God ziet jou in de woestijn, net als Hagar! 

04

mrt

Joanne van de Vendel

Het leven van Hagar is een rommeltje. De vrouw die dienares was, werd een vrouw van Abram. Ze ging gebukt onder negatieve emoties, sloeg op de vlucht en kwam terecht in de woestijn. Een eenzame en gevaarlijke plek voor een vrouw alleen. Maar te midden van alle problemen en gebrokenheid ziet God Hagar. Evenzo ziet God ook jou op de plek waar je nu bent. 

Wie is Hagar?

Hagar is de dienares, oftewel slavin, van Sarai. Abram is al jaren met Sarai getrouwd. God heeft aan Abram beloofd dat hij een groot nageslacht zal krijgen. Zo talrijk als de sterren in de lucht. 
Maar Sarai begint na verloop van tijd te twijfelen of deze belofte van God wel waarheid zal worden. Want de vervulling laat lang op zich wachten. Zij was intussen al oud geworden en daarom bedacht Sarai zelf een plan, waar Abram mee instemde. Sarai gaf Hagar als tweede vrouw aan Abram, in de hoop dat zij een zoon zou baren. 

De relatie tussen Sarai en Hagar

De relatie tussen de twee dames verandert wanneer Hagar in verwachting is. Ze begint Sarai te verachten. Ze kijkt op haar neer en erkent haar niet meer als meesteres. Hagar is nu ook Abrams vrouw. Ze voelt zich verheven boven haar meesteres en dat bevalt Sarai niet. Sarai gaat hierover in gesprek met Abram en die geeft Hagar als het ware aan haar terug, als zwangere dienares.
De relatie tussen de twee dames loopt zó uit de hand, dat Sarai Hagar intens vernederd in haar rol als een ‘gewone’ slavin. Zo erg, dat Hagar geen andere mogelijkheid meer ziet dan weg te vluchten van wat haar thuis is. 

Op de vlucht

Hagar is op de vlucht in de woestijn. Ik stel me zo voor dat Hagar angstig door blijft lopen. Ze wil weg. Naar haar ellendige meesteres wil ze nooit meer terug. Hagar is de wanhoop nabij, tot ze in de verte een waterbron ziet. Een plaats van hoop te midden van alle wanhoop! Ze kan haar drinkfles vullen en haar dorst lessen. En dan heeft ze ineens een heel wonderlijke ontmoeting bij deze bron. 

God ziet Hagar! 

De Engel van de HEERE vond haar bij een waterbron in de woestijn, bij de bron aan de weg naar Sur. En Hij zei: Hagar, slavin van Sarai! Waar komt u vandaan en waar gaat u heen? Zij zei: Ik ben op de vlucht voor mijn meesteres Sarai. Toen zei de Engel van de HEERE tegen haar: Keer terug naar uw meesteres, en onderwerp u aan haar gezag. 
– Genesis 16:7-9 (HSV)

Hagar wordt allereerst bij haar naam geroepen! God ziet en kent haar. Daarna wordt Hagar bij haar positie bepaald. Hier zal ze naar terug moeten gaan en het gezag van Sarai moeten aanvaarden en zich ernaar gedragen. De angst voor afwijzing en vernedering maakt plaats voor gekend en gezien worden. Te midden van haar gebrokenheid vindt God Hagar. 

Hagar gehoorzaamt de Engel van de Heer. Zij is zo onder de indruk van de God Die haar ziet, dat ze de plaats bij de bron de naam Lachai-Roï geeft. Dit betekent: God die ziet! 

En zij gaf de HEERE, Die tot haar sprak, de naam: U bent de God Die naar mij omziet! Want zij zei: Heb ik hier dan Hem gezien Die naar mij omgezien heeft? 
– Genesis 16:13 (HSV) 

God ziet jou! 

God noemt jou ook bij jouw naam, zoals Hij Hagar bij haar naam noemde. Hoe jouw omstandigheden ook zijn of jouw leven er op dit moment ook uitziet: God ziet jou! Hij zegt je om niet bang te zijn, want Hij heeft je verlost. Hij heeft je bij jouw naam geroepen. God bepaalt je bij jouw positie. Je bent van Hem! 

Maar nu, zo zegt de HEERE, uw Schepper, Jakob, uw Formeerder, Israël: Wees niet bevreesd, want Ik heb u verlost, Ik heb u bij uw naam geroepen, u bent van Mij. 
Jesaja 43:1 (HSV)

Dus lieve vrouw, zo ziet en kent God jou in de angst voor afwijzing en vernedering. God ziet jou in jouw gebrokenheid. Jezus Zelf is immers afgewezen, gebroken en vernederd voor jou aan het kruis. In die gebrokenheid mag jij heelheid en verlossing ontvangen. 

Aan de slag! 

Schrijf jouw naam op en zet er achter: God ziet mij! Plak het op je spiegel en herinner je gedurende deze dag, in deze week richting internationale vrouwendag, meerdere keren aan deze waarheid van God voor jou. 

Bronnen: StudieBijbel Online

Deel deze overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2023 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap