God vinden in de stilte

19

aug

Sanne van Heukelum

Hoe is jouw planning vandaag? Heb je al tijd gemaakt om stil te worden? Als je stil wordt, is er ruimte voor je om God te vinden. En Hij wil aan jou nieuwe wijsheid, kracht en energie geven voor de rest van de dag. Geef je prioriteit aan jouw omgang met Hem?

De afgelopen paar maanden had ik steeds meer moeite met het schrijven van deze overdenkingen. Naast drukke dagen en andere prioriteiten, merkte ik dat er weinig inspiratie kwam, en als het einde van de maand naderde en de deadline eraan kwam, steeg de stress en de wanhoop. “Heer, waarom heb ik geen inspiratie?”. Ik herinnerde hoe ik vroeger tijdens een wandeling kon nadenken over het geloof en tot nieuwe inzichten kon komen en deze dan opschreef om met jullie te delen. Maar zo “natuurlijk” was het al langere tijd niet meer gegaan en ik vroeg me af waarom.

Waarschijnlijk ken je de Bijbeltekst over tot rust komen bij God uit Mattheüs 11:28: “Kom tot mij allen die vermoeid en belast zijn, en ik zal u rust geven.” (HSV) Dit werkt naar mijn idee ook de andere kant op: wanneer je rust neemt zal je God vinden.

In de drukte van de dag is het moeilijk om God te vinden. Maar als je tot rust komt en tijd neemt, kom je ook tot God. Zo lezen we in 1 Koningen 19 hoe God naar Elia komt niet in een windvlaag, niet in de aardbeving, niet in het vuur, maar in de stille bries. Ik merkte dat ik weer meer tijd moest nemen om tot rust te komen, voor mij was dit door te wandelen, en daardoor dichter bij God te komen.

Het is zo goed om tijd te maken om tot rust te komen. Tegenwoordig is “ik ben druk” het standaard antwoord wanneer mensen vragen hoe het met je gaat. Ik geloof echter dat het geen gebrek aan tijd is, maar aan prioriteit. Er zijn duizend dingen waar ik mijn tijd aan kan en wil besteden. Het is aan mij om dit te prioriteren en te beslissen waar mijn 24 uur per dag aan besteed wordt. Dat zijn simpele keuzes: wat heeft op dit moment meer prioriteit: drankje op het terras met vrienden of tijd voor mezelf. Even schoonmaken of sporten. Tijd met God of tijd met vrienden. Hierin is zelden een goed of fout, maar het gaat om balans: wat heb jij op dat moment en voor de rest van de week nodig?

In de rust kan je God vinden. Hij geeft je wijsheid, kracht, oplossingen, liefde, alles. In Psalm 81:9-10 (NBV21) (omschrijft God dit zo mooi:

“Ach wilde mijn volk maar luisteren.
Wilde Israël maar mijn wegen volgen.
Spoedig zou ik zijn vijanden vernederen
Zou mijn hand zich keren tegen zijn belagers

God wil niets liever dan dat wij stil worden en naar Hem luisteren. Hij wil jou alles geven en voor jou vijanden uit de weg halen. Hij zorgt voor jou! God wil zo graag bij je zijn. Door de Bijbel heen laat hij zien dat hij alles over heeft om jou dichterbij Hem te laten komen. Neem jij de tijd om dichterbij Hem te komen?

Aan de slag!

Neem vandaag 20 minuten de tijd om een rondje te wandelen of stil te zitten op een bankje. Laat je gedachten maar gaan en denk na over God, over wie Hij is, wat Hij doet. Of kijk om je heen: wat vind je mooi om te zien? Hoe is dat zo gekomen? 

Deel deze overdenking

 1. Renee schreef:

  Dankjewel Sanne, het is zó waar en zó goed om tijden van rust te plannen in de drukte van elke dag!
  In Jakobus 4:8 staat:
  Nader tot God en hij zal tot u naderen!
  Mooi om dat continu te beseffen en nog mooier om het ook te ervaren!
  Jezus geeft rust🙏🏻🙌🏻

 2. Petra schreef:

  Mijn tijd met/bij de Heer: ik heb het telkens zo hard nodig.
  Tijd om Hem te danken, tijd om mijn hart bij Hem uit te storten. Tijd om in de Bijbel te lezen en na te denken wat dat stukje voor mij vandaag betekenen mag. Luisteren naar Hem, in de stilte, door Zijn Woord heen, door de natuur….
  Het is inderdaad een prioriteit stellen, maar ik ‘teer’ er wel de rest van de dag op.
  Dus voor mij, elke ochtend mijn ontbijtje en mijn bijbeltje en als het even kan mijn plekje in onze tuin. God en ik, zalig !

 3. Stella schreef:

  Hoi,
  Dank je wel, het is zo verfrissend om eerst tijd voor God te nemen. Ik stel mij dat glas voor: waar vul je het eerst mee? Het is nl zo vol gedurende de dag al die prikkels…

  Liefs, Stella.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap