including me!) geldt dat we een kleine duw in de rug nodig hebben.
Probeer eens na te gaan wanneer het wel in je opkomt om over het Evangelie te delen, maar je ervoor kiest om het niet te doen. Misschien zijn dat juist de momenten dat je meer mag durven en in geloof een stap naar voren mag zetten. Dat kan midden op straat zijn, maar ook op sociale media.
Vraag God of Hij je ontvankelijk wil maken voor de leiding van de Heilige Geest en of je mag leren inzien welke situaties open staan voor zijn aanwezigheid. Ik geloof dat Hij je daarin zal leiden!

Deel deze overdenking

  1. Emke de Jager schreef:

    Mooi onderwerp. Begin met bidden om Gods bewogenheid in jouw hart voor mensen die Hem nog niet kennen! Als Zijn liefde voor hen je vult, komt jouw schroom op de tweede plaats.

  2. Bep schreef:

    Zo heerlijk van deze tijd(van secularisatie, zoals we dat noemden in de kerk). In mijn jeugd mocht je niet omgaan met mensen van buiten de kerk. Evangelisatie gebeurde op de zeepkist. Nu heb ik juist vrienden onder ‘ongelovigen’ . Door trouwe vriendschap kun je juist laten zien wie Jezus is en wat Hij voor ons gedaan heeft.
    Juist ook je eigen(in bescheidenheid) tonen wie Jezus voor jou is, dwing je respect en nieuwsgierigheid af. En daar kun je op voortbouwen. Verder mag je je vrienden in gebed brengen en dan gebeuren er soms grote wonderen. Gods woord keert nooit leeg terug.

  3. Arianne schreef:

    Ikzelf ben absoluut van evangeliseren vanuit relatie. Maar de afgelopen 2,5 Heb ik via Rotsvast Bijbelschool diverse manieren van evangeliseren geleerd en geen enkele daarvan komt overeen met zeepkist. Dus ter bemoediging voor de mensen die het spannend vinden: er zijn ontzettend veel en diverse manieren!

  4. Elk ons gegeven en gebruikt woord is van God gegeven en bevat beelden van de geschapen en te scheppen werkelijkheid. Elk woord werkt door in het leven. Voor kleine dagelijkse dingen en ook als woord voor de toekomst en de te scheppen doelen in het le ven als naar Gods gelijkenis te bereiken (eind-)doel. Het nieuwe Jeruzalem en paradijs op aarde. Waar louter liefde is enngeennschaamte of preutsheid meer is dankzij 100% integerheid. De wegen erheen slingeren en vlechten zich door elkaar. Dat is goed. En nodig om houvast te hebben aan elkaar als iemand even twijfelt aan zichzelf of aan het verre doel. Het kunnen lopen over woelig water lukt alleen als we gezamenlijk elkaar sterken met juiste woorden wandelen naast elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap