Haal de lammen, de blinden en bedelaars

19

apr

Liza

Ik ben opgegroeid met Elly en Rikkert. Niet letterlijk, ik heb ze nooit ontmoet (maar ik zou Elly dolgraag interviewen voor Zij Lacht, dus als iemand haar kent, let me know! :-)). Als klein meisje luisterde ik iedere dag naar cassettebandjes van dit zangduo. Who’s with me here? Soms, in een nostalgische bui, luister ik nog weleens naar liedjes van Elly en Rikkert. Onlangs liet ik me door zo’n liedje inspireren. Benieuwd? Lees dan verder!

In het liedje ‘Bruiloftsmaal’ zingen Elly en Rikkert het verhaal dat Jezus tijdens een maaltijd bij een Farizeeër vertelt aan iedereen die aan tafel zit. Lees maar mee in Lukas 14:

Jezus zei tegen hem: “Iemand ging een grote feestmaaltijd houden. Hij nodigde veel mensen uit. Toen alles klaarstond, stuurde hij een dienaar naar de gasten om te zeggen: ‘Kom, want de maaltijd staat klaar.’ Maar geen van de gasten wilde komen. De eerste man waar de dienaar kwam, zei: ‘Ik heb een akker gekocht. Ik moet die nu gaan bekijken. Zeg maar tegen je heer dat het me spijt, maar dat ik niet kan komen.’ De volgende zei: ‘Ik heb tien ossen gekocht. Ik ga nu kijken of het goede dieren zijn. Zeg maar tegen je heer dat het me spijt, maar dat ik niet kan komen.’ Weer een ander zei: ‘Ik ben net getrouwd. Ik kan echt niet komen.’

De dienaar ging terug en vertelde het zijn heer. Die werd woedend en zei tegen zijn dienaar: ‘Ga onmiddellijk naar de straten en stegen van de stad. Haal daar de bedelaars, de verlamden en de blinden op en breng ze hier.’ Toen de dienaar terugkwam, zei hij: ‘Heer, ik heb gedaan wat u mij heeft bevolen. Maar er is nog steeds plaats aan tafel.’ De heer zei tegen hem: ‘Ga dan naar de wegen en de paden buiten de stad. Zeg tegen de mensen daar dat ze naar mijn feest móeten komen. Want mijn huis moet vol worden. Want ik zeg je: de gasten die het eerst waren uitgenodigd, zullen niets van mijn maaltijd krijgen.’

Laten we nog eens terugkijken. Waarom zeiden de uitgenodigde gasten dat ze niet konden komen?

1. Uitgenodigde gast 1 kon niet komen, omdat hij een akker had gekocht.
2. Uitgenodigde gast 2 kon niet komen, omdat hij tien ossen had gekocht.
3. De derde uitgenodigde gast kon niet komen, omdat hij net getrouwd was.

Lame! Want serieus, wie koopt er nou een akker voordat hij gecontroleerd heeft of de grond wel goed is? En wie koopt er tien (!) ossen voordat hij ze heeft bekeken? Het zijn overduidelijk smoesjes. De twee mannen stellen hun materiële eigendom voor de Heer.

En dan de derde. Hij wilde niet komen omdat hij net was getrouwd. Hij zet zijn familie boven de Heer.

Daarna wordt de dienaar eropuit gestuurd om lammen, blinden en bedelaars uit te nodigen voor de feestelijke maaltijd. Beeld je even in: deze mensen waren het vuil van de samenleving. Ze woonden vaak afgezonderd en ze werden als een stuk stront behandeld. Maar deze heer is vastberaden om zijn huis vol te krijgen met juist deze gasten. Bijzonder, hè?

Aan de slag!

Uit het verhaal hierboven kun je nog veel meer lessen trekken, er zitten meer lagen in. Voor nu wil ik het simpel houden. Denk eens na over onderstaande vragen. Daarna wil ik je een opdracht meegeven. Een lastige, dus wees gewaarschuwd.

Vragen:

1. Op wie lijk jij meer: uitgenodigde gast 1+2 of op uitgenodigde gast 3? Waarom?
2. Hoe kan jij God boven je familie of spullen plaatsen? Welke stappen kun je hier vandaag voor nemen?
3. Wie zijn in Nederland vergelijkbaar met de lammen, blinden en bedelaars?

Opdracht:

Denk eens na over hoe jij de mensen kunt dienen die bij vraag 3 in je op kwamen. Dacht je aan zwervers? Misschien kun je de volgende keer dat iemand je een straatkrantje wil verkopen eens meenemen naar de supermarkt, om een uitgebreide maaltijd voor hem te kopen. Dacht je aan zieken? Bedenk eens wat jij kunt doen voor die ene zieke buurvrouw. Misschien heb je eenzame buren. Nodig ze eens uit voor een etentje!

En zo zijn er tal van mogelijkheden. Laten we samen opstaan en Jezus’ voorbeeld volgen: de mensen aan de rand van de samenleving omarmen.

Laat je ons weten wat jij hebt gedaan? Vinden we tof!

PS: Wil je het liedje van Elly en Rikkert luisteren? Dat kan hier.

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap