God kijkt naar je! Lees mee op welke drie manieren God jou vandaag wil zegenen…

15

jan

Christa Noteboom

‘Kijk me aan!’ Misschien hoor je het je vader of moeder nog zeggen, toen je als kind stout geweest was. Eigenlijk durfde je hen niet in de ogen te kijken, omdat je wist dat er wat zwaaide. Of misschien hoor je in deze woorden juist een belofte van liefde, op de manier waarop je partner de vraag kan stellen: ‘Kijk me eens aan, schat.’ God kijkt je ook aan. Wat doet dit met je, als je het op je in laat werken? Duik je weg, omdat je verwacht dat er wat zwaait? Of kijk je terug, omdat je een belofte van liefde herkent in de woorden die Hij spreekt en weet dat Hij je zal zegenen?

Ik wil je uitdagen om vandaag eens eerlijk naar jezelf te kijken. Zie je uit naar het moment dat je God écht zult ontmoeten? Of sluimert er in je hart een vage angst? In deze overdenking neem ik je mee naar het hart van God. Ik hoop dat je daarin (nog) meer van de ontzagwekkende liefde van je hemelse Vader zult ontdekken.

Ik zal jullie zegenen

Als de HEER de priesterdienst instelt, geeft Hij Aäron de opdracht om zijn volk te zegenen. Denk eens een moment na over die zegen, alsof je er voor het eerst naar kijkt: Wat zou God in jouw beleving – dagelijks – tegen Zijn volk willen zeggen? Wat Zou de God, Die hemel en aarde schiep, belangrijk vinden voor Zijn kinderen? Wat is het allermooiste dat Hij hen wil geven?

Heb je het helder voor jezelf? Dan pakken we de Bijbel erbij. We lezen in Numeri 6:22-27 (NBV):

De HEER zei tegen Mozes:
‘Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat zij de Israëlieten met deze woorden moeten zegenen:
“Moge de HEER u zegenen en u beschermen,
moge de HEER het licht van zijn gelaat over u doen schijnen en u genadig zijn,
moge de HEER u zijn gelaat toewenden en u vrede geven.”

 Als zij mijn naam over het volk uitspreken, zal ik de Israëlieten zegenen.’

Ik zal jullie zegenen… met Mijzelf

Het mooiste dat je aan iemand kunt geven, is jezelf. Jouw liefde, jouw aandacht, jouw zorg, jouw gedachten, jouw tijd, jouw aanwezigheid en verrassingen. Dat is precies wat de HEER zijn volk elke dag wil geven. Om hen er bewust van te maken dat dit zijn diepste verlangen is, gebiedt Hij Aäron om dit steeds te herhalen.

De meesten van ons zijn niet ‘Israël’, maar door ons geloof in Jezus en onze verbondenheid aan deze Messias van Israël, wil God ook ons zijn hart geven. In veel kerken wordt deze zegen dan ook aan het eind van de bijeenkomst aan de gemeente meegegeven. Ik hoorde een prachtige uitleg, die ik graag aan je meegeef.

‘Moge de HEER je zegenen en je beschermen’

Het Hebreeuwse woord dat hier voor ‘zegenen’ gebruikt wordt, betekent ook zoiets als ‘neerknielen’. God knielt bij jou neer en omarmt je, om jouw diepste wezen te beschermen. In Psalm 121 zegt Hij: ‘Ik help jou. Ik zal je niet laten wankelen. Ik droom niet weg in mijn mobiel, maar blijf altijd scherp. Ik bewaar jouw ziel, jouw diepste wezen, voor alle kwaad, vanaf dit moment tot in de oneindige eeuwigheid’. Wat een bijzondere en liefdevolle God!

‘Moge de HEER het licht van zijn gelaat over je doen schijnen en je genadig zijn’

En als de HEER dan bij jou neerknielt, kijkt Hij je recht in de ogen. Niet om je eens flink de waarheid te zeggen, maar om je in Zijn ogen de genadige waarheid van Psalm 139 te laten zien: ‘Kijk Mij eens aan. Ik zie je. Ik begrijp je. Ik ken jou door en door. Ik koester jou en er is geen enkele plek, waar Ik niet in jouw buurt ben om jou te leiden en te beschermen.’ Durf jij terug te kijken? Laat jij je vandaag vullen met wat je in Zijn ogen ziet?

‘Moge de HEER je zijn gelaat toewenden en je vrede geven’

De HEER knielt bij je neer, kijkt je aan en heeft de volle aandacht voor jou. Hij is niet bezig met duizend-en-één wereldbelangrijke dingen. Dit moment, samen met jou, is belangrijk voor Hem. Net als in Psalm 62 zegt Hij tegen jou:

‘Zoek rust, Mijn dochter, bij Mij alleen. Stort je hart uit voor mijn aangezicht. Ik wil horen wat jou bezig houdt, wat je blij maakt en wat je neerdrukt. Ik wijs jou niet af, Ik verwijt jou niets. Nee, Ik wil jou mijn diepe vrede geven.’ *

Dit is de God Die wij dienen, door Jezus. Zó wil Hij jou zegenen. Als je geniet van een zonovergoten dag, of moeite hebt met alles wat de zonde met zich mee brengt. Niet alleen vandaag, maar elke dag. Tot Jezus komt – en daarna.

Aan de slag!

Om over na te denken…

God zegt tegen jou: ‘Kijk Mij eens aan’.

 • Wat doet dit met jou?
 • Wat zou je zien, als je Hem in de ogen zou kijken?

Ga eens voor de spiegel staan en kijk jezelf in de ogen.

 • Wat zie je zelf?
 • Wat ziet God als Hij naar jou kijkt?

Als jouw leven Jezus toebehoort, woont zijn Geest in jou.

Als jij een ander aankijkt, zijn jouw ogen ambassadeurs van je hemelse Vader.

 • Wat zien anderen als jij naar hen kijkt?
 • Wat wil je dat ze zien?

Deze blog is gebaseerd op een preek van Tiemen Westerduin. Hier kun je hem naluisteren.

* naar aanleiding van Jakobus 1:5.

Deel deze overdenking

 1. Hannie schreef:

  Prachtig! Zeker hoe God leidt… in had zaterdagavond een in de ogen-kijk-moment met God en dan nu deze blog. Ik ben er stil van!

 2. Mandy schreef:

  Prachtig Christa! Dankjewel 🙂

 3. Jacomien schreef:

  Zo mooi! Ik had zondag deze preek geluisterd, die sluit helemaal aan! Tip! https://youtu.be/kQxibgoCwcg

 4. Marielle schreef:

  Mooie blog! Een liedje wat er bij aansluit is van Elly en Rikkert “Als U mij aankijkt” 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 Zij Lacht | Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap